Reklama

Reklama

Cesta naděje

  • Itálie Il cammino della speranza (více)

Obsahy(1)

Italský umělecký film režiséra Pietra Germiho "Cesta naděje" patří do skupiny slavných neorealistických filmových děl. Jeho námět je vzat ze života italských pracujících. Líčí osud skupiny sicilských horníků, kteří po uzavření sírového dolu ztratili zaměstnání. Bez práce byli odsouzeni se svými rodinami k pozvolné smrti hladem. V zoufalství se dali přemluvit podvodným dobrodruhem Cicciem k dlouhé cestě přes celou Itálii a k pokusu o illegální přechod hranic do Francie, kde prý je pro horníky dostatek pracovních možností. Jejich cesta je naplněna strastmi a utrpením, ale také nadějemi v lepší život. Vede přes velká města s jejich záludnostmi, vede italským venkovem bez sebemenší příležitosti k práci s výjimkou místa, kde zemědělští dělníci stávkují. Vede po asfaltových silnicích i zasněženými horskými průsmyky. Lidé se na této pouti vzájemně poznávají a spojují pevným poutem přátelství a lásky. Třebaže někteří cestou odpadnou, ztratí se ve víru velkoměst, vrátí se na rodnou Sicilii nebo zahynou ve sněhové vánici při přechodu hranic, zbytek vytrvá a podaří se mu dosáhnout francouzského území. Dlouhá, strastiplná cesta skončila. O tom, zda se splnily naděje jejích hrdiny, v lepší a štastnější život v nové zemi, film však mlčí. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (5)

ripo

všechny recenze uživatele

„Cesta naděje" je dosud nejslavnější film italského režiséra Pietra Germiho (nar. 14. září 1914) a prvním filmem tohoto režiséra k nám uvedeným. Germiho filmová činnost začíná až po druhé světové válce. V roce 1946 natočil film „Svědek" (11 testimone) podle původního námětu Caesare Zavattiniho. V příštích dvou letech následovaly filmy „Ztracená mládež" (Gioventú perduta 1947) a „Jménem zákona" (In nome della lege 1948). Za tyto první tři filmy byl Germi vyznamenán Stříbrnou stuhou nejvyšším italským filmovým vyznamenáním. Po „Cestě naděje" natočil Germi ještě několik významných děl, z nichž nejznámější je filmové drama „Železničář" (II ferroviere 1955), ve kterém sehrál i hlavní roli. Natáčení „Cesty naděje" bylo spojeno s mnoha obtížemi. Film je převážně exteriérový. Odehrává se jednak na Sicílii (scény stávky byly natočeny ve skutečném dole v hloubce 400 metrů pod zemským povrchem), některé záběry filmu byly točeny v Neapoli a v Římě, na italském venkově a konečně závěrečné scény vysoko v italsko-francouzských Alpách, kde mnozí představitelé, vybraní ze sicilských venkovanů, spatřili prvně v životě sníh. Film „Cesta naděje" byl uveden na VI. MFF v Karlových Varech v r. 1951, kde získal svému tvůrci Pietru Germimu čestné uznání. Filmový přehled 40/1957 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Aniž si to uvědomujeme, tak pořád někam po svých cestujeme. Vykonáváme své cesty automaticky. Jen ty nevšední se nám zaryjou do paměti. A o tom je i film "Cesta naděje", kde jde hlavně o to najít tu správnou cestu, která člověku poskytne naději na příjemnější život, než má dosud. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fakt som sa nemohol odstrihnut od realii Italie 40. a 50. rokov, namakane dielo ... a ani sa divak nedozvedel, ci stastne dosli alebo ci prisli k dalsej biede a mizerii : 92 % ()

Reklama

Reklama