Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový režisér Jozef Zachar sa narodil v r. 1920 v Hlohovci Od r. 1950 pracoval v bratislavskom Štúdiu populárno-vedeckých a náučných filmov, kde nakrútil viac ako 120 autorských krátkych filmov. Vyvrcholením jeho dokumentárnej tvorby bol populárno-vedecký film Psychodráma, ktorý bol na tú dobu objavným autentickým popisom nového účinného spôsobu liečenia neurózy pomocou psychodrámy. Bol nakrútený v psychiatrickej liečebni v Šternberku pri Olomouci. Film po svojom dokončení nebol uvedený do distribúcie, dostal povolenie len k obmedzenému premietaniu koncom roku 1967, do širšej distribúcie sa na Slovensku dostal až v marci 1968. Film zachytáva hru pacientov a lekárov Psychiatrickej liečebne v Šternberku. Je v istom zmysle experimentom, a to nielen z hľadiska zachytenej témy, ale i jej formálneho spracovania. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dokument nedokument, který je na hranici divácké únosnosti. Už dlouho jsem neměla takový problém u něčeho vydržet. Psychodráma ve mě vyvolalo velice nepříjemé emoce, pocit nicotnosti a zbytečnosti, lítost nad ztraceným časem. Přesně takhle vypadaly cca dvě svazácké schůze, kterých jsem byla nucena se účastnit. Děkuji Bohu, že je to za mnou a již se to nebude nikdy opakovat. Navíc nemám pocit, že by neustálé rozebírání a anylýzy někomu pomohly být šťastnější a spokojenější. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

snímek přibližuje zajímavou analytickou metodu psychiatrické studie pacientů poměrně unikátní formou, která navíc zveřejňuje tabu a "dává facku režimu", což je na dobu vzniku dost odvážný počin... nicméně film stihne diváka celkem záhy nudit . je to prostě originál a zas trochu něco jiného, než se točí dnes, a to se taky cení... aspoň na 70%. [Festival nad řekou, 2010] ()

Reklama

Terminus 

všechny recenze uživatele

Československý dokument Psychodráma Jozefa Zachara je typickým příkladem filmu, který byl v době svého vzniku zakázán a po prolomení ledů takříkajíc zůstal pod hladinou, i když by měl být právě naopak dnes a denně promítán. Jednak pro nesporné filmové kvality (z minimálního prostoru je vytěžena překvapivá dramatická síla), tak pro to, jak v druhém (?) plánu otevřeně (na někoho metafory nefungují, jiný však stejně nepochopí ani křišťálově čistá vyznání) rozkrývá to, jak mocenská zlovůle ovlivňovala volnost jednání i psychické zdraví lidí. Uvozující titulek J.L.Morena "Zopakování trýznivých zážitků na jevišti člověka osvobozuje. Znovuprožití ho zbavuje strachu a úzkosti." nabývá při dnešním vnímání filmu nového významu. Nevztahuje se totiž jen k psychologické metodě, kterou film odhaluje, ale též k tomu, že znovuprožití trýznivých momentů doby minulé by rozhodně neosvobozovalo, ba naopak strach a úzkost vyvolávalo. Jedinečný lidský osud v nadprůměrném filmu. vp 8.10.2005 ()

zette 

všechny recenze uživatele

I na rok 1964 je film po technicke (hlavne zvukove) strance katastrofalni. Forma, jakym je dokument zpracovany uz by dnes nemel sanci na uspech. Plne se koncentrovat na tento pocin mi dalo zabrat, jsem rad, ze jsem to videl, napsal k tomu tri vety a tim bych to uzavrel. Namet mi prisel zajimavy, tesil jsem se, ale nic mi nedal. ()

Suki 

všechny recenze uživatele

Psychodráma Slovensky hraný dokument z prostredia psychiatrickej liečebne v Steinberku o tzv. metóde psychodrámy, kde si pacienti hrali sami svoje dramatické zážitky zo života. Takmer všetky scény boli snímane skrytou kamerou pre lepšiu autentickosť. A čo je na tom najzaujímavejšie, je to to, že pacienta,ktorý podstúpil tuto psychodrámu hral František Dibarbora, ktorý sa v tej liečebni predtým liečil a teda si to všetko znovu dobrovoľne zopakoval.Ostatne ostatní boli skutočný zdravotnícky personál a pacienti. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Sám Viktor Vrabec film viděl teprve na Festivalu nad řekou roku 2010, tedy 46 let po vzniku filmu. Dojem z dokumentu v něm vyvolal velkou vlnu emocí. (hippyman)
  • Osobní příběh Viktora Vrabce je do velké míry shodný s předvedenou psychodramatickou fikcí. (hippyman)
  • Snímok bol nakrútený v psychiatrickej liečebni v Šternbergu pri Olomouci. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama