Reklama

Reklama

Poslední ostrov

Obsahy(1)

Katastrofu letadla přežilo pouze sedm lidí. Jsou natolik rozdílní, že se jim rozlehlý ostrov stává malým. Záchrana nepřichází a do myslí se vkrádá pochybnost, zda šlo pouze o pouhou havárii letadla, nebo o celosvětovou katastrofu. Má je ještě kdo zachránit? Strach z budoucna řeší každý po svém. Výsledkem je nenávist. Někteří jsou tu navíc a musí zemřít. Přichází teror a strach. (Flash Home Video)

(více)

Recenze (2)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 2: NIZOZEMSKO: Žádnou sci-fi z Nizozemska jsem dosud neviděl a tenhle survival bych do tohoto žánru rovněž neřadil aneb na letecké katastrofě a ztroskotání na opuštěném ostravě, byť s totálním odříznutím od zbytku světa, nic fantastického nevidím. Více už by Poslednímu ostrovu slušela nálepka katastrofického thrilleru, byť případné další diváky bych rád upozornil, že zdaleka tu nejde o akční řezbu. Těžký spoiler žlutým písmem na obalu dobové české VHS (zdejší plakát) diváckému očekávání spíše škodí, neboť filmu často vládne komorní atmosféra s pomalým tempem a příběh přetřásá otázky možné naděje, touhy přežít, odhodlání k pokusům o únik či jinou záchranu. Nevadilo mi ani, že v prvních dvou třetinách po napínavém začátku i nejednou sklouzne až k pohodové náladě, kdy třeba pánové s optimismem ve tváři staví loď, babička si zašívá svetr, nejmladší členka posádky chce mít před záchranným odjezdem co nejlíp upravené vlasy a později přijde drobná oslava s hudebním dárkem v podobě desky Glena Millera... jsou to takové drobné radosti z normálního života či minimálně snahu o ně i navzdory existenciální tísně kolem, které dovedou potěšit a film kráčející k neodvratně drsnému vyústění sympaticky zpestřit, aniž by ztratil na poutavosti. Z opačného soudka to zatraktivní strhující scéna střetu s hadem a následného činu. I postavy dokážou zaujmout, zvláště ta v podání Paula Freemana. Těší mě, že režisérka Marleen Gorris, od níž mě už zaujala novější Antonia a především Lužinova obrana, mě nezklamala ani do třetice pro ní poněkud nezvyklým žánrem, byť některé aspekty příběhu (jídelní a jiné zásoby z trosek letadla) bych směrem k uvěřitelnosti rád viděl více rozehrané. [80%] ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Filmový námět zde neukazuje nic nového. Havarie letadla na liduprázdném ostrově, kde přežije pouze hrstka lidi. Jak se prodlužuje doba čekání na záchranu, tak současně s tím vzrůstá "ponorková nemoc" a trosečníci se počínají nenávidět. Dochází k likvidaci jednoho člena po druhém. Něco jako nešťastná náhoda, něco jako vražda,něco jako pomsta. Konec filmu zůstává na fantazii divákově. Réžie nic moc, herecké výkony velmi jednoduché až poslabší, není téměř co jíst, ale přesto hladem nikdo neumírá ba ani se nehroutí. Je to film, kdy čekáte jak to réžie vyřeší, ale i to vás nakonec zklame. Proto 1* ()

Reklama

Reklama