Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dramatu Dítě snů hovoří zneuznaný britský spisovatel Dennis Potter nahlas o tom, co se mnoho literárních historiků odvážilo pouze říci šeptem. Film se odehrává v roce 1932, při stém výročí narození tvůrce Alenky v říši divů Lewise Carrolla. Čestným hostem na oslavě v New Yorku je též osmdesátiletá Alice Liddell (Coral Browne), která jako dítě inspirovala Carrollovy fantazijní romány. Uprostřed dotírání neodbytných fanoušků i literárních obchodníků se Alice snaží zůstat klidná a vyrovnaná. Nikdo z přítomných však netuší, že Alice v sobě skrývá dlouho potlačované tajemství týkající se jejího "nevšedního" vztahu s Carrollem – tajemství, které je odhaleno neobyčejně elegantním způsobem v retrospektivní sekvenci. V roli mladé Alice se objevuje Amelia Shankley a Charlese Dodgsona, panice a kněze fascinovaného dětmi, jehož svět poznal pod jménem Lewis Carroll, ztělesnil Ian Holm. Pochmurnost Potterovy vize je odlehčena animovanými postavami z románů o Alence z dílny tvůrce Muppets Jima Hensona. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak po dlouhé době zase první komentář u filmu (to co opsal T2 neberu jako komentář:)). Snímek Dítě snů vypráví o skutečné Alence, podle které slavný Lewis Carroll napsal svou nejslavnější knihu. Její příběh a vzpomínky na dětství, které strávila vedle možná trochu podivínského a "úchylného" Carrolla působí zajímavě především z přihlédnutím ke znalostem knihy. Jinak podává pouze průměrný pohled na jeden příběh velikána a drobné mladičké dívky, jejichž vztah pravděpodobně nebyl z obou stran stejně intenzivní a hluboký. Avšak která žena se může pochlubit svým pomníkem v podobě takto slavné knihy? Přestože film zůstává daleko za například podobným Hledáním země Nezemě, má své kouzlo a především Iam Holm ukazuje své vysoké herecké kvality jako koktavý Carroll. Avšak celý příběh o podivné lásce mezi slavným autorem a objektem jeho zájmu je nepotvrzená ani nevyvrácená teorie, která slouží pouze pro účely samotného filmu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je prostě nafouklý jako ty oslavy oslavy stoletého narození Lewise Carrolla zde popisované. Z všeobecně přijatého tvrzení, že tento byl pedofil, konstruuje se příběh s "temným tajemstvím". Toto konstruování počíná se již výběrem představitele Carrollova, který opravdu vypadá podivně a zlověstně, zvláště srovnáme-li jeho vizáž s vizáží skutečného L. Carrolla (ale herecký výkon je to jistě velmi dobrý). Kdysi jsem kdesi četl článek o freudiánském rozboru Alenky (tuším, že autorka byla Američanka) a byl jsem překvapen, co sexu tam autorka našla. Snad to vypovídalo více o autorce než o Carrolllovi. Ten film v tomto punktu vykazuje jistou podobnost s takovými rozbory, byť ta "temná tajemství" mají spíše podpořit komerční potenciál filmu. Nicméně, jsem rád, že jsem Alenku četl již v dětství, kdy jsem byl podobných "interpretací" ušetřen a byl jsem prostě okouzlen příběhem samotným. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ilustrace vztahu Lewise Carrolla a dívenky, do níž byl zamilován - tehdy a ve shormáždění ke stému výročí jeho narození, kde má někdejší dívenka děkovnou řeč... Ian Holm jako trochu koktavý Carroll oslavný film nezachránil. ()

Reklama

Reklama