Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ve čtyřicátých letech vznikly v Americe opravdové klenoty, a tenhle film rozhodně patří mezi ně. Doba, kdy se točily filmy hlavně kvůli skvělým lidským příběhům a "boxoffice" byl až na druhém místě. Tehdy mohli vzniknout filmy jako je tenhle - filmy které pohladí na duši a které (pokud nemáte srdce z kamene) jsou schopny vyvolat ty nejsilnější emoce. Nezapomenutelný snímek ! ... P.S. Tuhle klasiku jsem si sehnal (horko těžko) bohužel až teď (podzim 2007). To úsilí za to stálo :) ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Propracovaný, brilantně napsaný a stylisticky natočený film. Takřka dvou a čtvrt hodinové vyprávění s precizním kauzálním propojením všech prvků, v němž rána stíhá ránu a každý okamžik má své pevné místo v organizaci filmu. Život je krásný vlastně vůbec není tak "krásný" a "kladný", jak se tvrdí. Naopak jde o relativně depresivní dílo o tom, že naděje jsou falešné iluze a že pokud máte být skutečně dobrým člověkem, musíte obětovat vlastní sny. Frank Capra představuje fikční svět, kde s poctivostí nejen nedojdete nejdál, ale nedojdete skoro nikam a jediným zadostiučiněním může být poznání, že bez vás by byl daleko horším místem. Navíc se do té doby nikdo neodvážil spojit příběh o síle rodiny a amerického maloměsta s nejtemnějšími vizemi filmů noir, přičemž se během jedné půl hodiny poruší mnohá klasická narativní pravidla. Konec je sice šťastný... ale současně zatraceně ironický. PS: Film existuje i ve zrůdné kolorované verzi (střílet!), která je devátým kruhem pekla de facto vždy - ale v tomto případě navíc zásadním způsobem deformuje stylistické strategie v celku filmové formy, takže rozhodně doporučuji vidět jen původní černobílou podobu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

James Stewart je tak kouzelně kladný, že by si ho člověk nejraději koupil domů, aby z něj kus té ohromující kladnosti nasál. Děj je půvabně roztomilý s několika smutnějšími scénami, ale nikdo se nemusí bát nějakých "nepříjemností", je to přece americký film. :) Po shlédnutí tohoto rozkošného díla se asi každému na nějakou krátkou chvíli začne zdát, že je život opravdu krásný. Horší je, když se pak z toho snu probere do současné životní reality. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,180,000Tržby USA $6,600,000Tržby Celosvetovo $7,700,000Tržby za predaj DVD v USA $61,513,907 //počet predaných kusov 5,301,054__Úžasný film, ktorý má nadrozmernú tému!__ /100%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Krásný a dojemný pohádkový příběh. Kdykoliv zazvoní zvonek, nějaký anděl dostane křídla. Vánoce podle klasického Hollywoodu a Franka Capry... ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

I díky hrátkám s flashbacky a fantaskní představou paralelního vesmíru, v němž George nikdy neexistoval, působí vyprávění filmu dodnes zcela svěže a 130minutová stopáž rychle utíká. Jistě též kvůli této tvůrčí odvaze se snímek v poválečných kinech velkého úspěchu nedočkal, což podtrhly i rozpačité kritiky. Na svou slávu si musel počkat až do poloviny 70. let, kdy se z něj kvůli propadlým licencím stalo volně šiřitelné dílo – na což televizní stanice zareagovaly stovkami repríz ve vánočním čase. Dnes si už zámořské Vánoce bez Caprovy klasiky nelze ani představit, ale připomenout si tento neustále skvěle fungující a žánry překračující snímek se vyplatí v kteroukoli roční dobu. Více zde. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Capra je filmové dvojče Charlese Dickensem se všemi klady a zápory, stejně jako je Life is beautiful zrcadlem Christmas Carol. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není bez chyby. Ve druhé polovině se komplikace hlavního hrdiny až příliš začnou natahovat a závěrečná procházka s andělem neskutečně irituje tím, že George ani po x-té názorné ukázce své hypotetické neexistence nedokáže pochopit, která bije. Jenže o tom Caprova vánočně rodinná oslava života není. Není o detailech, není o tom, že bude divák studovat příběh. Je to jenom o tom, že stojí za to žít, mít někoho rád a i přes nutnost vzdát se svých životních snů se nezastavovat ve snaze o cokoliv. Je zvláštní shoda náhod, že jsem film pustil právě v náladě, kdy se mi zdálo, že osobní, studijní i jakákoli jiná situace je prostě špatná a oproti mým libovolným dřívějším problémům mě žádný film nedokáže rozptýlit. A právě Život je krásný ve mě něco probudil. Ten pocit, že právě ve chvílích, kdy si myslíme, že nemůže být hůř, může blízko nás být třeba právě naše životní štěstí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zvláštní případ filmu, kterému musíte dát víc šancí, abyste si ho zamilovali. To, že patří v USA k nedílným atributům vánočního vysílání, je trochu matoucí. Je třeba vzít v úvahu, že v kinech to byl málem propadák a rodinným stříbrem se stal až s opakovanými televizními reprízami. Inu, tak se zrodil nejeden hit. ;-) Ale k samotnému filmu: Capra opět natočil sentimentální pohádku se sociálněkritickým podhoubím a záleží na vás, jestli něco tak sladkého snesete. Zápletka nutkavě připomíná Dickensovu Vánoční koledu (kterou mám osobně dost rád) a o Jamesi Stewartovi se nedá napsat nic výstižnějšího, než napsal kolega Radyo. Tak. Jestli jste dočetli až sem a ještě nezvracíte, tak jděte do toho. Mohlo by se vám to líbit. 90 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Film o slastech i strastech života, který mne nejdříve pomalu rozehříval komediálně - dramatickými scénami jako tančení charlestonu s pádem do bazénu či laškování s dívkou bez županu ukrytou v keři hortensií, aby rozzářil moji duši a v závěrečné vánoční katarzi mne dojal k slzám a k nadšení. Díky, pánové Capro a Stewarte. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=LJfZaT8ncYk ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Život je krásný a tenhle film taky. Pokud si chcete spravit náladu a trochu se povznést nad běžné denní starosti, tak nemůžete udělat lépe než si pustit tento skvost. Již od samého počátku je jasné, že se jedná o filmový kousek zcela ojedinělý, který si zaslouží plné hodnocení. James Stewart je zde sympaťák každým coulem, který Vás nutně dostane. Jeho životní krédo je přitom na trochu podivné. Abyste se učinili šťastným, obětujte sám sebe! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pozitivní snímek, ve kterém dobračisku se sebevražedným nápadem omlátí anděl všechny jeho dobré skutky o hlavu tak nekompromisně, až se mu v ní rozsvítí. Něco tak naivně lidského už v dnešní době snad ani nelze natočit. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tento snímek rozhodně není celou dobu striktně pozitivní komedií, naopak je zajímavý tím, jak dokáže do romantické komedie nenásilně přimíchat nadčasová životní moudra o člověku a penezích a jak krásně plynule (!) na 20 minut dokonce komedii úplně opustí a v závěru se k ní zase vrátí. Snad více než kde jinde zde platí "konec dobrý, všechno dobré" a ve výsledku přeci jen Život je krásný ukáže, že život JE krásný, pokud se na něj díváme z toho správného úhlu... It's a Wonderful Life dokáže efektivně zvednout náladu a předat divákovi značnou dávku optimismu a naděje. Na svou dobu se jedná o velice nadčasový a inspirativní film, proto přestože na plné hodnocení to prostě necítím (za což si zasloužím pohlavek), značně jej respektuji (za což si zasloužím pohlazení). 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skutečně krásný film, který jsem docenil až časem, když jsem ho viděl znovu - navíc na Štědrý den. Happy end nikdy žádnému snímku neslušel víc. ()

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama