Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra Petra Zikmunda nás zavádí do prostředí veterinárního výzkumného ústavu v okamžiku, kdy se jeho pracovníci snaží vypořádat s náhlým výskytem vztekliny. Pracovní problém však přerůstá v osobní téma každého z nich, především v osobní téma MVDr. Evy Krausové. Až do tohoto okamžiku žila Eva tím nejběžnějším životem. Svobodná matka kolem čtyřicítky, zaměstnaná v ústavu prací, z níž se už stala rutina; jeden den v týdnu strávený s přítelem - bez nároku na jakoukoliv společnou perspektivu; krátké prázdniny u rodiny na venkově s dítětem, o něž se v průběhu roku stará Evina matka. Žena, která to nikam příliš nedotáhla. Až jednoho dne náhoda před ni předkládá příležitost, na niž od mládí podvědomě čekala a léty pozapomněla. Ale teď, ve čtyřiceti? Mnohé ze snů mládí se uzavřely, na mnoho věcí v životě Eva už rezignovala, a to všechno najednou připomíná chvíli, kdy se zdá, jako by čas utíkal rychleji a k naplnění něčeho velikého už příliš nezbývá. Náhodná nabídka se mění v posedlost a nakonec ve hru na život a na smrt. Televizní hru Jehla natočil režisér Jiří Svoboda v roce 1982. Do hlavní role obsadil Janu Brejchovou, která za ni získala na MTF v Plovdivu Hlavní cenu za nejlepší ženský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace o smrtící epidemii vztekliny, na jejímž pozadí se odehrává to hlavní, život čtyřicetileté opuštěné doktorky. Brejchové ta role sedla. Její podání vyloženě kontrastuje s těmi otřesnými televizními kulisami za pár korun. Škoda, že tohle netočil Kachyňa, jelikož tohle je vyloženě látka pro něj. Pod Svobodou je to jen průměrný televizní film z nemocnice. [489. hodnocení, 32. komentář, 72%] ()

GIK

všechny recenze uživatele

Jak to také může dopadnout, když ten největší profík v oboru při rutinní činnosti podcení bezpečnost práce. V laborce se stane průšvih a zrovna v ten okamžik přestane téct voda - to už trochu přehnali. Ale jinak napínavá atmosféra na úrovni mírně pokročilý. Dovedl bych si představit ještě tísnivější hudbu i drsnější psycho halucinační obrázky, jak ještě více potrápit divákovy nervy. Svůj tradiční výkon strhané nervózní ženské předvádí Brejchová, která se mi zdá, že to snad ani nehraje. I když, jak tam do ní všichni rejou - a hlavně její rodina, tak se ani nedivím. Hlavně její matka a ségra do ní jdou fakt tvrdě. Takovou hezkou nedělní návštěvičku u Evelíny bych si už příště milerád rozmyslel. Á Bartoška opět v roli veterináře. No, na rozdíl od Teorie tygra zde vedle nadutosti předvede i moc hezkou lidskou stránku a pochopení. Některý dialogy mě ale tahaly za uši. Třeba přítel Brejchové Brzobohatý ji podvede a to zrovna když těžce onemocní. Později se jí poníženě omluví a požádá jí o ruku. Vzala by sis mě? Byla jsi se mnou šťastná! Brejchová: ano skoro každou středu. Brzobohatý: prosim tě Evo, o co ti vlastně de?? Takovýchto veletočů v chování okolí vůči Brejchové je tam habaděj, takže se ani nedivím, že je z toho zralá na Chocholouška. Hodnocení: 90 %. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Lepší průměr (kdyby to šlo, dám o půl hvězdičky víc). Místy opravdu trapné dialogy, přemýšlela jsem, zda se takhle tehdy (v 80., možná koncem 70. let mluvilo) - patos z toho kapal nepokrytě, nebo se holt nepovedly dialogy, nebo je to schválně...ale bylo to asi 2x. Sex symbol Brejchová už tu není nejmladší, zato Bartoškovi to sluší :-) A téma zajímavé, drama to relativně je, ale poté, co je člověk až přesycen všemi drsňárnami ze Západu, už to tolik neohromí a patřičný efekt se prostě nedostaví. Ale konec byl dobrý, ten se povedl. Takže jo, stojí za to se na film podívat, už z několika důvodů... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jiří Svoboda byl v osmdesátých létech mistrem napětí, což dokazuje i v tomto psychologickém televizním filmu z laboratorního prostředí. Jana Brejchová v roli veterinářky Evy, která má po kolegovi převzít celé oddělení výzkumu se nešťastně dostane do situace, která změní její pohled na svůj život. Atmosféra je dokonalá, k čemuž přispívá hudební nahrávka mého oblíbence Jozefa Revalla, která střídá synťácké zvuky s reálnými nástroji. Jiří Svoboda holt tenkrát uměl a každý jeho film byl silný zážitek. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu hraje Jiřina Steimarová se svou dcerou Evelýnou. (M.B)
  • Jana Brejchová obdržela v roce 1982 na festivalu v Plovdivu hlavní cenu za herecký výkon. (M.B)

Reklama

Reklama