Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Evropanů se při útěku z válkou ohrožené Indie dostává za záhadných okolností do Tibetu. Zde stráví delší čas v před civilizací ukryté lamaserii Shangri Lah, kde, narozdíl od okolního světa vládne mír, harmonie a dokonalost. Toto mysteriózní, duchovnem protkané prostředí působí na charaktery návštěvníků spolu s faktem, že jejich příchod a pobyt nejsou zcela dobrovolné. Každý z nich se s rozporem, zda vyměnit nový život v pozemském ráji za nejistotu a utrpením vykoupenou svobodu, vyrovnává po svém. Film je adaptací knihy Jamese Hiltona a obsahuje ztracené a nově zrekonstruované scény, v nichž jsou často po létech znovuobjevené dialogy doprovázeny ilustrativními fotografiemi. (revere)

(více)

Recenze (45)

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 2016, Oscar 2 : Výprava, Střih + 5 nominací: Nejlepší film, Herec VR - H. B. Warner, Asistent režie, Hudba, Zvuk ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poctivá utopická fantasy (rozhodně ne sci-fi, to z žádného úhlu pohledu). Velmi netypický Capra námětem, ale typický provedením. Silná atmosféra, poučení, levičáctví a toporněji vedení herci. I ty záporněji znějící věci ale skvěle prodané... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem četl knížku Jamese Hiltona, vzápětí se podíval na krásně zrestaurovaný film. Nepřestává mě udivovat schopnost těch nejlepších hollywoodských filmařů jako byl právě Frank Capra vzít knižní námět a přetvořit ho tak, aby perfektně fungoval i v jiném médiu, tedy filmu. Kniha byla napsaná ve třicátých letech a slouží jako varování před válkou. Ve filmu jsem ale mnohem víc než v knize vnímal obyvatele Shangri-La jako určité eskapisty, kteří si žijí své skvělé životy uchráněny před hrozbami "civilizovaného" světa, ale zároveň dělají pramálo (nic?), aby nějaké dobro i aktivně šířili. A kromě toho jsou to takoví kolonialisté - běloši, kteří dají domorodým obyvatelům potrubí a kulturu... Dneska se tomu člověk musí smát, ale tenkrát na tom určitě nikdo neviděl nic špatného, to je mi jasné. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Půvabné. Frank Capra dokáže svůj křesťanský sentiment protlačit i za hradbu Himaláje. Shangri-La sloužlo jako předobraz mýtické tibetské království Shambhala, nicméně se připravte na lámasérii ve futuristickém stylu, kde na Tibeťany narazíte maximálně jako na otvírače dveří. Jinak je to ovšem poměrně výpravná podívaná, která velkolepé kulisy střídá s prostřihy skutečných horských dokumentů a dobrodružství s trochou té mravně naučné mystiky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vizuálne nádherné so skvelým námetom. Bohužiaľ hlavná časť filmu mi príliš nesadla. Namiesto toho aby sa v mestečku Shangri Lah niečo dialo, sa nudne filozofuje a aj napriek dobrým hercom a tradične výbornej réžii som strácal záujem, ktorý som získal späť až v poslednej dvadsaťminútovke. Predloha bola zjavne príliš málo filmová. Za mňa najslabší Capra, no na druhej strane môžme byť radi že sa film zachoval aspoň v takejto polepenej podobe. 7/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek s hlubokými myšlenkami o životě, lepším světě a zhýralosti světa za střechou světa. To, že se film nedochoval v celé délce a musel být doplněn fotografiemi, je škoda, avšak i v této formě má Ztracený obzor své kouzlo. Soundtrack Tiomkina je klasicky zdařilý, Frank Capra režijně také potěšil, stejně jako Ronald Colman ve své roli. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Frank Capra je neuvěřitelný snílek, o čemž jsem se přesvědčila právě u filmu Ztracený obzor. Mám moc ráda jeho rodinné komedie, které jsou tím pravým lékem na smutnou náladu, ale dělala jsem si iluze, že dobrodružnější žánr posune Capru někam jinam. V Caprových komediích je naivita na správném místě a dobře se na ni dívá, ovšem Ztracený horizont je jakási nesplněná touha malého dítěte žít někde jinde, než právě v tomto století a s těmito lidmi. Capra si vysnil svět uprostřed světa, kde je všechno dokonalé, všichni se mají rádi a každý tam chce zůstat. Velkým alibi je pro Capru fakt, že svůj film natáčel uprostřed druhé světové války a možná právě Caprův svět chtěli lidé vidět. U původní 132 minutové verze se zachoval pouze zvuk, a tak některé obrazy zůstaly statické. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Špičkové drama dnes už trošku trpící stářím. Předloha si žádá nové zpracování, které by možná mohlo zobrazit i další, hlubší podtóny knihy, jež se zde zachytit nepodařilo. I tak je to ale i po tolika letech mistrovské dílo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes pôsobí Lost Horizon asi viac "ezo fantasy" než by bolo zdravé a rovnako obsahuje aj menej deja, ale to platí aj pre svoju dobu. Ale Caprovo a Riskinovo rozhodnutie predať divákovi všetky myšlienky sú pochopiteľné a navyše film získal nový rozmer po začatí vojny. V podstate tu ale ide len o to, či sa hlavná postava rozhodne zostať, alebo odísť a pochopiteľne argumentom pre zotrvanie na "večnosť" je aj láska. Aby to ale bolo komplikovanejšie, tak tu ide o viacero postáv a ich postoje k netradičnej situácii. Najlepšie sú na filme expozícia a vyvrcholenie, stred mohol mať pokojne o 20 minút menej. 70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Frank Capra bol výnimočný režisér, jeho filmy ponúkali zvláštnu príjemnú atmosféru, mali svoje nezameniteľné vnútorné čaro a silu. V tomto príbehu poslal svoje postavy do záhadnej "krajiny" Shangri Lah, kde vládne čistota, spokojnosť a harmónia. Idealista Robert Conway ( výborný Ronald Colman ) je svojimi názormi náchylný k ídei slušnejšieho a lepšieho sveta, takže jeho posobenie v tajomnom svete "pozemského raja" je určitým zadosťučinením a dokáže tejto myšlienke veriť. Silné a pohodové dielo prebúdza v divákovi podobné pocity ako prežíva hlavný predstaviteľ a dokonale ho vťahuje do deja.. Lost Horizon je duchovne veľmi silný film. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zajímavý a podnětný film. Člověk si tak říká: "Mohla by taková utopická společnost jako Shangri Lah existovat?" Kdo z nás by se na takový místo nechtěl jednou dostat? Obzvláště se mi líbilo to pravidlo, že pokud hodně chcete ženu jiného muže, je velice slušné, pokud vám jí ten muž přenechá. To by se někdy hodilo :-))))) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je tu podobnosť s mnohými filmami, či románmi o stratených svetoch, či civilizáciách ( námatkovo táka SHE z roku 1935 - román z roku 1887 ). Čím sa dostávam možno k najväčšiemu problému tohto snímku. Spieva sa - ´´nič nové na svete, dáme si repete´´, v tomto prípade ale repete technicky zdatné a rozhodne nie nudné a to aj napriek tomu, že sa vo filme vlastne nedočkáme žiadnej, vyslovene akčnej či dobrodružnej scény. Hollywood to pred 80timy rokmi vedel aj bez prestreliek a výbuchov. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

No vida. Před časem jsem byl uchvácen románovou předlohou a jsem velmi rád, že film mne nezklamal. Je to vzrušující příběh. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Věčné hledání ráje. A pak znovu hledání toho samého, když ráj opustíte. No jo, lidé neradi žijí v izolaci, ať jsou sebekrásnější. Já vím, já vím. Všichni tam chtěli zůstat, a to mi přišlo trošku znepokojivé. Jinak nádherná klasika. Mimochodem o nějakých 70 let později se Shangri Lah znovu vyskytuje v paskvilu Mumie: Hrob dračího císaře, ač v úplně jiné podobě. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Famozni film, jehoz originalni verze byla v 60tych letech znicena a muselo dojit ke komplikovane restoraci z ruznych zdroju. Prestoze uz nikdy film nebude kompletni, stopaz je poskladana z posbiranych materialu ruznych kvalit a nektere sceny musely dokonce nahradit fotky, nic to vysledku neubira, naopak ma clovek pocit, ze prave objevil poklad a neco skutecne unikatniho. Shlednutim "Lost Horizon" mam tak pocit jakobych objevil mysteriozni udoli Shangri-la. Na svou dobu vzniku 1937 se jedna o naprosto uzasne lehce fantasy dobrodruzstvi s hodne zasadnim poselstvim a vizi pro budoucnost lidske rasy. Co v dnesni dobe do detailu analyzuji dokumenty typu "Zeitgeist: Moving Forward", to Frank Capra svym oldschool vizionarstvim nastinil uz temer pred 100 lety. 9/10 ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Inu jo, každý má jiné požadavky na ráj. Co je pro jednoho rájem, může být pro druhého peklem. Taková intelektuálnější varianta příběhů typu "Lost Kingdom" . Jen namísto Oparu či země vládkyně Ayeshi je zde vzorový parabudhistický klášter a namísto hory pokladů zlata a klenotů a plnokrevné domorodé princezny nádavkem se zde dočkáme hory duchovních pokladů a intelektuálně založené zbloudilé čínské princezny. V první části je to pěkný dobrodružný příběh jak z Indiany Jonese (úprk před vraždící soldateskou, únos letadla, ztroskotání v pustinách Himaláje),který se následně láme do psychologického dramatu, ale na přitažlivosti tím tento film vůbec netratí. Pro mne osobně je okouzlující ta výtvarná stránka, práce se světlem, malebná tlupa horských nomádů zajišťující dočerpání paliva, ten nádherný a futuristicky pojatý klášter. A úžasný závěr, ten výraz, který se objeví na tváři zuboženého Conwaye, když uzří mezi sněžnou bouří hnanými vířícími vločkami záblesk svého ztraceného ráje. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Musíte být asi velký snílek aby se Vám líbíly filmy od Franka Capry, bohužel já mezi ně nepatřím. Pro mě osobně tedy celkem nuda. 55%. ()

Reklama

Reklama