Reklama

Reklama

Cesty umění

(seriál)

Obsahy(1)

1. Monumentální Rodin: Umělecké zrání sochaře Auguste Rodina... Auguste Rodin zřejmě patřil k nejkritizovanějším sochařům své doby. Vymykal se ve všech rovinách: estetické, morální i politické. Zcela svobodně a navzdory kontroverzím se vždy řídil intuicí a vlastními tužbami. Po celý svůj život zkoumal lidské tělo a sochy inspirované vztahy s modelkami, a zejména s jeho žačkou i milenkou, sochařkou Camille Claudelovou, mají dodnes moc vzbudit neuvěřitelně smyslný a zároveň obdivný úžas. Každé jeho dílo zároveň provázely skandály nebo kontroverze. Rodin ovšem svému umění věřil a nikdy se neodchýlil od vytyčeného cíle: prosadit svoje jméno mezi největšími sochaři všech dob.
2. Jak se z Pabla stal Picasso: Picassova cesta k umělecké slávě od raného dětství a geniálního mládí... Črtal si kdykoli, kdekoli a na cokoli. Do školy chodil jen pod podmínkou, že ho tam nechají kreslit. Měl talent a zápal. Otec pro něj zamýšlel kariéru úspěšného akademického malíře. Věnoval mu hodně času a energie, dbal na jeho vzdělání. V otcově ateliéru vznikl Pablův první olej. „Žlutého pikadora“ namaloval, když mu bylo osm a půl. V roce 1896 spatřil světlo světa jeho první oficiální obraz. Jde o obrovské plátno. Na tak mladého chlapce to byl husarský kousek. Otec a syn vybrali námět společně: první přijímání. Pablovi bylo patnáct, když signoval svoje první dílo: Pablo Ruiz Picasso, příjmením otce i matky. Zanedlouho, v roce 1897 jako vyznamenání za své mimořádně kvalitní akademické práce dostal Pablo čestnou medaili na národní přehlídce výtvarných umění. Zrál v něm velký umělec.
3. Moderní, absolutně moderní Le Corbusier: Kým doopravdy byl jeden z nejslavnějších architektů 20. století Le Corbusier? ... Být Le Corbusier byla jeho profese, kterou si sám vymyslel. Zosobňoval architekturu natolik, že se stal skoro jejím synonymem. Nosil kulaté brýle se silnými obroučkami a strohý oblek s motýlkem. Jeho geometrické vzezření byla důmyslně vytvořená obchodní značka. Jeho mezinárodně uznávané realizace se řadí k architektonickým ikonám.
4. Andy Warhol, umělecký prorok: Životní příběh mistra pop-artu Andyho Warhola... Z různorodých vlivů, které v něm byly hluboce zakořeněné, si Andy Warhol vytvořil svůj nezaměnitelný, ledově chladný filozoficko-estetický svět. Jeho dílo znepokojuje svou jednoduchostí a přímo se konfrontuje s převratnými změnami své doby. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

andrii

všechny recenze uživatele

A. WARHOL: Dandy, Pierot hermelínové pleti. Varhaník - workholik. Vrhající se se svébytnou dynamičností na všechny druhy kreací mezi stěnami z perleti.  Nápady, které se  jen hrnuly. Mezi sluncem a lunou. Nezaváhal, aby nezapadly. Pod škrabošku jeho nadání. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly odvysílané na ČTart v lednu 2023: Moderní, absolutně moderní Le Corbusier (režie Yvan Demeulandre, rok výroby 2013) ****, Jak se z Pabla stal Picasso (Yvan Demeulandre, Jessica Piersanti, 2014) ****, Monumentální Rodin (Christophe Busche, 2014) ****, Andy Warhol, americký prorok (Tania Goldenberg, 2015) ****. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Shledl jsem dil Jak se z Pabla stal Piccaso a díl  Monumentalni Rodin na Ceske televizi. Trikrat za sebou Rodin neuspel k prijeti na vytvarnou akademii, ale zemrel skavny a uznavany. Zajimava otazka padla od pritele Rodina co by chtel Rodin radsi, jestli dvacet let stesti nebo deset let slavy. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem díl o Picassovi a Le Corbusierovi. Formát té série mně hodně sedí. Ač mám znalosti z dějin umění, raduji se z nových poznatků. Zvláště Corbusierovy stavby, jejich souznění s potřebami obyčejného člověka, s potřebami výtvarníka, hudebníka atp. ukazují, jak umělec o architektuře přemýšlel. Jak neústupně šel za svými vizemi, jak moc potřeboval udělat bydlení nejen funkční, ale taky krásné a šťastné a přitom dostupné. A tyhle souvislosti mi doposud unikaly. Přehrála jsem si díl dvakrát. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama