Reklama

Reklama

Ósacká elegie

(festivalový název)
  • Japonsko Naniwa erejî (více)

Obsahy(1)

Předválečný snímek Naniwa erejî zachycuje krizové životní etapy několika lidí, jejichž vzájemné vztahy se čím dál tím více proplétají. Dobře situovaný muž, otrávený a znuděný životem, jenž je neustále se vším nespokojen, nalezne milenku v mladé ženě jménem Ajako, jejíž otec zpronevěřil částku 300 jenů své společnosti. A i když o tom Ajako zprvu nechce ani slyšet, vidina snadno získaných peněz, které by mohla použít na zaplacení otcova dluhu, jí připadá více než lákavá. K rozhodnutí ji však dožene až roztržka s otcem, která ji přinutí opustit domov a následně se oddat životu vydržované milenky a to i přesto, že si tak Ajako znepřátelí mnoho srdci vzdálených i blízkých osob. (EMIA)

(více)

Recenze (6)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

"Zrazen krví zkažená je / hrůzou v nocích třeseš se / jediného nervu nezapomínaje // Svět tak známý až je cizí / leží na tvém snu / Plž skrytý v růži" (František Halas) ()

stub 

všechny recenze uživatele

Slavný předválečný kousek ze série "Padlé ženy". Smutný příběh o narušování rodinných vazeb společenskými, o juvenilní sebestřednosti, naivitě a nepodloženém sebevědomí, které na člověka dříve nebo později dopadne jako Damoklův meč. Soudě dle některých momentů, film se nedochoval zcela kompletní a místy jsou tedy dějové skoky poměrně značné (ani zdaleka však natolik, aby divák ztrácel orientaci). Můj oblíbený Takashi Shimura se objeví pouze na chvíli, v roli jednoho z vyslýchajících policistů, za celou dobu mu však není pořádně vidět do obličeje (což je škoda, poněvadž jde patrně o nejstarší dostupný snímek s jeho účastí). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nudny a dost schematicky japonsky film o medziludskych vztahoch a o tom, ako ovplyvnuju zivot ludi v Japonsku pred II. svetovou vojnou. 60 % ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na Japonsko ve stylu takovýho trojboje podpantoflácké revolty šéfíka z high society a naivní, však dosti sebevědomé mladé holčiny ze zadlužené low rodinky. V podstatě dosti feministická společensko-kritická jednohubka, která přes své stáří nenudí, ale díky svému věku taky příliš nebaví. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Film, který by se dal označit jako japonský film noir a zárověň svým příběhem částečné připomíná americký film z roku 1915 od Cecila DeMillea (The Cheat - Podvod). Důraz je však kladen na zobrazení tradiční japonské společnosti v konfrontaci s moderní dobou. ()

Reklama

Reklama