Reklama

Reklama

Pán much

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na základě znalosti knižní předlohy hodnotím pouze za tři. Diváci knihou nedotčení, kteří budou dějem překvapeni, určitě můžou šáhnout ještě výš. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Máme to prostě v sobě, tu povahu vše ničit... Balthazar Getty a pár další povětšinou bezejmenných mladých herců, kteří předvádějí velmi příjemný a svěží výkon. Samotný příběh je prostý a sleduje chlapce na opuštěném ostrově a jejich "společnost", kterou si budují skrze znalosti, ale také vnímání svého starého světa. Bohužel výsledek není tolik "intenzivní" a už vůbec ne nepředvídatelný. Přesto tenhle film stojí za shlédnutí už jen kvůli mladým hercům, kteří zde nechávají opravdu dost... "Chovali jsme se jako dospělí, jak to takhle mohlo dopadnout..." ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Skupinka chlapců se zachrání na opuštěném ostrově. Z počátku se chovají tak, jak jsou naučení, pomáhají si, respektují se, ale postupně se pravidla začínají měnit a oni se stávají bezohlednými, začíná platit právo silnějšího. Vzrůstá hlavně rivalita mezi zodpovědným Ralphem (zvolený vůdce s nejvyšší hodností) a bezohledným Jackem (přirozený vůdce). Ralphova demokracie proti Jackově diktatuře. Roky vštěpovaná civilizace proti primitivním instinktům. Hodně drsné a k tomu ta neodbytná myšlenka, že to vůbec není tak nepravděpodobné. „Pán much“ zlo, které dřímá v každém z nás. I já hodnotím „na základě neznalosti knížky a originálu z roku 1963.“ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

William Golding napsal jednu z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl. Harry Hook natočil podle ní film. Zmizelo mnohé. Zůstalo hodně. Tu původní sílu a filosoficko-mysticko-rituální přesahy už to ale nemá... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Drsnej film. Zase se potvrdilo jak se lidi nechaj zmanipulovat naprosto ke všemu a že děti dokážou být pěkně kruté. Bylo dobře že se film soustředil jen na dění na ostrově, nic předtím, nic potom. Hodně se mi líbil konec. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// ,,JE TO JEN OSTROV“...... /// Parádní příběh, ve kterým se z chlapců stávaj muži a z lidí zrůdy. Příběh, kterej vzbudí emoce, páč vypovídá o nevyzpytatelnosti lidský povahy. A přestože filmy ,,vo něčem“ miluju, troufám si tvrdit, že kniha musí vyvolat maximální zážitek. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1954 napsal Sir William Golding číst nebudu. 2.) Miluju příběhy, kde fyzická síla vítězí nad tou duševní. 3.) Thx za titule ,,kikina“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Od ľudí sa pomoci nedočkáš.“ Takmer hororová kniha Williama Goldinga nepatrí k príbehom, ktoré by ste chceli čítať v posteli polhodinu pred spánkom. Naturalistický, obnažený, živočíšny a desivo vygradovaný džungľový dobrodružný triler pojednáva o skupine chlapcov z anglickej školy, stroskotajúcich bez dospelých na pustom tajomnom ostrove, ktorý obchádza tajomný prízrak (v knihe – ktorá v roku 1968 vyšla v slovenskom vydavateľstve Slovenský spisovateľ - proste „zviera“), ktorý môže byť rovnako dobre krvilačnou obludou, ako metaforou na zlo v nás. Chlapci, zbavení civilizácie, si vytvoria pravidlá, odpovedajúce ich veku. Sledujeme narastajúci rozbroj medzi oficiálne zvoleným náčelníkom (zádumčivý, no praktický Ralph) a surovým Jackom. Ten velí „svojim mužom“, z ktorých sa stávajú šialenstvu čoraz mohutnejšie prepadávajúci lovci diviakov. Desivý príbeh bol prvý raz sfilmovaný v roku 1963 v čierno-bielej britskej produkcii, ale ani farebná americká z roku 1990 sa nemá za čo hanbiť. Nádherná výprava, výborné chlapčenské výkony (či skôr výborná réžia neskúsených chlapcov?) a brutálny scenár (finálna skala). Vynikajúca filmová nočná mora bez konca. Oproti knižke je tu pár zmien, ale nič obrovské (prežitie dospelého alebo filmový Ralph sa k Prasiačikovi správa vyložene priateľsky - v knižke to až také kamarátske nebolo). Viac o knižke v mojom článku na Recenzie.org: http://www.recenzie.org/index.php/knihy/13-boh-much-william-golding ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Chybělo mi vykreslení odplaty, vyrovnání, nebo spravedlnosti. Právě to je největším plusem podobných filmů. 60% 24.09. 2010 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že oproti starší adaptaci se to dostane někam dál, ale pořád mám pocit, že to téma zůstalo značně nevyužito. Možná dokonce, že i ta starší verze byla lepší. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poměrně věrná americká (a amerikanizovaná) filmová adaptace působivého románu, která ale postrádá jeho náboj a působí nevzrušivě ilustračně. Co se vydařilo je výprava, casting a herecké výkony. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No najprv musím napísať, že detským hercom, ktorý urobili z filmu neopísateľný zážitok, patrí odo mňa moje malé osobné oscarové ocenenie. Sú zážitky, ktorie vedia sprostredkovať len profesionálni herci, ale v tomto, s takouto nabúšenosťou a extrémne silným citovým zážitkom si ich jednoducho neviem predstaviť. Krutý a nemilosrdný príbeh, v ktorom vás presvedčia o tom, že ľudská zloba dávno prebrala kontrolu nad dobrom aj vo veku, v ktorom by o zle nemal nikto ani vedieť. Takže ak má niekto niekedy chuť oddýchnuť si na opustenom ostrove, určite tam zo sebou neberte partiu takýchto malých detí. 90%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Četl jsem předlohu. Už je to pár let, ale velmi dobře si ji pamatuju a hned jsem poznal, že film se knihou jen inspiruje, velká většina situací je zcela pozměněna, mezi ty nejokatější změny patří přesunutí do současnosti a změna původu chlapců-tady jsou to Američané. Změn je skutečně hodně a většina z nich mi přišla hrozně zbytečná a pořád nedokážu pochopit, proč k nim došlo. Protože předloha je perfektní a podle mě nic měnit nebylo potřeba. Ale to je jedno, důležité je, že i ty změny jsou velmi dobře provedené a film tak nedělá Goldingově knize ostudu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ William Gerald Golding napísal v roku 1954 román "Pán múch" (Lord of the Flies). Je to geniálne, nadčasové, alegorické literárne dielo. Jedna z mojich najobľúbenejších kníh. Znepokojivá sonda do ľudskej povahy. V roku 1990 režisér Harry Hook natočil filmovú adaptáciu. Jeho verzia sa mierne odkláňa od knižnej predlohy. Niektoré pasáže a situácie boli pozmenené, ale hlavná myšlienka tohto diela bola zachovaná. Zavrhnutie rozumu, potlačenie ľudskosti, totálne zdivočenie... **** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je drama, které rozhodně stojí za to vidět. Ač název napovídá, že by se mohlo jednat o nějaký horor, ve skutečnosti je tohle solidní drama o skupině dospívajících chlapců, který studují vojenskou školu, zrovna s nimi spadlo letadlo a ocitli se tak na ostrově, odkud není úniku. A čím déle na tom ostrově jsou, tím se začíná stupňovat to špatné, co v každém z nás dřímá. Na povrch se dere temná stránka lidské povahy a nepotrvá dlouho, než se z kamarádů stanou jen a pouze oběti určené k lovu. Film úžasně zachycuje ty nejhorší lidské vlastnosti a umně diváka postupně stále více a více vtahuje do děje, aby ho v závěrečné vyhecované scéně připoutal do křesla a pustil ho až se závěrečnými titulky. Je mi s podivem, že jsem o tomto vyvedeném filmu dosud neslyšel a nebýt televizního vysílání, tak by to tak zřejmě i nadlouho zůstalo. A to by byla škoda. Protože kromě úžasné atmosféry, kterou toto drama nabízí, jsou zde k vidění až překvapivě kvalitní a profesionální herecké výkony dětských představitelů. Prostě tohle je film, který se musí vidět. Přiznávám, že knižní předlohu jsem nečetl, ale určitě bude velmi zajímavá a při nejbližší příležitosti se po ní poohlédnu, protože autor lidskou povahu vylíčil naprosto dokonale. Za sebe uděluji čtyři hvězdy. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pán much je hodně drsná a nekompromisní podívaná. Celý film je napínavější víc než kdejaký rádoby horor a po celou dobu jsem měl nepříjemné mravenčení v břiše. Pro mě osobně se jedná o naprostý filmový skvost, i když kupodivu ne moc známý. Musím vyzdvihnout i bezchybné výkony dětských herců, díky nimž snímek působí ještě o něco uvěřitelněji. Lord of the Flies je ale hlavně filmem o tom, kolik zla se skrývá v takové dětské duši pokud zrovna není na blízku nějaká autorita a co všechno se může stát když připadne moc do rukou nesprávné osobě. S tím, že tyto myšlenky dotáhli tvůrci až k naprosté dokonalosti. A pro mě je tento film dokonalý. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pán much je poměrně proslavený. Jenže, při sledování jsem měl pocit, že zatímco film je vlastně obyčejné dobrodružství kluků, kteří si svou přítomnost na pustém ostrově spíše užívají než aby trpěli steskem po rodičích nebo po výdobytcích civilizace. Knížka musí naprosto super. Nebo co super, musí být boží. Mé očekávání byly rozhodně větší. Jako kluk jsem to pravděpodobně viděl. 60% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Drsný, tohle je skvělá ukázka toho, jak se z nás mohou stát za pár dní divoši, když by nám ze dne na den byly odepřeny věci moderního světa. Díky tomuhle vznikl Survivor, díky :-) ()

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama