Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Recenze (448)

Anderton 

všechny recenze uživatele

To, že sa z filmu Život je krásny nestala aj európska filmová vianočná klasika, je pre mňa celkom záhadou. Nejedná sa pritom o snímku nejak výrazne americkú (to je ale vec názoru), jej posolstvo a vyznenie je všeobecné a funguje vždy a všade. Je to film čisto vianočný, rozprávkovo naivný, ale zároveň výborne napísaný a aj na svoju sentimentalitu nevtieravo dojemný. Kto iný by mal byť jeho tvorcom, ak nie Frank Capra a kto iný by mal hrať hlavnú úlohu, ak nie James Stewart. Dnes by to bolo spojenie Ron Howard a Tom Hanks. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem byl na konci docela na měkko. Celý film si vlastně tak nějak v poklidu plyne. Dokonale seznamuje diváky s dobrosrdečným hlavním hrdinou, aby v poslední půlhodince, hned po zásahu andělské moci, mohl vychrlit tak dojemný příběh, který se úplně běžně nepotkává. Rozhodně ne v roce 1946. Těžko si představit něco více vánočního. Dlouho jsem se kvůli předsudkům vůči žánru tomuto filmu vyhýbal. Teď už vím, že to byla chyba. Obrovské překvapení. Kdyby nebyla stopáž do zásahu andělské moci, tak zdlouhavá a místy nudná, tak by to byl asi plný počet. Ovšem na druhou stranu, kdyby nebyla tak dlouhá, tak by třeba konec nevyzněl tak dojemně, jak nakonec vyzněl. Mám pocit, že jsem tu uvízl v začarovaném kruhu, z kterého se dá dostat pouze udělením 4* a doporučením ke zhlédnutí. Edit(2016): S chutí jsem si snímek na Vánoce zopakoval. Hodnocení vidím stejně jako před lety. Před zásahem anděla to trošku skřípe. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Je to pěkný film. Dojemný příběh, všechno. Zároveň je ale tak trochu schizofrenní. George se vzdal všeho, komplet všeho, čeho chtěl kdy v životě dosáhnout... Pro co? Kvůli čemu? A přesto je na světě rád... Co si z toho má / může člověk odnést? Neplňte své životní ambice, nenásledujte své sny, nedělejte, to co chcete, je to úplně jedno, protože přes to přese všechno budete spokojení? Nemohu to nějak uchopit. Kdybyste si chtěli někdo zafilosofovat, dejte vědět... 70% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tak depresivní film s tak úžasným koncem, který mě rozbrečel, se hned tak nevidí. Douglas to trefil - i když máme většinou poněkud rozdílné názory, zde se mimořádně shodujeme. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

V téhle vánoční klasice moc světýlek, girland a vánočních barev nenajdete(viděna úžasná obarvená verze). Pravdou totiž je, že v tomhle filmu jde především o vystihnutí pravého ducha Vánoc, a to se podařilo dokonale. Uznání patří taky skvělé dvojici Stewart-Reed. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Trochu zvláštní příběh o životě muže, který zdánlivě nikdy nedosáhl svých snů a cílů. Jeden vážný incident ho dokonce přivede k přesvědčení, kdy má pocit, že by se vůbec neměl narodit. Pak mu ale jeho strážný anděl ukáže, jak by to bez něj na světě vypadalo. Moc se mi líbil tento krásný film s velmi solidní atmosférou. Nepřišel mi příliš vánoční, i když je tak prezentován. Jeho pohoda ale nakonec najde cestu do každého srdce. Některým přišel nudný a zdlouhavý. Mně naopak velmi příjemný a se svým osobitým tempem. Uvidím, jak na mne zapůsobí, pokud si to pustím o vánocích. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na tento film, ktorý Frank Capra nakrútil v čase môjho narodenia a ešte som ho nevidel. Záplava hviezd, ktoré mu nadelili moji obľúbení užívatelia iba zvýšila moje očakávania. Je to veľmi pekný, pozitívnou energiou nabitý film s kvalitnými hercami, vynaliezavou kamerou a príjemnou hudbou. Oscary mu ušli pravdepodobne iba preto, že v konkurencii Najlepších rokov nášho života mal malé šance na úspech. Tak prečo potom "iba" štyri hviezdičky, mohla by znieť legitímna otázka. Asi preto, že na tom, čo na ňom diváci najviac obdivujú, som badal drobné kazy. Nemôžem si pomôcť, ale ten keepsmilingový lesk, ten všadeprítomný optimizmus mi zaváňal účelovosťou. Aj keď ani zďaleka nie toľko, ako v oveľa neskôr nakrútenej a mnou iba priemerne hodnotenej Láske nebeskej. Ale zásluhou toho na plný počet bohužiaľ nedosiahol. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který nikdy nebyl dabovaný, ale i tak tu diváky našel.Ale přeci jen nepotřebujeme anděla, všechno je v nás. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Taký pekný film som si vybrala na začiatok roku 2015, že som sama so sebou spokojná. Film mal veľmi rýchle tempo, a celý čas som sa čudovala, že má až také vysoké hodnotenie, a nechápala ten prívlastok "vianočný", ale ten koniec ... to bol teda sakra koniec, aj slza mi vypadla. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Těžko se hledají slova. V té době musel být snímek neuvěřitelně populární a na popularitě neztratil ani teď. Roztomilé, krásné, skvělé zahrané i z režirované. Příběh je originální a do dnešní doby se k němu nikdo ani nepřiblížil. It's a Wonderful Life je taková pohádka pro dospělé. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro mě za mě si legenda klidně může být legendou, nic jí to z neubírá z nudy, která ji protkává od začátku až do konce. Stokrát lepší a vtipnější film s podobnou tématikou, andělským zásahem do života smrtelníků, je Beattyho Nebe může počkat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tohoto filmu jsem se docela bál a to z toho důvodu, že mám s těmito klasikami problém a strašně nerad při jejich sledování zjišťuju, že se nudím a nevidím v nich tu genialitu jako ostatní. Byl to případ filmu "Cassablanca" a spousty jiných -převážně vyosoce ceněných a oskarových- filmů a bohužel je to i tento případ. Výborní herci, řada silných scén ale já se nudil a to tak, že nemohu dát více jen proto, že se jedná o takovou klasiku. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

(Ministerstvo zdravotnictví varuje: následující komentář obsahuje spoiler). Je pravda, že člověk musí občas dostat od prozřetelnosti pár facek, aby si uvědomil, jak veliký je život dar. Pokud mám být hodně stručný, režisérovi se tímto snímkem povedly především dvě věci. Divákovi se v něm dostává vřelého vyznání víry ve skutečnou lidskou dobrotu, která se v konečném důsledku vždy vyplácí (a je to vyznání natolik upřímné, že filmu odpustíte i občasné hraní na city). A pak je zde také patrná velmi mazaná vypravěčská technika. První (hanlivě by se dalo říct skoro uspávací) 2/3 filmu dostanou skutečný smysl až ve třetině poslední. Jinými slovy, divák si teprve v poslední části filmu uvědomí, jak moc byly všechny předchozí události důležité k finálnímu rozuzlení. S tím, že celkové vyznění filmu je několikrát předznamenáno vícero drobnými epizodami (nejvýraznější je ta s otráveným receptem, na který upozorní hlavní hrdina, aby za záchranu života dostal nejprve pořádný výprask, ale nakonec byl s vděkem objat). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Krásna klasika Franka Capru, môjho obľúbeného režiséra, ktorý de - facto vytvoril posledný skvelý počin, čo niečo znamená, tým pádom sa rozlúčil s výnimočnou úspešnou kariérou, po vojne to už nebolo, ako predtým. Má pravdaže aj filmy po Život je krásny s Jamesom Stewartom a Donnou Reed, ale úprimne : „ Ktoré snímky potom sú ešte tie, ktoré si radi / y pripomínate ? ” Neuveriteľne pozitívny film o chlapíkovi menom George Bailey, ktorému môžu viacerí ďakovať, lebo tento človek koná dobré skutky, zachraňuje doslova krky, pričom nebyť jeho, veci by sa mali inak. Raz príde k takmer neriešiteľnej situácii, z ktorej ťaží zbohatlík Henry F. Potter, ktorý využije moment, keď dôjde ku strate väčšieho balíku peňazí, ktoré stratil nechtiac Georgov strýko Billy, vtedy sa mu chce Potter pomstiť za to, že sa nenechal zapredať a nevzdal sa rodinnej firmy, tak si myslí, že mu zapečie, volá naň políciu, skrátka praje mu to najhoršie. George je zúfalý, nevie, čo ďalej, motá sa po moste a premýšľa, že spácha samovraždu skokom z mosta. Tesne pred ním skočí anjel Clarence, ktorého zachráni, ale je to naopak, a vtedy si George po čase želá: „ ABY SA NENARODIL. ” Čo by bolo s okolím, ktoré dôverne pozná, čo by bolo s ľuďmi, ktorí ho poznajú... Nič, lebo sa nenarodil, takže NEEXISTUJE, postavy, ktorých pozná sú, ale úplne inak. Okolie je, ale tiež inak. Brat mu zomrel, lebo ho nezáchranil, lekárnik, ktorý chcel urobiť hlúposť, tak ju aj urobil... a pod. Jednoducho George Bailey bol predurčený BYŤ, ŽIŤ, aby pomáhal, oženil sa s krásnou ženou Mary. Kurňa, DONNA REED je fantastická !!! Splodil štyri deti a cetera, cetera a cetera. Ak by George nejestvoval, tak OSUDY niektorých ľudí by sa odvíjali trošku radikálnejším spôsobom, negatívnym smerom. PS : Najväčšia vianočná klasika všetkých čias v AMERIKE. Tři oříšky pro Popelku s Libušou Šafránkovou a Pavlom Trávníčkom vládne zase u nás, kde rok, čo rok ju opakujú večnými reprízami, ale za vznik vďačíme našim západným susedom Čechom, boli sme vtedy síce spojení, ale je to ich výtvor. A posledná scéna, keď sa George vráti DOMOV, tak je šťastný ako BLCHA, uvedomil si absolútne všetko, lebo to zažil na vlastnej koži, alternatívny vesmír... Ja som bol tak dojatý, že jedna slza neostala suchá... Veľký OBDIV ! ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Měla jsem výhrady... možná až přes půlku stopáže, příliš mi neseděla hlučná pojatá idealizace, přesto jsem doufala, že na tom filmu něco musí být, i přes jeho vysoký věk. Nu, dočkala jsem se - teď mohu ocenit skvělou zápletku a v skrytu duše si neskromně pohrávat s myšlenkou, o co všechno by svět mohl přijít, kdybych se nenarodila :-). NEJLEPŠÍ SCÉNY: Poznávání města a jeho obyvatel v paralele bez Georgeovy existence. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Taková obrácená Vánoční koleda po americku, ovšem z let dávno minulých, černobílých a proto velmi sympatická. I když jsou zde postavy vylíčeny velmi jednostranně, buďto dobré až na půdu nebo zlé jak samo peklo, a dějová linie velmi naivní, nevadí to ani co by se za můj krátký nehet vešlo, protože.. prostě proto, herci vás o tom přesvědčí, 130 minut uplyne jako voda a na konci slepecky tápete kolem sebe, kam že jste odložili kapesník. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tento film som si v kategórii filmu, ktorý by som chcela, aby bol premietaný na mojom pohrebe vyberala podľa jeho názvu. Život totiž považujem za dar, ktorý ak si vieme vychutnať a užiť napriek tomu, že je obyčajný, môže byť krásny. A presne o tom bol aj tento film. O tom, že život každého z nás je dôležitý aj keď sa nám to možno nezdá a aj keď ho nežijeme podľa svojich predstáv môže byť krásny s tým čo v ňom máme stačí si to len uvedomiť. Je krásnym posolstvom jedinečnosti a ako "pohrebný film" je určite dobrou voľbou...názov nesklamal. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov ()

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama