Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (693)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Stylová noir-gangsterka s přesvědčivým Melem Gibsonem v hlavní roli tvrdého zloděje Portera. Helgelandovi se podařilo vtisknout přestně tu atmosféru, která prochází většinou knih Donalda E. Westlakea (předlohu k ODPLATĚ s názvem "The Hunter" vydal pod pseudonymem Richard Stark) a ukazuje svět plný zloďejů, feťáků, šlapek, zkorumpovaných policajtů, sadistů anebo prostě pitomců s kterými má co dočinění hlavní hrdina. Doprovázený sarkastickým monologem k divákovi se Porter pomalu propracovává ke svým sedmdesáti tisícům dolarů, které mu ukradl jeho parťák Val a jeho manželka. Styl jakým všechny překážky likviduje je prostě "cool" a člověk mu musí držet palce i kdyby nechtěl. Po chvíli vám začne být jedno, že zápletku jste už stejně někde viděli a že víte co příde dál a necháte se unášet světem, který je sice tvrdý jako skotskou nasáklé ledviny, ale taky je zatracěně sympatycký. V mojí osobní TOP 20. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

A to mu dlužili „pouhopouhých“ 70 000$ . Jak by to asi dopadlo, pokud by šlo o pořádnej balík peněz. Snímek (nejen) o tom, že každej správnej felčar dobře ví, že nejlepší dezinfekce je (kvalitní) whisky, stejně jako si je každej správnej chlap moc dobře vědom, jaká je jeho skutečná cena, popř., že zásadoví muži ještě nevymřeli (ikdyž je to druh (téměř) před vymřením) či, že „čína“ může být dost návyková a rychle při ní (ne)jednomu vytráví. Payback je další pádný důkaz toho, že v jednoduchosti resp. přímočarosti je krása resp. síla a celkem jednoduchá rovnice. B. Helgeland + Ch. Boardman + E. Core + v nejlepších letech a formě hrající M. Gibson, (který se pro tento typ rolí s „tak trochu jiným“ (osobitým) smyslem pro spravedlnost (čest) zřejmě již narodil) + správný záporák = zážitek k nezaplacení. Jako třešínka(y) na dortu dvě (resp. tři) ženy s velkým Ž. Tj. D. Kara Unger resp. M. Bello, z nichž (pro prvně jmenovanou) mám slabost již od Cronenbergova snímku Crash a Marii jsem (si) objevil právě zde. Třetí do party je zde potom „nevinná“ (asijská) kočička resp. šelmička Lucy Liu, co ráda trochu toho rozptýlení pro ukrácení volné chvíle a ta, která když ji vlepíte pořádný políček, pouze spokojeně zapřede a následně vám ho i s úroky (láskyplně) vrátí. Nebudu to zbytečně protahovat. Payback je stylová žánrová (černo)humorná perla a (vy)broušený klenot, navíc s nepřehlédnutým noir nádechem. Tj. laskomina pro vybrané jazíčky, (moje) srdcovka, navíc spolehlivě odolávající pověstnému zubu času. 93% p.s. navíc potěší SPOILER i netradiční (pohádkový) závěr ve stylu.... a jestli (ne)přestal(a) zabíjet resp. šlapat, tak (spolu) (ne)žijí spokojeně dodnes...... ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když ve filmu vidim, jak někdo zapálí benzín tim, že do něj hodí vajgla, tak mám chuť to vypnout. Tohle jsem sice nevypnul, ale zanechalo to ve mně takovou Béčkovou pachuť. Každej si to může zkusit, že vajglem prostě benzín zapálit nejde. Jinak na celym filmu se mi nejvíc líbila Lucy Liu. Od tý bych se snad nechal taky potrestat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No more Mr. Nice Guy...that´s what´s going on... Gibson je v roli Portera, kterého všichni odkecali (ale nezabili dost pečlivě), úplně geniální. Protože jemu nejde o ty prachy (zase tolik jich nebylo), ale řekněme, že o princip. A jde si za svým cílem dostatečně tvrdě, efektně, chytře a vtipně, aby si zasloužil čtyři hvězdy. A dalo by se uvažovat i o páté - za hudbu, kameru, Marii Bello, Lucy Liu, psa Portera a Vala Resnicka, jednu z nejhnusnějších krys stříbrného plátna. Za požitek ze sledování ode mě 90%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi nejdrsnejsi role Mela Gibsona. Pribeh je sice slusne propracovanej a celej je natocen hezky po staru, zadny rychly zabery nebo nejaky blbinky z kamerou, ale na druhou stranu, neprinasi nic moc noveho. Ale aspon je to cele dost cool. Skoda, ze zhruba v polovine filmu dojde tempo, ale nastesti se ke konci zase rozjede, ale i tak nuda nehrozi. Vsechno stoji na Melovi a ten si z roli nastesti poradil vyborne a toho drsnaka mu fakt verite a hlavne ke konci to pekelne rozjede. Je to sice slabsich 5*, ale dam je. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Film je jednou z přiznaných a velmi výrazných inspirací pro hru "Max Payne" (2001). (Jaroslaf)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama