Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (448)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Určitě jdou křídla získat nějak snáz!“ Aneb dělat strážného anděla člověku, kterému se zrovna hroutí celá existence, není žádný med…Filmu jsem se vždycky podvědomě vyhýbal, protože o tom, že (Ž)život je krásný, mě už dostatečně přesvědčil Roberto Benigni. Americký kousek je z poněkud jiného těsta. Příběh je jen lehce nadprůměrný, film více zaujme spíš fungující romantikou a pár vtípky. A pak najednou nastoupí na scénu Clarence, jehož příchod snímek nakopne způsobem až nevídaným. Náhlá změna humoru v kombinací s úplnou depresí nádherně funguje a já předl jak kocour. A to až do zcela přepáleného, pohádkového závěru, jemuž je však jeho naivitu těžké vytýkat, protože k tomuto snímku tak nějak patří. Přesto mě mrzí, že se odzbrojující Henry Travers objeví tak strašně pozdě, film bych jinak možná hodnotil i výše. Takhle „jen“ slušné 4*. „Kdybych mluvil za sebe, řekl bych, že jsi nejhezčí děvče ve městě.“ - „No a proč to neřekneš?“ - „Nevím, možná to řeknu. Kolik ti vlastně je?“ „18.“ - „18?! Vždyť loni ti bylo teprve 17!“ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tohoto filmu jsem se docela bál a to z toho důvodu, že mám s těmito klasikami problém a strašně nerad při jejich sledování zjišťuju, že se nudím a nevidím v nich tu genialitu jako ostatní. Byl to případ filmu "Cassablanca" a spousty jiných -převážně vyosoce ceněných a oskarových- filmů a bohužel je to i tento případ. Výborní herci, řada silných scén ale já se nudil a to tak, že nemohu dát více jen proto, že se jedná o takovou klasiku. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tento film som si v kategórii filmu, ktorý by som chcela, aby bol premietaný na mojom pohrebe vyberala podľa jeho názvu. Život totiž považujem za dar, ktorý ak si vieme vychutnať a užiť napriek tomu, že je obyčajný, môže byť krásny. A presne o tom bol aj tento film. O tom, že život každého z nás je dôležitý aj keď sa nám to možno nezdá a aj keď ho nežijeme podľa svojich predstáv môže byť krásny s tým čo v ňom máme stačí si to len uvedomiť. Je krásnym posolstvom jedinečnosti a ako "pohrebný film" je určite dobrou voľbou...názov nesklamal. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nehodlám zpochybňovat umění Franka Capry ani jeho upřímný sentimentální patriotismus, už vůbec ne precizní výkon řadového Američana, Jamese Stewarta... jenom mě malinko zaráží samotné poselství filmu. Tedy, buď byste ho přijali jako životní cestu a celý život obětovali druhým (což neberu jako chybu, ale přece jenom to není úplně ideální) , nebo, pokud se teď podíváte za sebe - opravdu jsme vedli tak vzorný život jako George Bailey? Byl by svět bez nás o tolik horší? Přece jenom je to trochu komplikovanější, když se nad tím člověk zamyslí. Přes to, krásný příklad té nejlepší filmařiny a film, který pohladí po duši, namouduši chápu proč je v Americe spolu s Čarodějem ze země Oz Vánoční klasikou. 90% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Trochu zvláštní příběh o životě muže, který zdánlivě nikdy nedosáhl svých snů a cílů. Jeden vážný incident ho dokonce přivede k přesvědčení, kdy má pocit, že by se vůbec neměl narodit. Pak mu ale jeho strážný anděl ukáže, jak by to bez něj na světě vypadalo. Moc se mi líbil tento krásný film s velmi solidní atmosférou. Nepřišel mi příliš vánoční, i když je tak prezentován. Jeho pohoda ale nakonec najde cestu do každého srdce. Některým přišel nudný a zdlouhavý. Mně naopak velmi příjemný a se svým osobitým tempem. Uvidím, jak na mne zapůsobí, pokud si to pustím o vánocích. 90% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • Tělocvična s posuvnou podlahou, pod níž byl bazén, skutečně existovala. Našli bychom ji na střední škole v Beverly Hills. (džanik)

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama