Reklama

Reklama

Metr X

(amatérský film)
všechny plakáty
Česko, 2000, 78 min

Obsahy(1)

Asi jen málokdo ví, že ve vesmíru je ještě jedna úplně stejná sluneční soustava jako naše.A tedy i naše země má své zrcadlo. Na této zemi se dějí události ve stejnou dobu a čas jako u nás, ale s drobnými chybami, protože jejich systém má chyby ve výpočtech, které si označuje –X- a zapisuje do své databáze. Chyby jsou kontrolovány a podle vážnosti opraveny. Systém tyto chyby kontroluje programem pomocí tzv. kontrolního metru…. Ten program jmenuje „METR X““

Film Matrix z virtuálního světa se díky netradičnímu pojetí tématu stal brzy kultovním snímkem a není divu, že se kromě oficiálních pokračování dočkal i natočení nejrůznějších parodií. Jednou z nich je i amatérský Metr X, který před lety vyprodukovala skupinka studentů z Brna. Film se podobně jako mnoho dalších hollywoodských snímků inspiroval věhlasnými scénami bojů Tea, Morfea a Trinity s agentem Smithem. Ovšem scénář je zcela původní a zpracování příběhu vskutku originální. (dravve)

(více)

Recenze (44)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velká snaha tvůrcu o parodování Matrixu se nevyvedlo tak jak by mělo. Někdy naprosto nepochopená a ujetá pointa. Film je o ničema a kdo nezná Matrix(určo takový jsou) nezasměje se skoro vůbec. Já film Matrix znám docela dobře, ale přesto mi tento rize amatérský film nijak neuchvátil svou zábavou. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Na základní škole jsem spolu s dvěma kámoši chtěli natočit kung-fu film - měli jsme vymyšlený děj, připravené náčiní, našli jsme dobré místo natáčení, pomalu jsme uvažovali o kostýmech atd. To vše samozřejmě v rámci velmi scvrklého rozpočtu. Nakonec z toho všeho sešlo zato "freakům", kteří natočili ochotnickou parodii na MATRIX s názvem METR X to vyšlo. Musím se přiznat, že jsem si tento film pustil s vcelku velkou nedůvěrou; v mnohém byly mé obavy naplněny, v něčem naštěstí ne. Celé natáčení bylo do určité míry ulehčeno více/méně pevným držením se MATRIXovského scénáře. Jediným větším úkolem tedy bylo vše natočit úměrně použitým prostředkům a hlavně naimplantovat vhodné parodické momenty a vtípky. Fórky to leckdy nebyly špatné, ale někdy už jsem se začínal nudit. Někdy byla naštěstí nuda "zahnána" tím, že jsem uvažoval, jak budou technicky vyřešeny určité scény z MATRIXu - scéna s kamiónem, helikoptérou, cesta výtahem atd. Uznávám, že je to zvukově i obrazově v tristní kvalitě, ale jako "studentské dílo" to není zas tak špatné; vše samozřejmě do té chvíle, dokud tito sympatičtí "freaci" nebudou mít "vyšší ambice". 30/100 dávám především ze 3 důvodů: 1. některé fórky jsou povedené, 2. jde o "ochotnický počin" a v tomto světle se dají odpustit mnohé nebo alespoň některé prohřešky a 3. ti "freaci" se u samotného natáčení museli šíleně bavit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No já nevim, asi se někteří fanoušci naserou, když si někdo z jejich kultu dělá prdel. 5 a ani o chlup míň. Máš ovládání na škodu 105? Naše bezpečnost nikoho nezajímala, když jsme si koupili terčík a šipky. Následuj bílou krabici. Seš si jistej, že mě nepíchli? Asi si říkáš, jestli bych tu sklenici rozbila, kdybych ti o ní neřekla. Tento muž spáchal již prakticky všechny počítačové - je to prostě hajzl. A tak dále... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděl scénář, potom jsem zjistil kde to můžu sehnat a tak jsem se na to s radostí kouknul. Ale ta radost opadla. Nechápu, jak se to tady mohlo objevit to nám lepší amatérské filmy, které za to opravdu stojí. Jediný čemu to prospělo, je mé paměti, která si vybavila postupně všechny dialogy v originále. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Mohla to být pořádná nátěrárna, ale dopadlo to jaksi hroboidně. Hlavní chybou byla snaha o přesné kopírování dialogů z Matrixu, což je jasné, že v českých poměrech a s minimem rekvizit a dekorací nemůže obstát. Sám jsem se o několik parodií pokoušel, takže věřím, že scénář vypadal rozhodně mnohem zábavněji než výsledné dílo. Dostupná kvalita zobrazení a zvuku opravdu nic moc, spíš teda nic než moc. Jít si vlastní cestou a třeba si natlouct hubu o nějakej vzrostel šutr, to je milionkrát lepší, než jako stromeček u zadku následovat efekty namlácený velefilm. Tu jednu * dávám především za chuť do toho jít, za pár celkem vtipných momentů. Ale jinak je Metr X asi to, co ostrý nůž pro začínajícího kuchaře. Spíš si amputujete prsty zařezávající se nudou, než aby ste krájeli porce zábavy. Věčná škoda! ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, že si to dělá legraci z Matrixu (parodie mám rád), ani to že je to amatérské (tento druh filmů je mnohokrát mnohem lepší než velkorozpočtové bijáky), ale prostě mi to přijde jako nehorázná sračka. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Rave party s kamerou, která chce účelně bavit svým amatérským randomness, nic jiného se od internetové srandy (byť jednaačtvrthodinové) ani nedá čekat, v opačném případě by nedávalo smysl do toho jít, ať už z pozice autorů či diváků. Ale pokud zde čekáte nějakou alternativu v jádru scénáře oproti parodovanému filmu a ne jen slepenec fan-parafrázovaných původních scén otrocky podle osnov nebo nedejbože substanci v celkovém výsledku, jste bohužel vedle. Snad jen ten vzdušný bludný holanďan a panenky, ale co z toho. Ovšem všudypřítomná rekvizita v podobě lahváčů vysvětluje mnoho. Vzhledem k tomu, že to nemá žádnou filmovou hodnotu ani ambice být jí, se na to doopravdy nemůžu zlobit. V současné době ale králičí nora internetu s tímto dílkem na druhém konci bude nejspíš dlouhá, ne-li neexistující, to mluví za hodně. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Moji slabost pro český amatérský film před rokem 2005 (kdy tvůrci museli všelijak kreativně čelit silným technickým limitům) lze vyvážit jen mojí slabostí pro debilní středoškolský humor. Navíc zde se autoři několikrát úspěšně pokusili o vizuální vtip postavený čistě na střihu a timingu, čehož tu není schopný doposud nikdo v jakékoli sféře. "Víš proč jsem tě porazil?" "Protože jsem kripl." ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Vidl jsem jen streaming na tiscali (kdyby nkdo vedel o jiné moznosti, piste), ale ty fórky místy stály za to. Já myslel, ze dvere ... ()

Rosana odpad!

všechny recenze uživatele

Snažial jsem se, fak jsem se snažial, ale opravdu jsem to zvládla jenom do půly. Pak to šlo 4X, pak 8X a pak dokone i 16X a i to mě nudilo. Chjo, je mi to líto, cením si práce na amatérských filmech a zapálení nadšenců, ale toto byla hotová muka :( ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velice vydařený amaterský film. Už je to mnoho let, co jsem jej viděl, ale scéna s házením plyšáků a Týjo v hlavní roli.. .....Tento film má asi podobný význam jako třeba Pár pařmenů. Rozhodně bych takováto undergroundová díla nezatracoval, jsou součástí naší společnosti. nejedná se však o nic dlouhodobě hodnotného, jen jakási součást momentálního stavu pubertálních jedinců v jedné malé středoevropské zemičce roku 2000. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! Ne,fakt si nedělám prdel. Pro mě,jakožto residenta z Brna,dvojnásob osobní:))) Pokr.je sice už o třídu slabší,ale pořád jde. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Melo to daleko vetsi potencial. Kdyby to nebylo zbytecne moc natahnute. Ale hodne ftipku me dostalo. Kazdopadne myslim, ze kdyz se pouci z chyb, vnikne priste neco co si zaslouzi 3-4 hvezdicky. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k hodnocení by člověk čekal strašně trapný pokus zparodovat Matrix, ale když už jsem na to narazil, neodolal jsem a dal tomu šanci. A dopadlo to tak, že jsem si to během sledování naprosto zamiloval. Něco je v tom teda trapné až na půdu, proto tomu taky nedávám plný počet, ale i tak  je to přesně ten typ amatérských filmů z přelomu tisíciletí, které zbožňuju. Ony totiž vždycky vypadají tak, že si to banda kamarádů natočila čistě pro sebe a z legrace, nešlo jim o žádnou precizní filmařskou stránku či přijít s přelomovým (často i žánrovým) příběhem, ale prostě se pobavit, někam to umístit a když se někdo bude schopný naladit na stejnou vlnu, může si to užít taky. Jsou dva typy těchto filmů - jedny jsou jen interní zábavou pro štáb, kterou ale pak nikdo jiný nepochopí a druhé jsou taky interní zábavou pro štáb, ale jejich nadšení pro věc je v nich zobrazeno tak hmatatelně, že se to přenese i na diváka. A Metr X je za mě rozhodně v druhé kategorii. Tak moc jsem to jejich nadšení z toho cítil, že jsem se nahlas smál u míst, která by mi jinak přišla spíš trapná, ale prostě jsem si na těch 78 minut připadal jako člen štábu a bavil se s nimi i v místech, kde se třeba všichni mizerně dabují. A skvělých hlášek z toho taky vypadlo kupodivu dost, ale za mě určitě vedou akční scény s preciznější a náročnější choreografii než jakou měl původní Matrix :D On celkově ten humor není tolik dementní, jak se může chvílemi zdát, ale má i dost gagů, které by fungovaly v normální podobě, takže to za mě není špatný film snad v žádném ohledu. I s tou kamerou a střihy se místy docela snažili a jisté kvality (na český amatérský film z přelomu tisíciletí) to má, takže to ve výsledku neberu ani jako guilty pleasure. Prostě jsem se dobře bavil, mělo to pár zajímavých nápady a celý film se natáčel v Brně a jedna část i dokonce v Líšni, což je pro mě automaticky plus :-) Btw, mám pocit, že tohle je úplně první amatérský film, který se na ČSFD objevil - je tu totiž až moc udivených komentářů, že si sem někdo dovolil přidat amatérský film... No o to teda líp, že jsem na tohle narazil :-) 4* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak blbe, az je to vlastne i vtipne. Matrix jsem videl jen jednou a tak jsem si spojitosti dohromady nedal, za snahu a par hlasek davam alespon bod. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Je to strašné a tři hvězdičky si to nezasluoží... Ale: točilo to pár děcek a některé fórky nebyly špatné (máš tam ovládání na Škodu 105? tak mi to nahraj!). Snaha se cení. Škoda, že to nedělal někdo, kdo měl aspoň trochu potuchy, jak natočit film. ()

Reklama

Reklama