Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (448)

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

(Ministerstvo zdravotnictví varuje: následující komentář obsahuje spoiler). Je pravda, že člověk musí občas dostat od prozřetelnosti pár facek, aby si uvědomil, jak veliký je život dar. Pokud mám být hodně stručný, režisérovi se tímto snímkem povedly především dvě věci. Divákovi se v něm dostává vřelého vyznání víry ve skutečnou lidskou dobrotu, která se v konečném důsledku vždy vyplácí (a je to vyznání natolik upřímné, že filmu odpustíte i občasné hraní na city). A pak je zde také patrná velmi mazaná vypravěčská technika. První (hanlivě by se dalo říct skoro uspávací) 2/3 filmu dostanou skutečný smysl až ve třetině poslední. Jinými slovy, divák si teprve v poslední části filmu uvědomí, jak moc byly všechny předchozí události důležité k finálnímu rozuzlení. S tím, že celkové vyznění filmu je několikrát předznamenáno vícero drobnými epizodami (nejvýraznější je ta s otráveným receptem, na který upozorní hlavní hrdina, aby za záchranu života dostal nejprve pořádný výprask, ale nakonec byl s vděkem objat). ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Osobně bych tomuto filmu nemohl dát plný počet, ani kdybych se rozkrájel, na to jsem až příliš cynický. Snad i proto mě film nejvíce bavil hlavně zpočátku, kdy sledoval, jak se George Bailey postupně dostával (?) do sraček - i když i to je na pováženou, protože jednoduchou změnou optiky je v závěru ukázáno, že všechny jeho domnělé trable byly zrelativizovány v milosrdenství. Nezastírám, že by se mi film asi líbil víc, kdyby to bylo něco na způsob JASMÍNINÝCH SLZ, tedy filmová zpráva o prohlubující se beznaději jednoho zmařeného života, jemuž štěstí nepřálo a jehož konec má k happy endu na míle daleko. Ale budiž, chápu, že doba vzniku si žádala své a doznívající poválečný entuziasmus a životní optimismus je ze snímku cítit i po tolika letech. Jistě je správné, že existují takové filmy, a že je lidi mají stále rádi, i když se stále nemohu ubránit pocitu, že zrovna v tomto případě je to skutečně nejčistší filmové opium, které má k realitě nekonečně daleko a které muselo působit lehce směšně už tehdy - například pro úvodní scénu, v níž na hvězdném nebi blikají dvě galaxie coby božské hlasy, nacházím jen čistý výsměch - něco tak pitomého aby pohledal. Takových momentů by se ve filmu našlo i víc, a ostatně i samotný závěr je na mě asi už moc, ale ve výsledku se mi film stejně líbil. Především zásluhou kvalitního obsazení (u Donny Reed lze v mém případě mluvit skoro o lásce na první pohled) a kvalitního scénáře mě film bavil, respektive nenudil - přece jenom je zde doba vzniku hodně znát, což se projevuje třeba ve stylu herectví, které se od té doby diametrálně změnilo (včetně takových detailů, jako je líbání - herci ve filmech ze 40. let se líbají jinak než herci z filmů v 80. letech, a ti zase líbají jinak než herci v současných filmech). Stejně tak bylo zajímavé vidět mladého Jamesa Stewarta, dávno před tím, než hrál v mistrných Hitchcockových dramatech PROVAZ, OKNO DO DVORA a VERTIGO, které jsem viděl už dříve. Za mě celkově silné 4 *, je to velmi pěkný film, který teď v čase adventu určitě stojí za vidění. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

I díky hrátkám s flashbacky a fantaskní představou paralelního vesmíru, v němž George nikdy neexistoval, působí vyprávění filmu dodnes zcela svěže a 130minutová stopáž rychle utíká. Jistě též kvůli této tvůrčí odvaze se snímek v poválečných kinech velkého úspěchu nedočkal, což podtrhly i rozpačité kritiky. Na svou slávu si musel počkat až do poloviny 70. let, kdy se z něj kvůli propadlým licencím stalo volně šiřitelné dílo – na což televizní stanice zareagovaly stovkami repríz ve vánočním čase. Dnes si už zámořské Vánoce bez Caprovy klasiky nelze ani představit, ale připomenout si tento neustále skvěle fungující a žánry překračující snímek se vyplatí v kteroukoli roční dobu. Více zde. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zvláštní případ filmu, kterému musíte dát víc šancí, abyste si ho zamilovali. To, že patří v USA k nedílným atributům vánočního vysílání, je trochu matoucí. Je třeba vzít v úvahu, že v kinech to byl málem propadák a rodinným stříbrem se stal až s opakovanými televizními reprízami. Inu, tak se zrodil nejeden hit. ;-) Ale k samotnému filmu: Capra opět natočil sentimentální pohádku se sociálněkritickým podhoubím a záleží na vás, jestli něco tak sladkého snesete. Zápletka nutkavě připomíná Dickensovu Vánoční koledu (kterou mám osobně dost rád) a o Jamesi Stewartovi se nedá napsat nic výstižnějšího, než napsal kolega Radyo. Tak. Jestli jste dočetli až sem a ještě nezvracíte, tak jděte do toho. Mohlo by se vám to líbit. 90 % ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Život je krásný a tohle je opravdu krásný film. It's a Wonderful Life se stal americkou vánoční klasikou a není se čemu divit. Kdo by si tenhle film hned po zhlédnutí neoblíbil? Já se moc příjemně bavil. James Stewart je ve své roli moc sympatický a i zbylé herecké osazenstvo bylo vybráno skvěle. Někomu může možná vadit ta mírná pohádkovost, ale mně to přišlo roztomilé a myslím, že tenhle snímek si své místo v řebříčku nejlepších filmů zaslouží. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • Filmový padající sníh dříve imitovaly obílené lupínky, byly však hlučné, proto se dialogy musely následně předabovat. Pro Život je krásný byla vymyšlena nová směs: foamite (protipožární chemikálie), mýdlo a voda – použito bylo téměř 230 hektolitrů “nového sněhu“. Oddělení speciálních efektů studia RKO za něj od filmové akademie obdrželo zvláštní cenu. (džanik)
  • Když opilý strýc Billy (Thomas Mitchell) opouští dům George Baileyho (James Stewart), zdá se, jakoby klopýtal přes nějaké odpadky na chodníku. Ve skutečnosti v okamžiku kdy opustil záběr, jeden člen štábu vhodil nějaké odpadky do koše. Oba herci pokračovali ve scéně a režisér Frank Capra se rozhodl tuto "chybu" použít v konečném sestřihu. Věc dopadla dobře i pro autora nechtěného zvuku, Capra ho ocenil 10 dolary za vylepšení zvuku. (Kulmon)
  • Výdaje 3,7 milionu amerických dolarů byly pro nezávislou produkci značně vysoké. Během prvního promítání film vydělal pouze 3,3 milionu. (džanik)

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama