Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Collinovi je 11 let, když mu zemře matka. Jeho otec je agent a stále cestuje, proto nemůže syna sám vychovávat. Zaveze ho k dvěma tetám, k Vereně a k Dolly. Collin brzy pozná zblízka obě staré panny. Teta Verena je tvrdé, praktické povahy, které jde vždy o peníze. Patří jí několik pozemků, obchodů a jiných nemovitostí v městečku. Vždy chce být středem pozornosti. Dolly je pravý opak své sestry: romantická, jemná a snící, která se nejlépe cítí někde v přírodě, na louce nebo v lese. Dolly se v uplynulých letech zabývala zdokonalováním svého „zázračného nápoje“ z bylinek, jehož blahodárný účinek zná už celé městečko. Když se na scéně objeví obchodník, který chce pomocí Vereny získat od Dolly její tajný recept, aby z léčivého nápoje spolu zbohatli, Dolly dojde trpělivost a konečně se dá do boje se svojí dominantní sestrou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Takový typický hallmarkovský cajdák na nedělní odpoledne, když venku chčije a člověka popadne lenora tak gigantická, že se mu nechce obracet ani stránky v knížce. Tragikomický příběh z amerického maloměsta popisuje, jak by John Connor dopadl, kdyby ho místo drsné matky a terminátora dostaly do spárů dvě povahově zcela odlišné jeblé tetky a jejich hrdá indiánská služka černé pleti. Dějově je "Luční harfa" tak trochu rozháraný kočkopes, díky lahůdkovému hereckému obsazení však můžu být laskavá a prdnout sem mírně nadprůměrné hodnocení. 59% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem přišel k televizi, když začínal tento film a okamžitě mne zaujal - už jsem zůstal až do konce. Okouzlující lyrická atmosféra s nádechem humoru a jemně výstředními postavami! Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji britský film. Po umělecké stránce mu nelze nic vytknout, to ostatní - obsahové - je dáno románovou předlohou, kterou jsem nečetl. Překvapuje mne obrovský rozptyl hodnocení zde: od nudy až po nadšení. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Hm...a o čem, že to vlastně bylo? Fakt nuda. A Collin, ve věku, kdy by se měl vzpouzet, opíjet a nenávidět dospělý jako normální puberťák, tráví čas pobíháním na louce a kravením s tetičkou...tak to jo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dětství a dospívání, čas utváření individuálních charakteristických rysů jednotlivce, může být nevyčerpatelným zdrojem tvůrčí inspirace. Truman Capote, a po něm i Charles Matthau, svou Luční harfu vypráví starosvětským způsobem se vznešenou elegancí a ve formě poetického symbolismu se zamýšlí nad životem. Minulost ve vzpomínkách má kouzelnou moc aristokratické urozenosti a uhlazenosti. Luční harfa je vzepření se bigotnímu pokrytectví maloměšťáckého moralizujícího standardu. Život není jen spořádaná obřadnost a rituální zahánění každého démona přešlapu hranice puritánské výchovy. Život idealistického světa je otevřenost a lidskost, vzájemná úcta a upřímnost, ochota a porozumění. Novela i filmová adaptace pevnou rukou kreslí oslavu života v jeho nejčistší podobě bez předsudků. Autobiografickým vypravěčem poetického uspořádání je dospívající Collin Fenwick (zajímavý Edward Furlong, jako malý Grayson Fricke), citlivý mladík s odlišným vnímáním proudů života. Nejvýraznější postavou příběhu je Collinova bezelstná teta Dolly Talbo (velmi zajímavá Piper Laurie) v nejryzejším souznění se základem života a v pochopení vesmírných energetických toků. I smířlivá ohleduplnost má své hranice, bezprostřední radost ze života je nakažlivá a podnětná. Druhou extremistickou polohou života je druhá teta Verena Talbo (zajímavá Sissy Spacek), panovačně neústupná pragmatická síla a vrchol pyramidy bigotní spořádanosti a společenského úspěchu a výsostného postavení. Chladná přísnost nedovoluje bližší přístup a vnímání rozmanitých chutí života. Nejvýraznější mužskou postavou je soudce na penzi Charlie Cool (velmi zajímavý Walter Matthau), hledající smysl a uplatnění i pro poslední etapu vlastního života. Obyčejná lidská slušnost je nedostatkovým zbožím. Rebelující vyděděnce doplňuje nejbližší kamarádka Dolly a černošská hospodyně s indiánskou legendou Catherine Creek (pozoruhodná Nell Carter), bezprostřední vitální mladík Riley Henderson (příjemný Sean Patrick Flanery) a svérázná a plodná šiřitelka evangelia sestra Ida (šarmantní Mary Steenburgen). Z dalších rolí: okouzlující svůdník a chemický inženýr Dr. Morris Ritz (příjemný Jack Lemmon), upovídaný holič Amos Legrand (sympatický Roddy McDowall), snaživý šerif Junius Candle (Joe Don Baker). Collinova platonická láska Maude Riordan (Mia Kirshner, jako malá Veronica Lauren), hystericky puritánský reverend Buster (Charles Durning), či Collinův zoufalý otec Eugene Fenwick (Scott Wilson). Literární dílo i filmová adaptace je noblesním poetickým filozofováním nad životem v rozlišných polohách otevřenosti i omezenosti. Každý životní příběh zpívá vítr ve vysoké trávě sluncem zalitých luk. Osvěžující, moudré, optimistické, elegantní. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Příjemné letní melodrama, které si svým humorem, (retro)stylem a dalšími hádankami (může být černoška indiánkou? skončí dramatické scény dobře nebo špatně? kdo se (ne)dá spolu dohromady?) získají prakticky každého. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Filmový prepis rovnomenného románu Trumana Capoteho by som zaradil medzi také snímky ako Nie som blázon, Čaj s Mussolinim a pod., o ktorých sa zvykne hovoriť: „neohúria, ale ani neurazia", a predsa dokážu práve svojou obyčajnosťou a úprimnosťou vytvoriť alternatívu i exponovaným blockbusterom. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Prvních a posledních 20 minut (s hl. postavou Colinem), které jsou výtečné, nemůžou vynahradit nudné a spatlané momenty se Sissy Spacek. ()

lonewolf 

všechny recenze uživatele

Další z průměrných nedělních odpoledních snímků ke kávě, které ale vždy dovedou vyplnit volný čas a navodit příjemnou náladu :). ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Nevím, asi mi rok od roku víc měkne mozek, ale tahle láskyplná, něžná, oddychová podívaná v pastelových barvách mě v odpoledne, kdy jsem ji chytl na nějaké české TV, sedla a pohladila. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Jsem zvyklý z filmů na ledacos, ale na tohle jsem zíral s otevřenou pusou. Ta naprostá odlišnost od jiné filmové tvorby, ta poetika, ta do očí bijící divnost. Opravdový balzám na lyrickou duši. Pro ostatní to ale bude naprostá sračka. Tak bacha na to. ()

DonFrolimo 

všechny recenze uživatele

Ten film není rozhodně žádné veledílo, není nijak zvlášť dobře natočený - spíš se to podobá televizní inscenaci, ale nelze mu upřít imaginaci, která sice vděčí za své románové předloze, ale i tu je, i když spíše v lacinějším dojímání, bujně rozrostlá jako vysoká tráva. Postavy a jejich jednání je kolikrát poměrně zkratkovité, ale pokud se na celý film budeme dívat jako na řekněme drsnější pohádku z venkova, má nesporně svou poezii a v rámci žánru obstojí. ()

dracekt 

všechny recenze uživatele

Je to příjemný film, který snad nikoho nemůže urazit a snílky potěší. Tu melodii jsem nemohla dostat z hlavy ještě pár dní. ()

Reklama

Reklama