Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kralevic Hamlet se účastní pohřbu svého otce, po jehož tragickém skonu zaujímá jeho místo po matčině boku strýc Klaudius. Jako nový král na Hamleta naléhá, aby se co nejrychleji oženil s Ofélií, Hamletovi se však ve snu zjeví duch jeho otce a prozradí mu, jak se ve skutečnosti věci mají. Zdrcený Hamlet je tak postaven před nejtěžší volbu svého života… Italský režisér Franco Zeffirelli se v kinematografii prosadil adaptací Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy (1966), kterou pojal jako nečekaně dynamickou, až bujarou zábavu, zasazenou do renesančních kulis. Ještě úspěšnější byl Zeffirelli s filmem Romeo a Julie (1968), v němž obvyklý patos a sentiment nahradil dramatickým spádem a strhující citovou naléhavostí. Podobný realizační klíč, využívaný také v jeho operních a divadelních inscenacích, zvolil tvůrce v roce 1990 i ve filmovém přepisu Hamleta. Shakespearovy dialogy, plné sofismů a metafor, jsou zde většinou kráceny tak, aby děj měl co nejrychlejší spád. Za stejným účelem jsou z původního textu škrtnuty některé vedlejší motivy (tažení norského kralevice Fortinbrase). Na první pohled možná překvapující obsazení Mela Gibsona do hlavní role má rovněž svůj původ ve snaze přiblížit starý příběh divákům, zvyklým na kánony akčního filmu. Zeffirelli se pro Gibsona rozhodl po zhlédnutí filmu Smrtonosná zbraň: scéna, v níž se zhroucený policista Riggs nemůže odhodlat k sebevraždě, byla pro něj moderní a výborně zahranou analogií známého monologu „Být či nebýt.“ Zatímco tragédie veronských milenců v Zeffirelliho podání koncem šedesátých let korespondovala s tehdejší revoltou mládeže proti konvencím a předsudkům rodičovské generace, nový Hamlet není osobní výpovědí ani osobitou interpretací. Příběh váhavého mstitele je inscenován s příslovečnou Zeffirelliho kultivovaností a výtvarnou vytříbeností, a jako takový se kromě řady dalších cen dočkal dvojnásobné nominace na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

cherita 

všechny recenze uživatele

Shakespeareův text neznám a jiné verze Hamleta –s výjimkou jedné vydařené epizody Simpsonových- jsem neviděla. Nemám tudíž s čím srovnávat a jediné, co musím vzít při hodnocení v potaz, je fakt, že ze 130ti minut, které ten film má, mě nenudila ani jedna, a že Mel Gibson, kterého bych v něčem takovém nikdy nečekala, mě opravdu příjemně překvapil. To Helena Bonham-Carter nepřekvapila ani trochu –byla skvělá jako vždy. ()

Thomm 

všechny recenze uživatele

Dojem mi nejvíc zkazil český dabing, jinak možná na 4*, jelikož ač se jedná o divadelní hru od Shakespeare, která se má líbit hlavně učitelům britské literatury, filmové zpracování nebylo vůbec špatné. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Mel v klasickém Shakespearovském dramatu...Zhostil se ho sqěle a taky díky němu si ho vybral režisér do "Smrtonosné zbraně"...Tady psát více o Hamletovi je naprosto zbytečné, poněvadž kdo nezná klasika, tomu je zbytečné házet perly...Za mě 90% ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Spoooousta keců, což je u Shakespearea asi normální, že by mě to nějak bavilo se říct nedá, každopádně herecký výkon Gibsona si zaslouží Oscara. 53% ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Hamlet je klasická tragédie od W. Shakespeara. Na film Hamlet ve kterém hraje hlavního hrdinu Hamleta Mel Gibson jsem se díval abych si trošku ulehčil učení k maturitě z ČJ. Byl jsem překvapený. Moc jsem si Mela jako kralevice dánského nedovedl představit, ale byl neskutečný. Takový renesanční akční hrdina, ve verších-šermoval, filozofoval, chystal past. A H.B. Carter byla jako Ofélie super. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi líbilo. Snad jen výtvarné řešení scén a detaily interieru by to chtělo vypilovat. Skvělé nadčasové repliky. ()

Eeuanmainyaq 

všechny recenze uživatele

Rozhodne som sa tento film nerozhodol pozerať kvôli Melovi Gibsonovi, nebol som žiadny jeho fanúšik, ale po jeho zhliadnutí sa môj názor na neho úplne zmenil. Jeho výkon je perfektný. Samozrejme, asi každý dobrý herec by mal vedieť zahrať Shakespeara, ale jeho podanie Hamleta ma veľmi milo prekvapilo. K filmu, pre mňa veľmi stráviteľná verzia knižnej klasiky. Mal som dosť problém zohnať české, alebo slovenské titulky, takže som to nakoniec pozeral s anglickými a ani prinajmenšom to neľutujem napriek jazyku, ktorý sa dnes už celkom nezhoduje s modernou angličtinou. Ak niekto stojí pred výberom verzie Hamleta, ktorú by vzhliadol, pretože tých je teraz mnoho, túto určite vrelo odporúčam. Vďaka jej, až divadelnému prevedeniu a výbornému hereckému obsadeniu, som z nej mal doslova umelecký zážitok. ()

Fawkes 

všechny recenze uživatele

Shakespearové hry můžu a to jak v knížní, tak filmové podobě. Sice nevím do jaké míry byla detailně dodržena Shakespearova předloha, jelikož jsem ji jako jednu z mála nečetl, ale hlavní věci ji myslím byly věrné dostatečně. Tento film je parádní podívaná, která diváka zavede o několik set let zpět do dánského Elsinoru. Herecké výkony dostatečně kvalitní, myslím že Mel Gibson hlavní postavu ztvárnil více než výborně a moje oblíbená herečka H. B. Carter předvedla zase jednu ze svých nejlepších rolí. Jsem rád, že Hamlet má narozdíl od Romea a Julie zachované starověké prostředí, včetně ponuré atmosféry a dobrých kostýmů. Tak to má vypadat. (90%) ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu se můj názor změnil asi stokrát, .. nejdřív jsem myslela, že se nevydržím dívat déle než 5 minut, po chvíli jsem si na shakespearův jazyk celkem zvykla, .. možná by bylo lepší, kdyby to bylo natočeno v normálním jazyce, ale zase by to ztratilo tu atmosféru, ale knížku bych asi nepřelouskala ... každopádně Mel Gibson podal úžasný herecký výkon ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

Tohle předčilo naprotsto všechna moje očekávání. Přesné Shakespearovi verše z úst Mela Gibsona, potažmo Jiřího Dvořáka, jsou nejen pouhým překladem díla.... Celý film je prodchnutý komorní atmosférou a tedy neruší diváka žádná divoká animace, ani moderní prvky, tak často viditelné u Branagha. Doporučuji všem, kdo znají hru, protože tenhle film je v podstatě divadelní inscenace ...Jen oproti divadlu méně rozsáhlá. Je to zkrátka divadelní kvalita na plátně, srovmatelná snad jen s Macbethem Ianea McKellena. Rozhodně ne pro každého, ale pro filmové fanoušky a klasiky naprostá povinnost. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jak skvělý vladař vedle toho šaška, bůh vedle opice!" Skvostný Shakespearův jazyk toť, však favoritem mým se nestal... ()

waska 

všechny recenze uživatele

Velice povedená adaptace na téma "něčeho shnilého v království Dánském". Nutno ale podotknout, že je to díky skvělé režii Franco Zeffirelliho a vynikajícímu výkonu Mela Gibsona. ()

Lovec prasat 

všechny recenze uživatele

Věrné zpracování klasického textu, který krásným, přesto nádherně a krystalicky čitelným, jazykem vypráví vznešený příběh plný poznatků o životě, jež každý z nás intuitivně zná, ale které by málokdo tak umně podal. Výprava je skvělá a z perfektních hereckých výkonů bych podtrhl zejména naprosto grandiózního Mela Gibsona, jehož přítomnost na scéně jsem si vskutku užíval. Celý článek zde. ()

mira.l

všechny recenze uživatele

Hodnotit to asi nebudu, protože jsem to vydržel s velkým sebezapřením 50 minut. To byly neskutečný žvásty. ()

Reklama

Reklama