Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš Kopecký v titulní roli slavné Moliérovy komedie v nastudování Divadla na Vinohradech. V roce 1972 zaznamenala Československá televize představení Divadla na Vinohradech, které vzbudilo velký ohlas. Molierova komedie Lakomec byla inscenována na točně, ale v dobových kostýmech a scenérii, bez náznaku aktualizace, v tradičním překladu. Moderní a současná však byla především díky divadelní režii Jaroslava Dudka a výborným hereckým výkonům hlavních představitelů v čele s Milošem Kopeckým v roli Harpagona. Jeho civilnímu projevu, který nepostrádal majestátnosti, zloby, panovačnosti, nelásky a ne-citu vůči svým nejbližším, sekundoval neméně precizní výkon Jaromíra Hanzlíka a Daniely Kolářové v rolích jeho dětí, Jiřiny Bohdalové coby dohazovačky, i ostatních herců. Komedie v jejich provedení je nadčasová a potěší i dnes milovníky klasického divadla. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší Lakomec, kterého jsem viděl (po Sordim, Filipovském a Funésovi). Herecké obsazení je sice famózní a všichni si to dávali na maximum (zejména samozřejmě Milda), ale tohle zpracování mi prostě nějak nesedlo a já nedokážu říct proč. Scéna byla divná a ostatní verze byly prostě vtipnější. Pořád ale nadprůměr. Vidět to naživo, to by bylo ovšem teprve něco! 75%- ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

V pohledu na ostatní hodnocení a komentáře vyslovím asi kacířský názor: toto provedení Lakomce s Kopeckým se mi v porovnání s s F. Filipovským i L. de Funesem zdálo hodně špatné. Chyběla mi tu humorná nadsázka. Miloš Kopecký, jemuž se po tvářích řinou proudy potu, vypadá jen jako rozeřvaný zlý Dracula. Stanislava Bartošová, na níž se obvykle rád podívám pro její šarm, se tu na roli nevinné dívky Marianny bohužel vůbec nehodila. Tahle žena totiž nevyhlíží -ať chce nebo nechce- ani trochu nevinně... ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Postava lakomce Harpagona je pro herce vděčná a Kopecký si ji užil. Škoda jen, že místo záznamu představení s diváky se dočkáme jen divadelní inscenace a onen divácký ohlas, potlesk a smích tu strašně chybí. Jinak je to slušné představení, jen mi vadilo přemíra řvaní, přeřvávání a naopak několika tišších dialogů. Pro mně osobně nic moc. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Molière a jeho hra ´Lakomec´, kde bylo trefou do černého v obsazení Miloše Kopeckého do role Harpagona. Jeho charisma a projev vzteklouna je znám z mnoha jeho divadelních i filmových rolí. Jestli je však toto zpracování snad nejznámější Moliérovy hry nejlepší je těžko posoudit. Každá verze má svá specifika a průzračnost. Tato viditelně sází na výkon Miloše Kopeckého, který to s ohledem na svůj známý zdravotní problém snad ani nehrál. Ale je dobře, že hra byla zaznamenána, neboť takto to už nikdo nezopakuje. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasika klasicky. 1) Komentovat výkon 50letého Miloše Kopeckého (Harpagon) nebo 41leté Jiřiny Bohdalové (dohazovačka) by bylo rouháním._____ 2) Ovšem další herci a herečky už mě příliš nenadchli. Snad ještě to moc slušelo 24letému Jaromíru Hanzlíkovi (Harpagonův syn)._____ 3) Zpočátku poněkud toporná inscenace se ve druhé polovině trochu rozjela._____ 4) Oceňuji Saudkův překlad i akční otáčivou točnu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama