Reklama

Reklama

Recenze (6)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Dobré giallo, na môj kus trošku komornejšie, mám rád "rozbehanejší" dej s množstvom postáv a twistami. Tu je postáv menej, ale sú odpravené štýlovo, krvavo, britvou, v tom najlepšom giallo štýle. Prostredie je jednou z najväčších devíz filmu, lesy, jazero, a atmosferický hotel. Nájde sa tu aj čosi úmyselných cheesy scén a postáv, ale nepôsobí to rušivo, pointa je vcelku jasná, odhadnuteľná, až na ten twist po twiste...Hm, ale ok, môže byť... Spracovanie solídne, rovnako ako celé giallo. Nie úplna špička, ale poteší. 3, 5 hviezdičky. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Velmi plodný béčkař León Klimovksy se zdejší Traumou v roce 1978 po druhé pouští do giallo vod. Tentokrát bez své velké herecké opory Paula Nashyho, za to ale na jeho poměry s notnou dávkou erotiky a také "ostřejšími" vraždami. Přestože je příběhová linie o hostinské Veronice a jejím hostovi spisovateli Henrym velmi jednoduchá, tvůrcům se povedlo na malém prostoru rozehrát zajímavou hru s divákem. Pomocí flashbacků a různých indící je krásně maten a do poslední chvíle si nemůže být jistý, kdo je vrahem... V rámci žánru jde o lehce podprůměrný kousek, ale i přesto bych ho giallo fandům doporučil. Čím víc mám od tohoto režíséra nakoukáno, tím větší chuť mu mám dát přízvisko "Španělský Umberto Lenzi". ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Takový malý, jednoduchý, ale jinak velmi elegantní a příjemný thriller. Jedna z posledních Klimovského prací, méně známý film a což je překvapivé tak thriller a ne horor, kterým se Klimovsky někdy od roku '71 proslavil.Téměř idylická španělská vesnička, ve které se nachází malý penzion (hostinec), který provozuje atraktivní ženská jménem Veronica (známá španělská hororová herečka Ágata Lys). Po příjezdu prvního hosta spisovatele, který zde chce napsat svůj nový román, se zde začnou dít velmi podivné věci. Více prozrazovat nebudu, snad jen dodám to, že majitelka která penzion provozuje, má co do činění s postavou Normana Batese, ano je to takový ženský Norman Bates, plachá a velmi izolovaná schizofrenní žena, která je zřejmě nějak psychicky narušená ze smrti svého muže (důležitý flashback), bojí se všeobecně mužů a nemá ráda ani nesezdané páry. Film je docela napínavý, najde se tu pár děsivých okamžiků, dále je tu spousta nahoty a sexu, nejlepší scény se odehrávají v podkroví kde Veronica s někým mluví, a kde se i pro toho záhadného člověka sedícího na židli otočeného zády k divákovi svléká, ale co mě zde opravdu velmi potěšilo a co jsem rozhodně nečekal, tak to bylo to, že Klimovsky se zde nechal volně inspirovat taliánským giallem (v té době už pomalu na ústupu), vrahovi sice do obličeje nevidíme, ale jeho černé rukavice a ostrá břitva jako vražedný nástroj jsou toho jasným důkazem. Je tu dost krve a vražedné sekvence jsou podle mě velmi dobře natočené (detailní řezání přes krk, tváře nebo prsa). Zkroucené finále mě také dostalo, takže spokojenost víceméně na obou stranách. Není to Klimovského nejlepší práce, ale film potěší a rozhodně neurazí. Doporučuji všem Euro-horor-trash fandům. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

S poloopusteným hotelom niekde mimo civilizácie sa dalo vyhrať podstatne viac. Nič moc atmosféra, iba obyčajná vyvražďovačka hostí pomocou britvy s ľahko odhaliteľným vrahom (a to je divák ešte neustále klamaný, že ide o chlapa). Postavy sa pri vraždách chovajú príliš odovzdane, keď nekladú žiaden odpor, dokonca sú skúpe aj na výkriky. Ani záver nenavodí kvalitnejší trilerový zážitok. Pár nahotiniek pekných báb to čiastočne obohacuje, ale inak taký suchý priemer bez šťavy. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Malé, komorné giallo (z časti psychothriller) a viac-menej typická rutinérska robota režiséra Klimovského, ktorého najznámejšie sú zrejme jeho filmy v spolupráci Paulom Nashym, hlavne slávna "vlkodlačia" séria. Klimovsky pár rokov predtým natočil aj gialla, napr. tiež s Nashym http://www.csfd.cz/film/124314-libelula-para-cada-muerto-una/, ktoré je trošku kvalitnejšie hlavne kvôli sympatickému Nashymu a živšiemu deju. Tvorcovia vo Violación fatal jednoducho vykrádajú čo sa dá, ide o to, že už v tom čase polomŕtve žánre hlavne teda anglosaský psychothriller a talianske giallo, a tak nemôžu už ničím prekvapiť. Nedostatok invencie nahrádzajú početnejšími erotickými scénami, čo je tiež už typické pre španielsko-taliansku kinematografiu konca 70. rokov. Dosť o filme napísal Karlos80 (a bohužiaľ sa v komente trochu neštastne nevyhol spoileru) a tak ja toho vzhľadom k šedivosti tohto dielka nemám moc čo dodať. Film žánrových fanúšikov iste neurazí, ale ostatním by som ho ako zástupcu dvoch zásadných žánrov (psychothriller a giallo) moc nedoporučoval, mohol by im ich znechutiť, čo by bola vzhľadom na iné početné kvalitnejšie diela veľká škoda. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama