Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Evropanů se při útěku z válkou ohrožené Indie dostává za záhadných okolností do Tibetu. Zde stráví delší čas v před civilizací ukryté lamaserii Shangri Lah, kde, narozdíl od okolního světa vládne mír, harmonie a dokonalost. Toto mysteriózní, duchovnem protkané prostředí působí na charaktery návštěvníků spolu s faktem, že jejich příchod a pobyt nejsou zcela dobrovolné. Každý z nich se s rozporem, zda vyměnit nový život v pozemském ráji za nejistotu a utrpením vykoupenou svobodu, vyrovnává po svém. Film je adaptací knihy Jamese Hiltona a obsahuje ztracené a nově zrekonstruované scény, v nichž jsou často po létech znovuobjevené dialogy doprovázeny ilustrativními fotografiemi. (revere)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Starce otce Parraulta, kterému bylo 250 let, si zahrál Sam Jaffe v době, kdy mu bylo „pouhých“ 46 let. Vytvoření masky trvalo maskérům dlouhé hodiny. (sator)
  • Silně překročený rozpočet vedl k narušení vztahů Franka Capra a studia Columbia. Trvalo pět let, než se alespoň vrátily vydané náklady. (Terva)
  • Pro scénu sněhové bouře byli použity vybělené corn flaky. (Mol)
  • Když se v březnu 1937 poprvé uváděl tento snímek, byla jeho promítací doba 132 minut. Časem bylo vypuštěno téměř 25minut a uváděly se různé zkrácené verze. V roce 1967 se původní nitrátový negativ zkazil a snímek se v plné podobě nezachoval. Rekonstrukce filmu začala roku 1973. Americký filmový institut podnikl důkladné pátrání ve světových archivech, aby objevil všechny zachovalé exempláře. Nakonec se našlo celých 132 minut zvuku, ale chybělo sedm minut obrazu. I technická kvalita nalezených materiálů byla rozdílná. K dosažení co nejlepší kvality využily Sony Pictures Entertainment a Filmový a televizní archiv UCLA nových laboratoří a digitálních technologií. Protože obraz zůstal o sedm minut kratší než zvuk, byly zbývající scény doplněny znehybněmými záběry z filmu a dochovanými fotografiemi. (formelin)

Reklama

Reklama