Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo má patent na hádanky? Princezna, která si myslí, že je nejkrásnější a nejchytřejší, nebo pasáček Ondra? Princezna Rozmarýnka si vybírá ženichy podle toho, zda uhodnou její hádanky. Po tři dny dostávají uchazeči o její ruku tři hádanky, nikdo z nich v té soutěži ale neobstojí a princezna svých výher nemá stále dost. Až přijde na zámek pasáček vepřů Ondra a princezniny hádanky uhádne jako nic. A teď hádejte, co se stane… Veselou hříčku o princezně Rozmarýnce, která dávala hádanky svým nápadníkům, podle pohádky J. Drdy napsal v roce 1969 J. Procházka. Režie se ujala V. Janečková, která do hlavních rolí obsadila Janu Břežkovou (princezna Rozmarýnka) a Jana Třísku (pasáček Ondra). (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psala někde a nejspíš to ještě někde psát budu. Výtisk Drdových pohádek z naší dětské kníhovničky je po těch letech a po opakovaném čtení notně opotřebovaný, ohmataný a ošoupaný. Stařičké kulisové zpracování, v tomto případě s opravdu krásným pasáčkem, roztomilou Dorotkou, důstojným moudrým spravedlivým králem a půvabnou (ač trochu přišišlávající, což mě iritovalo) princeznou, si moje oblíbené pohádky zaslouží. Velkolepá výprava jednoduchému příběhu nesvědčí, dodávání zápletek a akce z milého příběhu pro pohádkychtivého diváka dělá nepříjemný zážitek. Kde jen, kde dnes prasata pasou moudří pasáčci vepřů? Kam se poděli ti moudří králové? Ještě že ty velkorysé milující Dorotky nám zůstaly, když už s dětskou nostalgií nevyhynuly i zhýčkané princezny. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„To není jen tak možné, aby lecjaký pasák královskou dceru přehádal. - A princezno, princezno, to si z toho nic nedělejte. Teď zase by se slušelo, abych já dal nějakou hádanku vám, abyste si taky užila nějakou legraci, ano …?“ Jestlipak Zdeněk Troška, neustále, vlastními slovy proklamovaný, milovník českých pohádek, tuto pohádku viděl? Předchůdce jeho Nejkrásnější hádanky má mnohem jednodušší výpravu, zato vyniká hereckými výkony (ne, Jana Břežková zdaleka nebyla tak špatná princezna. Tak hloupou princeznu jsem v české pohádce snad ještě neviděla) a jednoduchým příběhem s mnohem propracovanějšími dialogy a monology („To je výborný nápad, jenomže má safraportský háček. Kdybychom my věděli, že to je skutečně obyčejný pasáček, to bychom mu tu hlavičku uškubli jako nic. Ale povídali, že mu hráli. No, uvažujte sám, kde by takový pasáček vzal, tenhleten, rozum. A teď si představte, že bychom uškubli hlavu nějakému skutečnému princi … No. Napadá vás, jakou by z toho naše království mohlo mít hrozitánskou patálii?“), bez zbytečných vsuvek, které plynutí příběhu jen ruší a nic nového do něj nevnášejí. Divák se pak může klidně těšit na dobrý konec, očekáváný a přece tak milý. Každý dostane odměnu, jakou si zaslouží, a pasáček na konci zjistí, co jistě věděl od začátku, že „má nejmilejší princezna se jmenuje Dorotka …“. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Princeznu Rozmarýnku raní mrtvice, až jí tam zacvrnkáš těmi svými dlabanci !! A pak ti uříznou obě uši i nos !! Najednou !!" ;) Vlasta Janečková ve formě uhnětla Drdu jako kubánská děva doutník stehny.. Navíc veskrze, snad krom princezny Jany Břežkové, skvostně odehrané pány herci.. Velká pamětnická paráda.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

"To je lepší pást prasata než dělat královi blázna." Jan Tříska a hlavně Vladimír Menšík davají této pohádce šmrnc, který ji pozvedá nad běžný průměr. Ale ani zhýčkaná princezna, která je trochu mrcha, není špatně zahrána. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Obvyklá úroveň pohádek Vlasty Janečkové. 1)  Zaujali mě milý 33letý Jan Tříska (hadač Ondra), podivná 26letá Jana Břežková (rozmazlená princena), 46letá Ludmila Píchová (rádkyně), 51letý Svatopluk Beneš (rádce) a 58letý Eduard Dubský (generál). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá studiová pohádka. Pasáček Ondra si chodí k princezně pro pusinky, ale přitom si myslí na Dorotku. Princezna byla tedy velice nesympatická, snad svým hlasem mi připomínala spíše lehkou dívku. Na druhou stranu Menšíkův král potěšil jak energií, tak rozumným chováním, byť jeho role byla menší. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Konečně mi došlo, že princezna nebyla hloupá, ale záměrně ty hádanky kazila, páč se chtěla líbat. :-D "Dneska budeme jíst a vy se budete dívat a zítra se vy budete dívat a my budeme jíst." ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nic zajimavyho jsem tam teda nevidel. Pohadka o hadani hadanek. Zajimavosti vlastne bylo jen celkem dobre obsazeni v muzskych rolich a netradicni v zenskych...princezna Brezkova, a jako Dorotka-devce Jaroslava Pokorna... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Jana Třísku jsem vždy rád viděl - pokaždé dobře vypadal, dobře hrál - až do poslední chvíle! A ten nádherný hlas! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jan Tříska a Vladimír Menšík pohádku docela zachránily. A pak hlavně hádanky, které ocení především jejich milovníci. Jinak ale studiová pohádka upřímně řečeno za moc nestála, neměla pořádný děj a nebyla ani příliš vtipná. Tohle je ten případ, kdy by se hodily půl hvězdy. Zde bych rovnou hodil dvě a půl hvězdy, což by bylo asi nejspravedlivější. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nevím kolikátá verze pohádky s hádankami. Na ty já trpím i když ne zrovna na tento druh. I tak se domnívám, že šlo i mile strávenou chvilku. Odpočinul jsem si u toho. ()

Lykos 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy dávám vlastně jen za obsazení v mužských rolích a za to, že Jak princezna hádala, až prohádala, je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek od Jana Drdy. Dosud jsem ji znala jen v tištěné podobě a musím říct, že tu hranou o mnoho tříd převyšuje. Je to škoda, že ji takhle odflákli. Kdysi dávno na základní škole jsem tuto pohádku prosadila jako školní představení a řekla bych, že jsme ji zahráli o mnoho lépe. Obzvlášť ženské postavy působily, jako že si hrají na to, že jsou herečky. Vím, že Jana Břežková má prostě takový pisklavý hlas, ale tady to vyloženě přehání. Celé je to takové nemastné neslané, přitom to je tak pěkná pohádka. Radši už přestanu psát, nebo budu muset ještě hvězdu ubrat. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Pohádku celou zachránil Jan Tříska, Jana Břežková se na roli domýšlivé princezny vůbec nehodila působila jak holka do větru nebo kurtizána z šantánu než princezna. Jaroslava Pokorná je zas vyloženě protivná, zbytek ansámblu  ušel Jan Bláha a Vladimír Menšík jako vždy skvělí. Drda jako autor pohádek mi vždy připadal jako sociální pohádkář než pro děti ale budiž, chybí mi vtip a poetika, když ji porovnám s Královskou ozvěnou která je také čb tak tahle je vyloženě umořující. ()

Reklama

Reklama