Reklama

Reklama

Modré pondělí

  • Polsko Nie lubię poniedziałku (více)
Polsko, 1971, 98 min

Scénář:

Tadeusz Chmielewski

Hrají:

Kazimierz Witkiewicz, Zygmunt Apostoł, Bogusz Bilewski, Mieczyslaw Czechowicz, Andrzej Gawroński, Andrzej Herder, Wacław Kowalski, Kazimierz Rudzki (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj této situační komedie se odehrává jedno osudné pondělí ve Varšavě. Hrdiny filmu jsou nejrůznější obyvatelé Varšavy, ale i italský průmyslník Francesco Romanelli, který obchodně přijíždí do Varšavy. Protože však ředitel, který ho má přijmout, uvízne ve výtahu, Itala slavnostně uvítají Poláci, kteří čekají na někoho jiného. Poté Francesco usedá do špatného taxíku a ocitá se sám uprostřed cizího města. Nakonec se dostane do sňatkové kanceláře, která se potýká s problémem manka, a je vítán jako spasitel. Uvízne v tenatech sličné prodavačky kosmetiky, ale včas se upamatuje na svoje obchodní poslání. Jen tak mimochodem zmaří bankovní loupež. V této komedii se složitě splétají příběhy mnoha Varšavanů, kteří se neúspěšně snaží jít za svým cílem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

O tom, že pondělí nestojí za víc než za pytlík plesnivých psích granulí, už vím od svých školních let, především ta pondělní rána byla krušná. Ze začátku mi připadalo, že tenhle film není o moc lepší, zdálo se mi to křečovitě poskládaný sled příhod, které potkávaly Varšavany během jednoho pondělka - třeba, že skončili na jeřábu, zasekl se jim výtah a podobně. Postupem času, když začalo docházet k různým záměnám, mě to ale začalo celkem bavit. Je ale pravda, že to dneska působí už trochu zastarale a diváka, který starší filmy nezná, to nejspíš moc nenadchne. Jedna věc se ale nemění - Polky jsou neskutečně okouzlující feny, což platilo tehdy a platí to i dnes. 70% ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná situační komedie, která mi svou konstrukcí silně připomněla filmy Jacquese Tatiho. Velmi silná parodie na každodenní realitu socialistického Polska. ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Vyloženě špatná komedie to není. Problém celého filmu je ale v tom, že je do značné míry zastaralý a bez znalosti (nejen) polských reálií v období vlády E. Gierka člověk některé věci jen těžko pochopí. Vzhledem k tomu, že znám Varšavu celkem dobře, je pro mě asi nejzajímavějším na celém filmu porovnání tehdejší šedivé reality (byť se jednalo o začátek na tehdejší poměry "zázračné" prosperity komunistického Polska) se současnou moderní podobou města. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Nikdo nemá rád pondělky. Zprávu o tomto civilizačním fenoménu se snaží podat tato polská komedie, která s lehkou hravostí mapuje jeden den v životě několika (ne-)obyčejných lidí (italského průmyslníka, polského policisty, taxikáře, mlékaře, dělníka a mnoha mnoha dalších). Ústředním postavou je právě italský průmyslník Francesco Romanelli (Kazimierz Witkiewitz), Ital každým coulem, který se od příletu do Varšavy připlétá do opravdu absurdních situací. Navíc neumí jinak než italsky, což se na první pohled může jevit jako nevýhoda. ()

Reklama

Reklama