Reklama

Reklama

Petar Introvič - hanspaulské blues

(TV film)

Obsahy(1)

Na konci sedmdesátých let dvacátého století se v pražské čtvrti Hanspaulka v hostinci Na Staré faře a později v legendárním „Houtyši“, tedy v Hostinci U Tyšerů, scházeli muzikanti, jejichž stylem se stalo blues. Sami si psali texty, které vycházely z poetiky tehdejší Prahy a samotné čtvrti, kterou Ivan Hlas označil za „luxusní periférii malého velkoměsta“. Hanspaulská scéna se později stala legendou. Jednou z jejích nejvýraznějších postav byl skladatel, zpěvák, hráč na foukací harmoniku a kytarista Petar Introvič stojící v čele kapely Bluesberry. Introvič byl navíc vášnivým cyklistou, který se podílel na vytváření pražských cyklostezek a na Hanspaulce pořádal cyklistické závody. Při nehodě na kole i zemřel. Režisér Michal Rákosník vypráví jeho životní příběh, příběh kapely Bluesberry a skrze Petara Introviče nás provádí kultovními místy scény a géniem loci vilové čtvrti. Na Petara Introviče vzpomínají mj. hudebníci a spoluhráči Ivan Hlas, Richard Tesařík, Mário Císař, Martin Kraus a Václav Kopta. Z jejich vyprávění i interpretace Introvičových skladeb je patrné nejen, že blues je vášeň, ale i životní styl. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Bush13 

všechny recenze uživatele

Vyjdu z domu a zahnu doprava - jsem na Hanspaulce. Na Krausberry, větvi vzrostlé z kmenu Bluesberry, jsem byl nejvícerokrát ze všech jiných kapel v mém životě. A je jedno, zdali považujete Hanspaulku za zbohatlickou čtvrť plnou vil s IVK v centru, slovy Ivana Hlase "luxusní perfierie malého velkoměsta", nebo za slavnou ligu malého fotbalu, je to neodmyslitelně i kolébka českého máničkovského blues. A tenhle normalizační svět vlasatců, rockerů, pijáků piva a antikomunistů, který jsem - vědomě - nikdy nezažil, je pro mě obalen zvláštní nostalgií, sentimentem a sympatií. Krásní lidé. ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Moje mládí... Gongy, Chmelnice, Petynky...Petar byl náš Pánbu a kdyby šlo dát tady za to 10 hvězdiček, dám je bez váhání! ()

Reklama

1frida2 

všechny recenze uživatele

V jejich hospodě na Hanspaulce jsme byli někdy v osmdesátkách. Na Chmelnici jsme na blues chodili jako diví. Takže není co řešit. Vzpomínky zůstanou a je fajn, že nejsem sama. A Petare, |Tvoje injekce mě fakt uzdravila... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama