Reklama

Reklama

Million Dollar Hotel

  • Německo The Million Dollar Hotel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh tohoto filmu se odehrává v jednom z hotelů postavených kdysi ve třicátých letech. V jednom z těch hotelů, kde smích poskakoval na bublinkách šampaňského. S příchodem třetího milénia v hotelu přežívají mentálně nemocní, blázni, narkomani, prostitutky a pátý člen skupiny Beatles. Tom Tom, hlavní hrdina filmu, zrovna zamilovaně sleduje éterickou prostitutku Eloise. Až chemicky kyselý milostný vztah dala do pohybu jediná věc - do hotelu přijíždí zvláštní agent Skinner, aby vyšetřil záhadnou smrt Tomova nejlepšího kamaráda - syna milionáře - Israela Goldkisse. Nehostinné kulisy a skvělý střih vytváří ztracenou atmosféru, kterou prohlubuje jedinečná hudba skupiny U2. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Ve Wendersově „miliónovém hotelu“ se asi nikdo nezabydlí snadno. Je to zcela jiný svět než ten vzdušný berlínský, v němž se všechny sny, myšlenky a pocity slévají v jedné osvobozující polyfonii doléhající k sluchu andělských posluchačů. Je to svět klaustrofóbní – a každá vyslovená i myšlená věta k jeho uzavřenosti přispívá. Interiér, který místnosti skládají, připomíná podobnou zaprášenou knihovnu jako antikvariát, do něhož chodí Eliška, a jeho obyvatelé mohou nejednomu čtenáři připadat jako nerozřezané knihy. Pomalu se rozvíjející příběh stále vzdaluje potřeba zorientovat se ve všech těch gestech, pohybech a umanutostech, v celé té několikanásobné „hře na…“. Každý dojem z proniknutí povzbuzuje k dalším pokusům dešifrovat celou tu hieroglyfickou kompozici, byť se tím drama stále důsledněji znečitelňuje, a podobně působí i všechna vykročení z hotelových dveří: to světlo za nimi neodkrývá o nic víc než všechny ty masky. – Než jsem se rozdýchal, měl jsem dojem, že je film jen skicou nějakého budoucího díla – srovnatelně zásadního pro Spojené státy americké jako Nebe nad Berlínem pro Evropu. Že je to soubor poznámek, plno náčrtků a zkusmých ohledání. Zvláště mi nevyhovovala hudba – coververze Reedovy písně Satellite of Love srozumitelně vyjádřila, komu měla být svěřena. Také bych osobně přivítal jiné obsazení, jakkoliv jsem si postupně na ústředního hrdina i na netypického vyšetřovatele zvykl a svým způsobem si je oba oblíbil. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem nedokázal pochopit a pak jsem to už tak nějak vzdal. Je šance, že kdybych ztroskotal na pustém ostrově a měl k dispozici jeden jediný tento film, tak bych po několika reprízách tomu dokázal přijít na chuť. Ale ta šance je opravdu velmi nízká. A hlavně by to byl důkaz toho, že už mě hráblo. 10% ()

Reklama

Nos 

všechny recenze uživatele

Trošku nudný a vcelku mnoho neříkající experiment s nedobrým scénářem a doprovodnou hudbou U2 v pozadí. Pro Wenderse musí mít člověk velké pochopení a to já zrovna moc právě neměl, i když leckteré herecké výkony nebyly vůbec špatné. Něco mezi dvěma a třemi hvězdami. Možná po dalším shlédnutí něco málo přidám... Přidal jsem... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ty alibistické tři hvězdy jsou spíš spokojeným hodnocením. Wenders tvoří atmosféru pomocí poutavých monologů a skvělé kamery, Gibson a Davies pak svým postavám dodávají neskutečnou životnost, ale totální podraz na diváka je scénář. Ten totiž místo nějaké psychologicky naladěné hry nebo aspoň žánrově nevyhraněné kombinace jen skáče z místa na místo a vyžívá se v prazvláštních charakterech. A za veliký hřích považuji nevyužití tolik proklamovaného doprovodu U2, který zazní v úvodu a v závěrečných titulkách a jinak vždy jen nezřetelně prošumí v pozadí. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film, kterému osobně neumím nic vytknout. Rozhodně nejsilnější divácký zážitek od té doby, co jsem shlédl 21 gramů... Zvláštní mísení parodických prvků s výpovědí velice osobní a velmi naléhavou. Tam, kde normální parodie končí, tam Wenders teprve začíná budovat příběh. To, co jinde slouží k pobavení je tady základním kamenem naléhavého sdělení o nejzákladnějších otázkách lidského života. A přitom si to celé nekonkuruje. Divák se může zároveň smát parodickým šlehům na špionážní TV seriály, telenovely a TV kulturu obecně a přitom se nechat zcela strhnout dějem. A co víc. Film je přímo nabitý úžasnou vizualitou, schopností dívat se a vidět, taky krásnou hudbou. Celé to vytváří jakousi bohatou snovou koláž. Jestli to lze k něčemu přirovnat, tak k Amélii z Montmarteru... ale tohle je lepší! O šest koňských délek... 100% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Film sa natáčal v centre Los Angeles. (youtoo18)
  • Příběh původně vymyslel a napsal frontman irské hudební skupiny U2 Bono Vox při natáčení hudebního videoklipu Where the Streets Have No Name. Ve filmu ho můžeme vidět jako komparz na konci padesáté minuty, jak sedí v hotelové hale. (Trajektt)

Reklama

Reklama