Reklama

Reklama

Ross Kemp: Afghánistán

(seriál)
  • Velká Británie Ross Kemp in Afghanistan
Velká Británie, 2008, 5x44 min

Obsahy(1)

Päť dielny dokumentárny seriál o britských vojakoch, ktorí sú súčasťou ISAF (International Security Assistance Force), bojujúcich proti Talibanu v Afganistane. Sprievodca seriálom je herec a investigatívny žurnalista Ross Kemp. Ross Kemp a jeho filmový štáb sprevádzajú jednotku britských vojakov - „Vikingov“, Royal Anglian Regiment's 1st Battalion (The Vikings), od ich výcviku vo Veľkej Británii až po nasadenie v provincii Helmand v Afganistane. Tam sa štáb zúčastní aj bojových nasadení v operáciách, ktoré tam práve prebiehajú. V závere seriál dokumentuje návrat tejto jednotky do Veľkej Británie.

Epizódy:

I. - Výcvik a príprava  Vstup do jednotky, výcvik a príprava na misiu v Afganistane, názory vojakov a rodín.

II. - Operácia Lastay Kulang  Operácia Lastay Kulang pri meste Sangin.

III. - NowZad ANP Hill  Presun k mestu Now Zad, na základňu ANP Hill, odkiaľ pokračujú v operácii Lastay Kulang.

IV. - Friendly Fire  Jednotka bola omylom bombardovaná spojeneckými lietadlami, potom sú vyslaný k ochrane vodnej elektrárni, na jej ochranu.

V. - Posledná akcia a návrat  Ross sa zúčastní zatiaľ najnebezpečnejšej akcie, pri čistení usadlosti Mazdurak, potom sa s niekoľkými vojakmi vráti do Veľkej Británie. (Junk)

(více)

Recenze (13)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ross netočí rozhovory na základnách v neprůstřelné vestě s nálepkou PRESS jako celá řada reportérů. On v pouštním maskáči britských jednotek klidně jede na patrolu těžce vyzbrojeným Land Roverem s jednotkou, která pár dní před jeho příjezdem měla tři padlé... Díky Rossovi vidíme Afghán jinak. Blíž. A to někdy kurva blíž. Ukazuje jakou tam ti kluci mají těžkou a důležitou práci a o čem ta práce je. Leckdo si myslí, že je to zbytečné, že tam nemají co dělat, že mají být doma a vykašlat se na nějaký hory s mákem a bubáky v turbanech (tyto názory jsou pro ně jistě motivující!)... Já si to nemyslím a ani nepovažuji za trapnou cedulku co má řada Amerických rodin doma za oknem nebo na štítu domu - We support our troops! Tak trochu beru tenhle dokument jako poctu klukům tam a to včetně těch našich. * * * * * ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Pravdivá ukázka jak to vypadá v Afghánistánu. Tento dokument si nijak nehraje a ani nemusí hrát na něco, protože vše ukazuje přímo z první ruky. Pocity z války samotných vojáků, také jak probíhá život v kempu, záběry z akce a atmosféra při ztrátě někoho v bitvě. .. P.S.: Je mi jasné, jak se média ráda přiživují na tragédiích války a čtvrtý díl tento hyenismus ukazuje. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární seriál vám dokáže změnit celý pohled na Afghánský konflikt, ale i na funkci dokumentárního pořadu obecně. Zpočátku je člověk možná nedůvěřivý jak k celému konceptu, tak k samotnému Rossovi. Postupem času jste ale překvapeni, jak dobře ten pořad funguje a jak citlivě Ross Kemp kličkuje mezi kritikou a patosem právě tak, aby vám umožnil udělat si vlastní a zdravý názor na celý konflikt. Pokud vás zajímá, co se to vlastně v Afghanistánu děje, co tam ty mezinárodní síly dělají, jaké jim hrozí nebezpečí a jaké to je na vlastní kůži, toto je myslím kvalitní sonda přímo do středu dění. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jeden magor se zbláznil a vlezl s vojáky do boje proti Talibanu v Afghánistánu, akorát, že on má sebou kameru/kameramana a snaží se dění na bojišti přesně popsat, stejně jako pocity přežvších. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička mezi dokumenty. Zde máte naservírovanou válku live, přímo z první ruky. Myslím si, že mám nakoukáno relativně dost válečných filmů, ale největší obraz o válce jsem si udělal právě z této série. Všichni zůčastnění mají můj hluboký obdiv. Pro fandy válčení povinnost vidět a pro mě povinnost sehnat si piráty i gangy. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tohle není film, ale opravdový pohled do Afganistánu mezi jednotky britských vojáků. Ukazuje se, že funkce vojáků není o počtu vystřílení munice, jako je tomu ve filmech. V tomto dokumentu neumírali herci naoko, ale opravdoví vojáci doopravdy. Nejde o to, komu se tahle válka hodí. V tomto dokumentu jde o to, jak to prožívají ti obyčejní lidé, kteří tu válku nezačali, ale musí v ní pracovat a leckdy za mizerný plat a v mizerných podmínkách. Poslední díl mě dostal. Nejen že Ross Kemp se objeví asi v nejnebezpečnější akci, ale ukazuje i návrat vojáků domů a další emotivní okamžiky. Zkrátka tohle vám nenabíne žádný hollwoodský trhák, tady jde o reálný život. ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

"jak se mladý voják připravuje na válku." nikdy jsem neuznával zemi, která posílá bojovat mladíky do 20 let! ()

Mustaffa 

všechny recenze uživatele

Ross Kemp in Afghanistan je opět kvalitní dokumentární film od známého chlapíka, který se rád pohybuje snad ve všech nejnebezpečnějších místech na světě. Jednou brázdí vody na člunech a jde po stopách novodobých pirátů, jindy se zase infiltruje mezi gangy a nyní se přidal ke speciálním jednotkám britské armády v Afghánistánu v boji s příslušníky Talibanu. Ne jednou kolem Rossovy hlavy lítají kulky jak v akčním filmu, ale je i svědkem nešťastné nehody kdy zemře 5 vojáků. Návrat jednotky zpět domů je pak kapitola sama pro sebe, kdy je opravdu vidět, že mise Rosse Kempa opravdu zasáhla. To ovšem musíte vidět sami. ()

Diskomuz 

všechny recenze uživatele

Pro mě další ukázka vygumovanosti vojáků....Netvrdím, že všichni vojáci jsou tupí, ale tenhle dokument mě určitě nepřesvědčil o opaku :) ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Napínavý dokument z prostredia Afghanistanu Vás nenechá len tak ľahko zdriemnuť si. Čas na nudu tu jednoducho nie je, nemali ho ani vojaci, s ktorými putuje denne Ross Kemp. Toto je vojna live, naživo, bez akýchkoľvek trikov či pretvárky. Stačí totiž jeden chybný krok a už ležíte v cínovej rakve prikrytý zástavou... ()

groower777 

všechny recenze uživatele

Niet viac čo dodať len............................................Pán ODVAHA***** neviem prečo,ale amici sa mi zdaju byt lepsie na tom aj s autami aj celkovo.....ale slušný serial ale odporučam pozriet aj serial Pyrotechnická hlídka: Afghánistán .... ()

Reklama

Reklama