Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer výbuchu první světové války se odehrává zábavná humoreska podle novely Ladislava Fukse. C. k. mocnářství už má namále, což svými činy dokazují potrhlí zástupci policie nebo nemocničního personálu v čele s dvorním radou. A tak se stane, že jednoho krásného dne doručí zřízenec rodinám dvou pánů Brázdů oznámení, že jejich manžel, otec atd. právě zemřel v nemocnici. Jaké je překvapení, když se oba staří pánové zjeví doma. Tím ale zmatky nekončí, neboť časem vyvstává otázka, kdo vlastně v nemocnici zemřel? (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zápletka je v principu jednoduchá. V nemocnici dojde k záměně dvou pacientů stejného příjmení, rodině domněle zesnulého je poslán cizí zdravý dědeček a té druhé smuteční oznámení. Na omyl se včas přijde a je třeba dát věc do pořádku, než někoho z nepravých pozůstalých z těch zmatků raní mrtvice. No a teď si představte, že tohle na ploše necelé tři čtvrtě hodinky zaplníte asi pětadvaceti herci ve snaze otrocky se držet předlohy. Nemohlo to dopadnout dobře. Stopáž stačí sotva na uvedení všech postav do děje a protože většina z nich má ve hře jen jednu scénu bez dalšího vývoje, herci přehrávají jako o život (nejhůře dopadl Josef Bláha). Novelu Ladislava Fukse jsem kdysi četl. Na autora, který byl znám například tím, že přespával v rakvi, je překvapivě rozverná a i z jiných znaků se dá usuzovat, že ji psal čistě pro peníze. I ty přemnožené postavy, někdy zábavné samy o sobě, ale nepodstatné pro děj, měly zřejmě za úkol jen rozkošatit námět, který stačil na povídku, ale ne na knihu. Dramatizace mohla použít jen základní kostru a být skvělá, ale snaží se uplatnit co nejvíc postav z předlohy a je průměrná. Fraškovitou komiku ustál málokterý z herců. Jiří Sovák jako děravá hlava nemocnice profesor Brabbé, kterého více než pacienti zajímá četba Humoristických listů, je skvělý. Jeho scéna lékařské vizity, obsahující dále Luďka Sobotu, Petra Nárožného a Václava Štekla jako pacienty a Zdenu Hadrbolcovou v roli akurátní sestry - jeptišky, je asi nejlepší částí, kterou můžete vidět. Zbytek je rozpačitý. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když je scénář nijaký, sebelepší obsazení ho nezachrání. Samozřejmě, sejdou-li se v jednom nemocničním pokoji Jiří Sovák, Petr Nárožný a Luděk Sobota, bude to zákonitě alespoň trochu legrační, ale nic to nezmění na tom, že se Nebožtíci na bále dvakrát nepovedli. Fuksovu podezřelou předlohu scénář ani neosekal, ani nerozkošatil, a tak vlastně nikdo z toho mračna zúčastněných neměl co hrát, zdá se, že dobrá polovina děje s hlavní zápletkou vůbec nesouvisí, a všechno uzavírá vážnější tečka (hádejte, co se v červenci 1914 asi stane), která působí až nepatřičně. Navíc jsem alergický na "vtipně" zrychlené záběry, a tady jich je hned několik. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dana Medřická měla pidiroli a jediným dalším, který se nemusel za svůj výkon stydět, byl Josef Bláha. Ale v té všeobecné nudě se i horší herecká práce ztratila. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Krásný text jednoho z českých nejvýznamějších wrajterů. Jak jsem starší, tak mám tendenci být shovívavější, ale zde jde o jasný důkaz, jak je literární text nelze natočit, jen tak. Herci hrají nedobře praštěné, přičemž novela má svůj půvabný styl, a pokud by knihu načetl nějaký herec, třeba J.Kačer, tak by vyznění bylo taleko lepší, než tahle ubohá fraška....A přece dávám tři hvězdičky, jednu za vznik, neb L.Fuks není mezičtenáři moc znám, druhou za propagaci L.Fukse, a třetí za osobnost L.Fukse, která mi svými knihami i životem hodně obohatila můj život. https://www.youtube.com/watch?v=8wXyqbWss2o&list=RD8wXyqbWss2o#t=13 ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Anenský bál, dva (skoro)nebožtíci a sedm kulí v Sarajevu. Fuksova černá groteska si utahuje ze smrti, ze spiritistických seancí, z c. a k. policie i z nepořádku a zmatku ve špitálech. A protože režisér Jaroslav Dudek sezdal před televizní kamerou takovou kolekci hereckých hvězd, není možné se nudit. Pešek, Štěpničková, Rosůlková, Waleská, Medřická, Sovák, Bláha, Nárožný, Sobota... Jeden lepší než druhý. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jako když vtipy vypráví někdo, kdo to neumí... 1) Život i tvorba utajeného homosexuála Ladislava Fuchse má rysy kruté úzkosti, kompromisů a jisté grotesknosti. Rozhodně však nešlo o frašku. Hříčka Nebožtíci na bále, kterou napsal spisovatel v 49 letech, vykazuje znaky jakési frašky jen formálně, navenek. Ve skutečnosti je to dílo smutného člověka, který se snaží vytvořit "něco veselého", ale i když psát umí, prostě mu to nejde. 2) Špičkové herecké obsazení tento stav poněkud zakrývá. S každým obrazem naskakují další a další slavní herci a divák jen zírá. Herecké hvězdy dělají, co umí, ale na miniaturním prostoru se zmohou maximálně na základní typizaci svých postav. Tušíme, že humor i myšlenky jsou tam někde přítomny, jenom je, mršky, najít. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Humoreska v první polovině velmi vtipná a zábavná, druhá polovina však tempo velice rychle ztrácí a závěr už je vyloženě zcela prázdný. Zajímavý artovský počin, který jednou za uherák z archívu možno vytahnouti. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Televizní humoreska, která je plná celou plejádou sympatických herců je vhodnou zábavou pro sváteční dny. Těsně před vypuknutím světové války se rozjíždí informační zápletka o tom, který pacient to vlastně zemřel. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Koncert českých hvězd. Nějak se moc nesrali s úmrtím nástupníka trůnu. Hostinský od Jaroslava Haška měl smůlu. Jedna věta z tohoto filmu by stačila na 10 let v arestu CK. Úžasný Pepa Bláha s policejní eskortou Karlem Augustou a Zdeňkem Řehořem. Jeden větší idiot než druhý! Stačí přečíst seznam herců. Všichni dělají vše, aby se divák smál. Jenže závěr dle Fukse = Mým národům! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Bych tomu i věřil, že v té době k tomuto mohlo dojít. Někdy stačilo se přepsat v matrice a už bylo jiné jméno... Tentokrát si nějakej úředník popletl dva chlapy a malér byl na světě. Zápletka parádní, dobře je to napsané, za což vděčíme předloze Ladislava Fukse. Ale myslím si, že tohle je spíše téma pouze pro literární tvorbu než pro film. Na druhou stranu v 70. letech se takové televizní točily a oproti jiným je tento vtipný a díky tomu koukatelný. [269. hodnocení, 22. komentář, 66%] ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Další poklad české TV filmové tvorby s bezvadným obsazením....Jak tam Bláhovi ulítne kus tlačenky na zem a on to pak stejně sežere LOL LOL LOL ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Zvláštní záležitost oscilující poněkud nesourodě mezi crazy komedií a sžíravým podobenstvím. Nad průměr ji táhne excelentní obsazení (jsou tam prakticky všichni od Peška až po Sobotu, skvělí jsou zejména Sovák a Bláha) a slušný spád. Být scénář dotaženější, mohlo být i zlato. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Bodejť by nežil a byl mrtvej, když tu byl a dali jsme ho odvést. No, tedy žít musí, ale je to vyloučené, protože měl parte a pohřbili ho!" Povedená vtipná televizní mikrokomedie. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Navzdory všem výborným hercům překvapivě nezáživné, jako by scénáristka nevychytala z předlohy to nejlepší. V tomto případě souhlasím s Focke-Wulfem, jakkoliv se můj pohled na filmy od jeho diametrálně liší. ()

Reklama

Reklama