Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctiletá Hannah Sternová slaví s rodiči a tetou Evou židovské Velikonoce. Jako každý v jejím věku nemá ráda vzpomínání dospělých, zvlášť když se točí kolem holocaustu, kterým prošli její předkové. Letos má Hannah podle starého zvyku otevřít dveře proroku Eliášovi. Právě v tu chvíli se ale záhadně ocitá v Polsku roku 1941, kde poznává stejně starou sestřenici Rivkah. Spolu pak jsou pozvány na tradiční židovskou svatbu půvabné Leah se Samuelem. Uprostřed obřadu je ale slavnost přerušena nacisty a všichni jsou násilím odvlečeni do koncentračního tábora. V nelidských podmínkách se všudypřítomnou smrtí si Rivkah přeje jediné: přežít a jmenovat se Eva. To je moment, kdy Hannah dochází, že je spojením mezi minulostí a současností a že Rivkah je ve skutečnosti její milovaná teta... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

claudel 

všechny recenze uživatele

Již úvodní slovo Dustina Hoffmana slibovalo výrazný umělecký zážitek. Neviděl jsem pořádně dlouho film týkající se druhé světové války. Ďáblova čísla jsou zajímavě podána, ukazují vztyčený prst na ignoraci hrůz dějin, které by neměly být zapomenuty. Jen ta Kirsten Dunst mi není příliš sympatická, Brittany Murphy ji jasně přehrává. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený film nejen o židech, ale i o lidech dneška, kteří netrpí a nechápou jaká byla 2. sv. válka. Opět ukázka chování Němců k Židům. Genocida, útlak a pohrdání. Hezký film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

The Devil's Arithmetic z produkce Showtime je přepisem dětské knihy tematizující holocaust. Autorka Jane Yolen, sama židovka, se nejprve etablovala jako spisovatelka dětských knih, než získala odvahu zpracovat i takto osobní téma. The Devil's Arithmetic byla nominována v roce 1988 na Nebulu a vyhrála National Jewish Book Award, stejně tak se dařilo o dekádu později filmu, jehož smysl je snad každému jasný. Je to typický televizní film vhodný pro projekce v hodinách dějepisu a jiné nároky bych na něj skutečně nekladla. Jde o to zaujmout puberťáky, předat jim důležitý příběh takovou formou, aby je skrze emoce zaujal a nenechal netečné. Navíc Kirsten Dunst a Brittany Murphy jsou herecky skvělé. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nemôže ničím zaujať, tobôž nie hereckými výkonmi. Kirsten Dunst ako rodená židovka - ts ts ts .... To by ani tak nevadilo, ako to, ako tvorcovia strašne primitívne vykresľovali Nemcov a snažiac sa skrátiť minutáž dávali hercom do úst vysvetľujúce vety, ktoré však mohli pomôcť nejakému školákovi, ale hodnotu filmu zatláčali do bahna .... ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

50% Naivní zpracovani, potenciál je jistě vyšší, zároveň pro mladistvého diváka může být snestelnejsi a zavdat zájem o další informace. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho až pohádkové nelogičnosti mi brání přidat poslední hvězdičku. Film, zejména pak jeho podstatná část odehrávající se v retrospetivě, je ale jinak velmi povedený, scény z koncentráku zcela věrohodné, herecky zvládnuté. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu jsem nic nečekal a ani jsem od něj nic nechtěl, a tak jsem byl mile překvapen, B. Murphy jsem kdysi miloval, a Dunst kterou jsem nikdy extra rád neměl mi nevadila. A tyhle dvě ženy když byly u sebe mě totálně dostávaly, jejich herecký koncert je parádní a Murphy i když ne moc pěkná tak exelovala. Je sice pravda že na film se už asi nepodívám tak říkám paráda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V nekonečnom zástupe filmov o Židoch sa tento zdá zbytočným. Stonásobné pokrikovanie „ty sviňa židovská“ už divákovi nič nepovie, to nevzbudí emócie. Film nie je originálny a je poznať na ňom trochu slabší rozpočet. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zbytečně strohý příběh na téma holocaustu. Zaměření jen na pár postav možná potěší svým minimalismem, ale už ne tolik nepřesvědčivým herečkami. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Poselství filmu je - nezapomeň. A chápu, že je z roku 1999, přesto se mi zdál "nejslabší" z toho, co jsem kdy k tématu viděl... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Ušlo to. Ani dnešní generaci by neškodilo, kdyby si nějaký ten čas s bolševikem či náckem prožila. Pak by mnozí snad přestali podobná ultralevičácká uskupení podporovat. Takže pokud chtěli tvůrci pomocí cesty v čase zdůraznit, že je důležité nezapomínat na dějiny, tak se jim to celkem povedlo. A slušná byla i atmosféra tábora, ačkoliv oproti tomu, co se v nich ve skutečnosti dělo to místy připomínalo selanku a vězněným procházely takřka nemyslitelné "drzosti". Zvládnuté to bylo i herecky a zase jsem si připomněl, jaká je škoda Brittany Murphy. Je jen škoda, že ten televizní frak byl až příliš okatý, ale i tak říkám víc podobných filmů. 60% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších filmů,které se pohybují v období již hojně propírané části historie našich předků a to jest holokaust.Tento film mě velice sebral. Nejen, že oceňuji herecké výkony hlavních herců, ale také mě zaujalo zajímavé pojetí příbehu,který v podstatě vypráví o slečně, která se z nevysvětlitelných důvodů najednou ocitla v Polsku v roce 1941 - dá se říci nemožné ale přece jen zajímavé. Ne mnoho dobrých snímků tohoto rázu dokáže takto zaujmout. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Co by se dalo s tak vynikajícím námětem udělat ! Jenže : to musí být režisér osobnost a též někdo, kdo v té době žil a dokáže se do té hrůzy vžít ! A též je povinná réžie divákovi aspoň naznačit, že je určitá pasáž snem mladé dívky, která na svatbě vypije více vína než je zdrávo. No, podle mě, to mělo dost chyb. Takový film nemůže být rébus, aby divák hádal co se stalo s novorozenětem a jeho matkou, atd. atd. ()

xjane 

všechny recenze uživatele

Tento film o holocaustu má určitě velký potenciál, jenže zůstal zcela nevyužit...nevím přesně, jak vyjádřit, co tomu chybělo, ale přes několik silných scén Vás nechá docela chladnými, nevyvolává žádné silnější emoce. Přesto stojí za vidění, ať už kvůli jinému uchopení tak citlivého tématu. 60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to typ filmu, ktorý by bol dobrý pre stredoškolákov, ktorí toho o holokauste veľa nevedia. Neznižuje zverstvá koncentračného tábora, ale nezameriava sa ani na ich grafické detaily. Aj keď existuje vo filme niekoľko úmrtí, mnohé sa stanú mimo obrazovky a tie, ktoré vidíme, sú bez krvi, ale pôsobia mrazivo. 6/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Čo nemožno uprieť tomuto televíznemu filmu je jeho silný záver a fantasy zápletka. I keď aj ona je už toľkokrát obohratá platňa. Bohužiaľ, obsahuje také množstvo prvoplánovosti a toľko logických miniprešľapov, že ani televízne spracovanie ich nemôže ospravedlniť. K tomu ešte ten zlý názov. Z hercov stojí za povšimnutie iba Louise Fletcherová. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film spracovaním zameraný skôr na mladého diváka. V závere sa hlavná hrdinka pýtala že "prečo to všetko sa stalo". Teta jej poradila, "na to sa musíš spýtať Boha - ale potichu". Pochybujem, že keď sa mladý divák, po zhliadnutí filmu na to Boha spýta (hoc aj potichu, či dostane odpoveď. ()

Reklama

Reklama