Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Recenze (61)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Režisér pozdějšího Kapitána Rona se v roce 1988 ujal taktovky v případu marného ochotníka s náklonností k lahvince a geniálního inkognito detektiva. Výsledkem byla bez problémů koukatelná tak trošku detektivní a trošku dobrodružná komedie, která mi po letech vyplula na mysl, když jsem viděl Nolanův Dokonalý Trik, který se odehrává v téže době, Michael Caine v něm má důležitou roli, a rovněž se v něm vyskytuje ožrala příslušící k herecké profesi... v případě Prestige jde ovšem o poněkud jinou ligu. 60% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedená parodie kriminálních příběhů s geniálním detektivem Sherlockem Holmesem a jeho věrným druhem dr. Watsonem. Na Baker Street 221b však tentokráte něco není v pořádku, neboť oba souvěrci si takříkajíc vyměnili role...což je samo o sobě vcelku dobrým nápadem (i když mi drahnou chvíli trvalo, než jsem si na to zvykl, netušil jsem totiž, že jde o parodii) a příčinou mnoha komických peripetií a situací... Je to popravdě vyfabulováno vskutku sofistikovaně - o činech Sherlocka Holmese víme jen ze záznamů Holmesova kronikáře doktora Watsona, co by se ale stalo, byl-li dotyčný doktor Watson šibal a většinu případů slavného detektiva si jenom vymyslel? Nebo si snad vybájil i samého Sherlocka Holmese? :-) Parodie Thoma Eberhardta se nese ve staroanglickém dobovém duchu ctícím tradici i ducha knižních předloh a ve své podstatě se nejvíce blíží parodické škole Mela Brookse, komika je víceméně situační a rámec holmesovského mýtu využívá, ale neznásilňuje... Podobné filmy: Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Holmes naruby, který kdyby byl býval vznikl u nás, tak v něm mají prsty Lipský s Macourkem. Pravděpodobně by to pak bylo vtipnější, byť asi ani zdaleka tak dobře zahrané. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sice ani zdaleka tak vtipné, jak by člověk u ostrovní komedie s touto zápletkou čekal, ale na druhou stranu překvapivě dbající na logiku dění a chytré hraní si s Holmesovským mýtem. Vždyť si scénář dokázal vtipně pohrát i s možností, která mě u Holmese tak často napadala - že jeho dedukce jsou pouhými hypotézami, jichž lze na základě daných faktů předložit mnoho. Zde se to Holmesovi stane - ovšem i úplně špatná dedukce jej dovede ke správnému závěru. Tak mu autoři od dob Conana Doyla přejí... Film nabízí i řadu chytrých kousavých vtípků, které jdou nad rámec pouhé legrace pro legraci. Příkladem budiž ukázka známé moudrosti: "Když dva dělají totéž, není to totéž." Umně dedukující Watson tak může být označen za pouťového komedianta, ale totéž opakující Holmese sklízí potlesk. Pro mě jistě zdařilejší než ritchieovské zakčnění, ale zaostávající za současnou seriálovou aktualizací či sovětskou holmesovskou ikonou - nejvěrnějším Cholmesem historie, Livanovem. Silné ***. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektni parodie. Mame tu vicemene regulerni detektivni pripad, jakejch klasickej Sherlock resil spousty, jenze je tu jeden zasadni rozdil. Holmes je vecne nality vymasteny hovado, co absolutne nic nevi a Watson je ten genialni detektiv, kterej koukne na cloveka a vi, co mel k snidani. A na tomhle je vicemene postavena vetsina forku. No a navic je tu paradni obsazeni, Caine je takova jistota, takze me jeho paradni vykon neprekvapil, zato Kingsley, kteryho vetsinou zrovna nemusim, me velmi prijemne prekapil a navic vypada, ze by klidne moh jit delat i zaporaka. Takze tak nak nevim, co filmu vytknout, mozna lehce zkratit, ale to je tak vsechno, takze slusny 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Než se dostanu k jádru věci, je třeba skoncovat s tím stále opakovaným tvrzením, že jde o parodii. Parodie buď zveličuje zdánlivě vznešené vlastnosti předlohy a jejích postav ad absurdum a konfrontuje je s přízemní skutečností, anebo důsledně dotahuje do konce, co je v předloze nedomyšlené nebo se vzpírá logice. Účelem parodie je předlohu usvědčit z hlouposti, naivity nebo vypravěčské neobratnosti. O nic takového Without a Clue neusiluje a očekávat parodii v popsaném smyslu slova může vést ke zbytečnému zklamání. S filmy Václava Vorlíčka nebo Oldřicha Lipského má společnou jen situační komiku v nezvyklém prostředí a s rabiátskou zlomyslností Mela Brookse už vůbec nic. Je to detektivní komedie, jejíž zápletka by bez potíží obstála jako běžný holmesovský případ. Komediální šťávu jí dodává myšlenka, že Sherlcok Holmes je pouhým maňáskem pro veřejnost a za nitky ve skutečnosti tahá doktor Watson. Holmese si kdysi vymyslel, aby nedráždil konzervativní medicínské kruhy svým výstředním koníčkem. Případy, které sám vyřešil, připisuje Holmesovi a sám je naoko pouze dokumentuje jako dopisovatel magazínu The Strand. Jenže Holmese představuje za byt a stravu neúspěšný herec ("Moje hra se hrála jen jednou, ale ne bez odezvy."), který si zhusta nepamatuje předepsaný text, pokoutně pije a pro nízké IQ ho nelze ponechat bez dozoru. Doktor Watson už mu nechce dělat chůvu a sám zůstávat v pozadí, jenže veřejnost věří zromantizované fikci víc než bystrému úsudku jejího autora... Řekl jsem, že případ, který Holmes a Watson řeší, by obstál i v detektivce. Věřím tomu, ale za předpokladu, že by šlo o padesátiminutovou epizodu nějakého seriálu. Detektivní pátrání se zdařile snoubí se situační komedií všude tam, kde je hlavní dvojice pohromadě. I scény, které bývají v detektivkách nudné (taková ta prvotní ohledávání a výslechy) jsou zábavné díky té skvělé základní myšlence. Michael "Holmes" Caine vždycky nasadí blahosklonný výraz, o kterém pouze my a Watson víme, že znamená "nemám nejmenší ponětí, co bych řekl", potěžkává dýmku a klade otázky, aby získal čas, Benu "Watsonovi" Kingsleymu tečou nervy, ale okolí Holmesovi visí na rtech v tichém úžasu a pokládá si za čest být součástí situace. Tohle funguje vždycky. Scény, které Holmese a Watsona rozdělují, se mi zdají o něco slabší a zpomalují spád filmu tam, kde by měl naopak gradovat. Zcela spokojen nejsem ani s podobou profesora Moriartyho, kterého jsem si vždycky představoval jinak. Nebýt těchto dvou výhrad, nebál bych se ani pěti hvězdiček. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co to hledám? - Stopy. - Už jsem nějaké našel? - Ne, ještě ne. - Nuže, tak mi to pak řekněte." Imbecilní Sherlock a geniální Watson je skvělej nápad. Pokaždý, když se Sherlock pokoušel o dedukci, jsem se musel smát. Stejně tak jeho uklidnění po sdělení, že Moriarty ví, že Sherlock je idiot a tudíž mu nic nehrozí. Chemie mezi Sherlockem a Warsonem prostě fungovala tak skvěle, že jejich tempu nemohl případ rozhodně stačit. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zábavná variace na klasické holmesovské příběhy se skvělými herci. Je to mnohem zábavnější než Wilderův Mladší a chytřejší bratr Sherlocka Holmese, ale i tak to mohlo být ještě lepší. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konečne Sherlock zobrazený inak, teda úplne v opozite tomu, ako ho predvádzajú stovky iných seriálových či filmových adaptácií nesmrteľnej literárnej predlohy sira Arthura Conana Doyla a jeho epigónov. Najatý treťotriedny herec, pohybujúci sa v šedej zóne medzi riadnym životom a podsvetím, neodolateľne prahnúci ku každej mladej sukni navôkol, s obdobnou náklonnosťou k poháru dobrej pijatiky. Svoj part však zvláda dokonale. Nuž a interpretácia stôp je tak nekonečne rozsiahla, že aj priblblé opakované vety mu zaručujú neustálu priazeň publika, ktoré ho jednoducho žerie. A obdivne vzdychá pri každej jeho vyslovenej vete. Doktor Watson je skutočným mozgom a hýbateľom intelektu najslávnejšieho detektíva. Lenže nie je fotogenický a tak vyhráva (v minulosti, rovnako ako dnes) vizuálna propagácia. Avšak - zdanlivých hlupákov a myšlienkových nímandov sa podceňovať neoplatí. O čom sa presvedčí odveký súper dtektívnej dvojice - profesor Moriarty. Michael Caine sa Šerlokovej role ujal bravúrne. Bavil som sa rovnako skvele. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie (slovo "parodie" je v tomhle případě poněkud mimo), která mohla být kratší tak o deset minut a dostala by pátou hvězdu. Caine s Kingsleym jsou coby ústřední dvojka skvělí, na jejich pošťuchování a špičkování bych se mohl dívat pořád, nápad filmu (Holmes je ožralý herec, Watson pak mozek, který Holmes nejspíše nemá) potěší snad každého a neurazí žádného Doyleova fanouška. Vsadím své boty, že Nevyřešený případ má nakoukaný i Guy Ritchie. Podobnost scény v docích, například, nebo titulků "jako ze starých fotografií", které použil v novém Sherlockovi, nebude náhodná. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Povedená variace na holmesovské příběhy, těžící ze dvou situací a to za a) převrácení rolí mezi Holmesem a Watsonem, takže zatímco legendární detektiv je najednou alkoholu holdující, neschopný bývalý herec, tak Watson zaujímá jeho roli geniálního vyšetřovatele a bojovníka proti zločinu, a za b) většina ostatních postav z klasického románového universa pravdu netuší a tak se k nim chovají stále tak jako by odpovídali klasické předloze. A z tohoto nesouladu pramení většina vtipných situací v čele s pro mě tou nejpodařenější, prohlídkou domu podezřelého a odlákávání Lestrada (ve výborném podání Jeffreyho Jonese) od skutečného pátrání a mnoho povedených dialogů, kdy se nic nechápající Holmes ubezpečuje, co že to vlastně právě dělá a proč. Film si spíše užijí znalci předlohy, kteří si tak jako já vychutnají povedené hraní s klasickými klišé a jimž nevadí, že si autoři střílí z jejich oblíbené postavy. Navíc, pokud by šlo o znevážení geniálního detektiva, tak ať si případní bručouni přečtou knihu Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry, kde v názvu zmíněný hlodavec skutečně není nápaditou metaforou pro nějakého velkého zločince :-) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý Sherlock Holmes, který je tentokrát za hňupa a zbabělce a vše za něj musí vyřešit Watson. Pro fanoušky absurdní, ale přesto docela zábavné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodní nápad je skvělý a šaráda se záměnou, kdy Watson je mozek a Sherlock jen opilec a nájemný herec, vskutku dobře podaná i zahraná. Ale co je to platné, když jinak film nudí? Vtipy nejsou často dotažené do konce, jindy jsou zbytečně slapstickové - viz pes ve Windermere, a těch pár skutečně dobrých nakonec zjistíme, že se jen opakuje. Na ztřeštěnou komedii je to však zase málo ztřeštěné, to by v tom musel hrát Peter Sellers, takže jsem z toho celého hodně na rozpacích. Spíše jsem celou dobu nechápavě vrtěl hlavou, jako proč je zde tato scéna a skutečně to tvůrci chtěli podat takhle? ()

Reklama

Reklama