Reklama

Reklama

Stewart

Velká Británie, 2022, 95 min

Režie:

Patrick Mark

Scénář:

Patrick Mark

Kamera:

Simon Niblett

Hudba:

Chris Roe

Hrají:

Jackie Stewart
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Film se odehrává na přelomu 60. a 70. let a sleduje skotského závodníka Jackieho Stewarta na strhující, barvité a emotivní cestě, která přesahuje hranice motoristického sportu a zkoumá univerzální témata lásky, ztráty a lidské zranitelnosti. (FunDinDung)

Recenze (5)

mach333 

všechny recenze uživatele

Bylo jen otázkou času, kdo tomuto létajícímu Skotovi a nejstaršímu žijícímu mistru světa postaví kinematografický pomníček. A dobového materiálu bylo kupodivu dost. Asi žádný jiný pilot před Jackiem si nepustil novináře tak hluboko do svého soukromí. Helen i oba jejich synové byli veřejnosti známé osoby. A nebylo to samozřejmě nezištné rozhodnutí. Na to, jaký byl malý Jackie v dětství otloukánek, dokázal se v životě realizovat v oblasti, ve které vynikal nad všemi ostatními. Byly to samozřejmě automobilové závody. A k tomu se uměl před obecenstvem i se svou ženou rozumně prezentovat. Rozpoznal potenciál reklamy a sponzoringu, který na konci 60.let začal do závodů F1 pronikat. Co se týče životního příběhu, je to v podstatě šablona „from zero to hero“. Mnohokrát je v dokumentu připomínán jeho handicap v podobě dislexie, se kterou bojuje prakticky celý život. Rozhovory a záběry z přelomu 60.a 70. let střídá materiál z nedávné minulosti a jakési oslí můstky tvoří letecké záběry (pravděpodobně) skotské krajiny. Film už v podstatě nedokumentuje jeho život po skončení závodní kariéry v roce 1973. A při tom by bylo o čem točit – několik let např.vedl svou vlastní závodní stáj (s Fordem v zádech, leč bez větších úspěchů). I když Jackieho predikce po konci kariéry často nebyly správné, je to velký pragmatik a chyby dokáže přiznat. Navíc neholduje nostalgickým vzpomínkám, jak bylo vše v minulosti lepší. Je to cynické, ale až jednoho dne vydechne Sir Jackie Stewart naposledy a na některém skotském kanále pustí tento celovečerní dokument, ostudu mu rozhodně neudělá. Vedle dokusérie o Berniem je to další skvělý počin… ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nakoľko ma nezaujímajú ani moderné formuly, logicky ma nezaujímajú ani obstarožné nádrže na benzín a motorom. Dokument o nejakom dedkovi, ktorý bol kedysi slávny a niečo v tom športe dokázal. Dobre, a? 1 z 5 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov F1 a tých, ktorí radi nahliadnu aj pod pokrievku súkromia vcelku obstojné dielo. Je dobré, že sa nerieši len kariéra Stewarta, ale aj jeho vzťah s manželkou Helen, kedysi pohľadnou na ostrovné pomery, ako aj osobné problémy s extrémnou dyslexiou. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Stewart bol gentleman Formuly 1 a víťazil v časoch, keď sa ešte pekne ručne radilo a podchvíľou niekto zahynul. Nikto nedržal v ruke mobil a v letných horúčavách boli ľudia osviežovaní hasičskými hadicami.. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl pár dokumentů z F1, zapláče. Dejte si raději Formule 1 (Itálie, 1978, 95 min), kde je Steward také. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama