Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani rozdělení československé republiky v předvečer druhé světové války a národnostní třenice nenaruší upřímnou lásku česko-slovenského páru, slovenského maturanta a dcery českého učitele. Mladí hrdinové se zapletou do hnutí proti fašizujícímu režimu, sílí stávkové hnutí. Ani násilné rozdělení, když Češi jsou ze Slovenska odsunuti do protektorátu, horoucí cit nenabourá, milenci se scházejí potají na hraničním pomezí. Postupující válka však přinese ještě vážnější zkoušky i ohrožení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Námet je na rozsiahly film, výsledok zostal na polceste. Zromantizovaná dráma sa potýka so všetkými problémami, ktoré mal v danom čase slovenský film. Schallerovú nahovorila Gabriela Vránová. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujvosť: Film Rozdelení bol natáčaný v Bratislave, Rožňave, Ilave, Zlíne (vtedajší Gottwaldov) i Handlovej. (dyfur) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny a u nas prekvapive originalni namet. Vyuziti potencialu se vsak nekonalo a uz samotny scenar pusobi dost odbyte. Po technicke ci herecke strance film take nezaujme. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy Československo splnilo své závazky z Mnichovké dohody a odstoupilo Sudety, využilo Slovensko svých odstředivých tendencí a trhlo se také. Vyhlásilo Slovenský štát vedený politiky přímo spojenými s nacistickým Německem. Není to samozřejmě období, na které by měli být Slováci hrdí, ale tak to někdy v historii chodí, že se Zlu prostě daří. Obyčejné lidi to postihlo pouze v případě, že nedrželi hubu a krok. Pak přišly perzekuce, jak v každé totalitě. To je i případ české rodiny žijící na Slovensku. Po rozdělení Československa zůstal pan profesor se svou rodinou na Slovensku, jenže jak se svoboda vytrácela pod tlakem Hlinkových gard, byli lidé tlačeni do pozic a postojů, které nebyly v souladu s jejich svědomím. Někteří sklopili hlavu a jiní ne. A pan profesor se postavil proti režimu a byl vyhoštěn do Protektorátu. Jeho dcera zamilovaná do místního Slováka musí také odejít. No a tady se nám to překlápí do dramatu o rozdělených milencích, jenže hledají cestu být spolu. Film je drobátko naivní, ale přesto alespoň povrchově navodí atmosféru tehdejších časů, zneužití moci místními hlavouny atd. Takže vcelku dobré. 70% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh procházející celé období 2. světové války, tedy od ´Mnichova´ až po osvobození a sleduje počínání zamilovaného páru Češky a Slováka. Oba jsou nuceni žít odděleně po rozdělení Československa, ale jak se říká, láska je silnější nad všechny neduhy života. Tvrdý režim obou států jsou nedílnou součástí celého děje, ale opravdových hrůz se slovenští tvůrci přeci jen vyhnuli. Po dramatické stránce se tak jedná více o romanci a překonávání všech překážek k dosažení svého cíle. Je to krapet neobvyklé, ale zpracované vcelku zajímavě. Poukazuje se tu hlavně na zpřetrhané vazby Čechů a Slováků a jejich vzájemné vůli dělat všechno proto, aby se tak nestalo nadobro. Atmosféra je tedy temnější a vyprávěním krapet volnější. Na válečné scény se místo také našlo, ale to tu je jen tak na okraj. Příběh z doby, kdy vlastenci zůstali vlastenci a dokázali si vzájemně pomoci. ()

Reklama

Reklama