Reklama

Reklama

Náhrdelník

(seriál)
Československo / Německo, 1992, 9 h 48 min (Minutáž: 49 min)

Hrají:

Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Viktor Preiss, Jana Preissová, Friedrich von Thun, Janette Rauch, Gedeon Burkhard, Oldřich Vízner, Květa Fialová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Oblíbený výpravný dvanáctidílný česko–německý seriál vypráví příběh z první třetiny minulého století, z doby, kdy ve středoevropském teritoriu kralovala opereta, do lidských osudů však zasahovala i první světová válka. Budeme sledovat osudy lidí tak či onak rozesetých po světě, ale zároveň spjatých místem svého původu, které je navždy poznamenalo. Tím místem je Praha, na počátku minulého století ještě město česko-německé, domov českých a německých Pražanů. Prožijeme s nimi třicet let štěstí i bídy, bloudění a návratů. Budeme rovněž svědky vzniku secesního náhrdelníku, jehož cestu budeme sledovat během celého seriálu... (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Petr Zikmund (Hotel Herbich, Nemocnice po dvaceti letech) je opravdu hrozný autor. Patetický až běda. Ten seriál sám o sobě žádné kvality nemá, ale nad vodou ho drží někteří herci, zvláště Libuška Šafránková. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Děláno vysloveně pro Germány po všech stránkách, obsahem i kvalitou. Až je mi z té čistě německé Prahy, ideálu to velkoněmecké šíše, zle. Jak si jinak vysoce cením tvorby Františka Filipa, tohle byl řádný omyl. Tedy doufám, že omyl, jinak bych to skoro považoval za zradu, ve které jako by se snažil pošlapat F. L. Věka a Sňatky z rozumu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na německý scénář uchopený špičkovou československou režií Františka Filipa slušně odvedená práce mj. díky Libuši Šafránkové v titulní úloze. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Okouzlující seriál - zajímavý námět, příjemná linka děje, VYNIKAJÍCÍ Libuška Šafránková a další :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

12/12 Další klasický Filipův seriál, který se ještě na začátku 90. let snažil čerpat z osvědčených způsobů předrevolučních koprodukcí. Sice z německé strany zbyli už jen Friedrich von Thun, Gedeon Burkhard, Janette Rauch a scénáristé a dramaturgové, ale i tak to bylo ku prospěchu věci. Jedním z hlavních témat je vývoj moderny, změna myšlení na počátku století a konec konců také opereta. Podobně jako v Branaldově Stříbrné paruce. I pro učitelku klavíru je složité milovat operetu, tuto lehkou svěží múzu, která je tolik odlišná od těch respektovaných německých romantiků. Ale díky této lince zpívá hlavní hrdinku s tváří Libuše Šafránkové Pavla Břínková a můžeme si užít klasické árie například Nitušky nebo ty z Netopýra. Prvním velkým triumfem je Vídeňská krev a Krista z myslivny, na dalších štacích v Mnichově Veselá vdova, Ples v opeře, Cikánský baron. Za Výmaru se Šafránková mění v moderní divu, a je to sice k nevíře, ale výborně markýruje s pomocí hlasu Břínkové takové šlágry jako Johnny a celou řadu výstupů z legendární revue Spolianského Es liegt in der Luft, což bývaly ty nejlepší kasaštyky Marlene Dietrich. Ve vedlejších rolích osloví netypicky obsazený jako životem zklamaný Oldřich Vízner, dívčí Alice Aronová či klasicky krásná Jana Šulcová. Fiktivní subretu Weltschovou z Nového německého divadla v Praze má na starosti Jana Švandová, její zpěv Věra Kalivodová. Díky hudební spolupráci orchestru Hudebního divadla v Karlíně si dnes můžeme lépe představit tehdejší úroveň, která v posledních letech poněkud trpí v rutinních muzikálech. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Osudy jedné nepříjemné německé dámy a jejího darovaného náhrdelníku. Opravdu tak špatně napsanou postavu člověk jen tak nespatří, jde zde cítit velice silná německá ruka.!!! :-(( Paní Šafránková se snaží a budiž jí ke cti, že tento seriál pozvedla ze dna propasti zapomění. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ach ouvej, německý chlad opět na scéně. A v romantickém seriálu to fakt udělá svoje. Náhrdelník nedokázala zachránit ani celá plejáda výborných českých herců. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Kdysi možná pro mne zajímavý seriál, ze kterého jsem ještě pořádně neměl rozum, se dnes v mých očích jeví jako laciná taškařice s pitomým dějem a špatně napsanými postavami. Šafránkové si vážím, ale nikdy nebyla mou oblíbenou herečkou. Oproti tomu plejáda jiných skvělých herců, kteří si tu sem tam zaštěkali, nedostala dost prostoru. Někdy si tak říkám, že takové množství známých jmen spíše škodí celku. Nevím pak, na koho se mám soustředit víc a mrzí mne, když se na obrazovce většinu času roztahuje nějaký německý gezicht. Možná tak více z nostalgie, než z dojmu, malinko přisadím tomuto podprůměru, který alespoň trochu vytáhla ta známá jména. 50% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál má určité obrovské plusy, ale ešte väčšie mínusy. Plusmi sú samozrejme herecké výkony, to už len človek prečíta mená a vie, koľká bije. A že Libuše tu má skoro 40 rokov, to by jej s tými dievčenskými rysmi nikto neveril. Mínusom je však obrovský tlak na ušné bubienky, z toho ustavičného operetného spevu som dostával mrákoty a nerozumiem, prečo sa polovica dielu sústredí na otrasný ženský spev a hopsanie na pódiu. Veľmi odpudzujúce, na takú hru by ma do divadla nedostali ani zadarmo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno mne vyprávění o velmi nepravděpodobných osudech náhrdelníku a lidí kolem něj často unavovalo. Chápu tu snahu provést nás tou dobou a kulturním podhoubím a slavnými pražskými, a sem tam dokonce i českými osobnostmi, vztah s Němci, ale prostě mne to hodněkrát nudilo a přišlo mi jako výukové multimediální video. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Není Jan Otčenášek jako Jan Otčenášek, že ?? Ovšem úžasná Libuška Šafránková už tentokrát jistě litovala o poznání méně, že jí role v seriálové Arabele unikla i napodruhé, jednak to zůstalo v rodině a pak to pokračování nestálo za nic, to za Náhrdelník se František Filip, byť už bohužel porevoluční a s Němci koprodukující, ještě stydět nemusel ani zdaleka.. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Velmi milý a jemný seriál, který jsem ve své době milovala a ráda si jej pustím i dnes, moc hezky odvyprávěný. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....nudný námet,spracovanie,mdlo hrajúci herci a ešte k tomu tí nemeckí herci :( - české seriály,keď sa natáčali v priamej hereckej koprodukcii s nemeckou televíziou vždy išli kvalitou hodne nadol....záver:to o čom točíte je nuda pri ktorej sa ani spať nedá. ()

Reklama

Reklama