Reklama

Reklama

Salto Angel - ztracený svět

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2022, 27 min

Režie:

Ladislav Moulis

Obsahy(1)

Skupina českých vodáků, zabývající se extrémními sjezdy světových řek, se vydala k nejvyššímu vodopádu světa Salto Angel uprostřed venezuelského pralesa... Vodopád Salto Angel sbírá své vody na stolové hoře Auyantepui, která je jedním z unikátních skalních útvarů Guyanské vysočiny. Kolmé útesy vysoké mnoho set metrů oddělují povrch těchto hor od deštného pralesa, který je hluboko pod nimi. Tepui, jak hory nazývají Indiáni, jsou podle nich sídlem bohů. A známý britský spisovatel Arthur Conan Doyle vylíčil stolové hory jako funkční fragment pravěku, když na Tepui situoval děj svého sci-fi románu „Ztracený svět“. A právě tento vodopád se rozhodla slanit skupina českých vodáků, zabývajících se extrémními sporty. Jejich motivací byl nejen sportovní výkon v exotickém prostředí, ale i pocit z blízkosti v partě lidí, na které je možné se spolehnout. Film rozšiřuje téma konfrontace českých sportovců s extrémním prostředím – doplňuje otevřený cyklus (Brahmaputra, Návraty do bílé samoty, Go, Hráč bez limitů, V rytmu řeky, K Pacifiku přes Coast Mountains). (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Sympatičtí odvážní trempové s kytarou a nečekaně krásná část Venezuely. Z Wikipedie: Salto Ángel, je vodopád ve Venezuele, druhý nejvyšší volný vodopád světa. Název dostal podle amerického pilota, hledače zlata a diamantů Jimmiho Angela, který ho objevil v roce 1935. Vodopád je vysoký 979 metrů a voda v něm absolvuje nepřerušený volný pád dlouhý 807 metrů. Voda padá z hory Auyantepui jako řeka Churún, která se později vlévá do řeky Carrao a ta do řeky Caroní, jež je jedním z velkých přítoků Orinoka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kolik odvahy asi potřebuje člověk k tomu, aby slaňoval nejvyšší vodopád světa bez toho, aby tuto činnost předtím kdykoli prováděl? Chlapci nějakou dobu trénovali, ale stačí to, aby si poradili bez zkušeností se všemi nástrahami? Jako dobrodružná výprava to zní lákavě, ale já bych asi tolik sebevědomí neměl. ()

EricNor 

všechny recenze uživatele

Skupina sympatickych silencu sleza Salto Angel. V dnesni dobe skoro neuveritelne dobrodruzstvi. Trampici do kterych byste nerekli, co jsou schopni udelat pro svuj sen. ()

zubodravec 

všechny recenze uživatele

Pět, protože hoši se dostali někam, kvůli čemu jsem se na stará kolena naučil španělsky (a doposud jsem se tam nedostal). Navštivit stolové hory. Nápad slanit vodpád je šíleny, regulérně jsem  měl strach při sledování dokumentu. A zároveň jsem jim opravdu , skutečně strašně záviděl!! ()

Reklama

Reklama