Reklama

Reklama

Právo podle Lidie Poët

(seriál)
  • Itálie Lidia Poët (více)
Itálie, 2023, 4 h 12 min (Minutáž: 40–52 min)

Hrají:

Matilda De Angelis, Sara Lazzaro, Mia McGovern Zaini, Dario Aita, Nicolo Pasetti, Eduardo Scarpetta, Pier Luigi Pasino, Sinéad Thornhill (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Lidia Poët vyšetřuje vraždy a pere se za to, aby směla pracovat jako advokátka. Napínavé dobové drama podle skutečného příběhu první italské právničky. (Netflix)

Recenze (25)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Po pravdě by to mělo být o zatvrzelé feministce, která se nikdy nevdala, žila sama pro sebe, pro svou práci a pro snahu, aby ženy mohli vykonávat advokacii. Ve skutečnosti je seriál o velmi sympatické  ženě, na kterou je opravdu radost se koukat a která má velice ráda cunnilingus. Je lehkovážná, chová se jako kuplířka, vše bere s nadhledem a nikdy nemá ovulaci. Každý díl je věnován jinému případu. V každém díle je nějaká dobová narážka na omezené pravomoce a méněcennost žen a v každém díle je také sexuální jiskření vyvrcholené vyvrcholením. Případy nejsou nijak výjimečné, stejně, jako jejich řešení. Filmová výprava je zdařilá, hudba pak příliš moderní. Mě seriál nenadchl. Je to spíš dámská záležitost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Feministická záležitost, která ale na první dobrou nabízí víc, než jen upozornění, že v devatenáctém století na severu Itálie obhospodařovala svoji živnost první italská právnička. Jenže po pár dílech zjistíte, že s hlavní představitelkou nic moc není a celé je to takové bídně běžné. Nejhezčí je na seriálu to prostředí, ale popravdě je to dost málo na to, aby to víc zaujalo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekná výprava, pekná herečka.... a to je asi tak všetko. Jednotlivé prípady zaváňali nudou až strach. Aj nosná kostra dejovej linky ohľadom osobných ambícií mladej ženy príliš nenadchla. Škoda. Podpriemer. 40/100 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou Lidie Poët je scénář a vyvrcholení jednotlivých soudních případů, které jsou příliš jednoduché a občas naivní. Naopak se mi líbil celkový příběh, ukazující syrovost a mysogynii tehdejší doby (googlil jsem život skutečné Lidie Poët, vyhledával jsem si první advokátky v různých zemích). Výprava, kostýmy, dobové barevné filtrování, italština. A ano, líbily se mi i erotické momenty Matildy de Angelis. Jako celek čistých 70 %. Trailer. ()

krauset 

všechny recenze uživatele

Jak jsme si od seriálů, které se odehrávají v 19. století, zvykli (ať se jedná o Viktoriánky, The Knick a další), tvůrci divákům dopřejí typické atrakce: skvostně zařízený nevěstinec, dekadentní večírky, okultní seance, kuřačky opia. Lidia Poët se řadí mezi další detektivní či krimi dobové seriály, které volí ženskou hrdinku (Enola Holmes) nebo na okraj – společnosti i příběhu – vytlačenou skupinu (Irregulars). Obě zmíněná díla tedy navazují na Sherlocka Holmese. Na rozdíl od nich je Lidia výrazně chytřejší a zdařilejší. A ozvláštněna tím, že ústřední hrdinka musí bojovat i proti samotné advokátní komoře. .Nevidím důvod, proč by neměla obdržet licenci alespoň na vaše obrazovky. Recenze na TVZone zde. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Lidé jako Lidia otevírali Overtonovo okno v patriarchální společnosti a za to jim dík. Ale jinak je hlavní hrdinka otravná a nerespektující soukromí. Ve vyšetřování má víc štěstí než detektivního umu. Třeba působení jedu se dá oddálit jedním způsobem, tak to tak muselo být. Nebudeme pátrat po dalších možnostech a jak to mohlo být provedeno, jinak nám nebude sedět scénář. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Série o vystudované právničce, která jako žena nemohla pracovat jako advokátka. A snaží se o to prostřednictvím osoby svého bratra, advokáta. Spíš než jako obhájkyně Lidie pracuje jako soukromý vyšetřovatel a nectí žádná pravidla. Kromě pracovní posedlosti a silného pocitu pro spravedlnost má i menší sexuální posedlost a miluje dva muže. Proč ne, je krásná, sympatická, moderní. Jednotlivé příběhy nejsou nijak dějově a zápletkami na úrovni, ale přesto je série sympatická a oddechová. Nemusím dodávat, že je to kvalitní retro a dobová pravda o postavení žen v té době a společnosti. Místy byla některá moderní hudba ne nejvhodnější.  70%. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Od minisérie The Undoing mám slabosť na Matildu de Angelis, takže tento seriál som si pozrel len vďaka nej. A Matilda veruže nesklamala. Takisto ani parádne kostýmy, scény starého Turína a do istej miery aj hudba (až na tú modernú, ktorá sa tam vôbec nehodila). Horšie na tom je už scenár, jednotlivé prípady sú dosť povrchné, ľahko čitateľné a akoby nedotiahnuté. Neviem kto písal dialógy, ale práve hlavná postava Lidie sa vyjadruje, akoby bolo 21. storočie (chápem, že to bol zámer), no oproti ostatným je to veľmi bijúce do očí. V každej časti je zdôraznené aspoň raz, za čo mali v tej dobe ženy. Predpokladám, že jednotlivé prípady sú vymyslené a seriál je akurát inšpirovaný faktami – zamietnutie advokátskej činnosti a v závere aj potvrdenie tohto rozhodnutia Najvyšším súdom. A taktiež, že vykonávala advokátsku prácu a keď nemohol byť pri súde jej brat, vyhľadala mužských kolegov, ktorí zastupovali jej klientov na súde. Mimochodom, oficiálne bola zapísaná do zoznamu advokátov a uznaná ako právnička až v roku 1920, keď mala 65 rokov. Dožila sa 93 rokov. Ktovie ako na tom v skutočnosti bola Lidia s mužmi, ale počas svojho života sa nikdy nevydala. Takéto info som čakal na konci poslednej časti, ale skončilo to tak, že zrejme môžeme očakávať druhú sériu. Celkovo ide o príjemnú oddychovku po ťažkom dni, kde ani netreba veľa rozmýšľať. Ale čakal som trocha viac. ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne riesenia pripadov, nuda jednotlivych pribehov ma prinutila  k rieseniu hodnotenia dvoma hviezdami za naozaj prepracovane kostymi a hudbu, tod vsetko co ma mohlo ocarit. ()

Thailon 

všechny recenze uživatele

Je az nepochopitelne, ako dlho a aka obmedzena spolocnost sme boli vzhladom na prava zien. Ked si predstavim, ze naprilkad v Svajciarsku ziskali zeny pravo volit az v 1971, mrazi ma z toho. Neviem, aka bola Lidia Poët v sukromi, no ak bola tak panovacna, samoluba a tak neochotna spolupracovat sposobom, akym ju serial zobrazil, potom tych neustupkov a svojim sposobom odporu voci jej osobne zrejme nebolo tolko kvoli pohlaviu, ale povahe. Co sa tyka pripadov, tie mali zrejme prezentovat humornu zlozku serialu. Zrejme to neboli realne pripady surodeneckej dvojice. Pretoze ak ano, chyba mi nutnost vyznamu studovat pravo, resp. cokolvek. Hudba moderna, ta sa mi pacila. Dialogy zvlastne, pretoze Lidia sa vyjadrovala ako sucastnik, pricom rec ostatnych bola primerana dobe, v ktorej sa dej odohraval. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

ElisR 

všechny recenze uživatele

Sympatická herečka v hlavní roli, zajímavý příběh a krásné dobové kostýmy. Navíc ukázka toho, kde bychom jako ženy byly, kdyby nebylo těchto “průkopnic” jako byla Lidia. Moc zdařilý italský počin. ()

Thalin 

všechny recenze uživatele

Kostýmy i výprava vypadají dobře, hlavní představitelka je vážně krásná a bojovná, ale něco tomu prostě chybí. Navíc, snad v každém dobovém dramatu od Netflixu cítím jakýsi závan moderna, třeba i jen v hovorech a způsobu komunikace mezi postavami, který mi to nějak kazí a ruší. Nepomáhá tomu ani moderní hudba, která se tam prostě nehodila. ()

Peddro 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, krásná, vzdělaná a ambiciózní žena, která má se nezhroutí z prvního neúspěchu. Jedné, co kazilo atmosféru jsou poměrně lajdácky napsané dialogy, které neodpovídají konci 19. století. Jazyková forma je příliš moderní, což ubírá na autentičnosti, která je v dobových seriálech a filmech nejdůležitější. Také je tam přehnaný důraz na feminismus, protože v podstatě všichni muži, kteří se tam objeví, jsou troubové. ()

Muffino 

všechny recenze uživatele

Bez šťávy a invence dostanete nudu, kterou nezachrání ani částečně zajímavé postavy. Jednotlivé příběhy jsou podle jednotné šablony a jediné, na co se dobře kouká, je hlavní hrdinka, kostýmy, její šperky z říše hmyzu a dvě tečky make-upu vedle očí. Hudba také příliš nepomáhá a často je i rušivá. Pozitivní je pocit, že to tvůrci mysleli dobře, ale provedení je kvalitní jako tehdejší justice. ()

janmatys 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem názoru, že je Matylda de Angelis jednou z nejkrásnějších žen současnosti, na mém hodnocení se to neodráží. Seriál má fantastický scénář, kameru, hudbu i dobovou výpravu. Samozřejmě po zásluze nebude obnoven pro další sezónu, jak už je u NF zvykem, a to je dle mého velká škoda. Nutnost pro každého, kdo miluje dané období a dobré detektivní drama. No a samozřejmě i pro milovníky krásných žen :). ()

stret odpad!

všechny recenze uživatele

Trtkacka od prvej sekundy. S perfidnym dialogom na temu ako sa zlepsit v lizani kundy. Uraza ma impotencia europskych tvorcov filmov generovat obsah bez cyklickych utokov na prvu signalnu sustavu. ()

Reklama

Reklama