Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou je tu penzionovaný kriminalista Václav Gaudl, který si začíná všímat podezřelého chování elegantního manžela své neteře Hedviky. Požádá svého přítele, podplukovníka Mácu, aby mu zjistil, kam profesor Horáček jezdí ve vypůjčeném taxikářském autě. Horáček je finančním expertem podniků zahraničního obchodu a přednáší na vysoké škole, Hedvika pracuje jako redaktorka v nakladatelství. Žijí si nad poměry, nejen díky svým profesím, ale také díky dědictví po bohatém otci Hedviky. Bydlí ve velké vile, mají dvě auta, chatu. Žena, která se snaží udržet si manžela, netuší, že má mladou milenku, jejich podnájemnici Danielu, s níž po přednáškách odjíždí na chatu. Když se Horáček rozhodne rozvést, ztropí Hedvika hysterickou scénu při níž nejprve prohlásí, že se nikdy nerozvede a nakonec způsobí nehodu, při níž zahyne mladá stopařka. Hedvika přemluví manžela, aby z místa nehody ujel. Muž to udělá protože netuší, že ho žena vyfotila, když táhl mrtvolu do křovin. Profesor Horáček se rozhodne pro radikální řešení. Chladnokrevně připraví a provede vraždu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nato že to byl debut řežiséra Fuky, tak docela solidní psychologické drama s kriminální zápletkou..V předmětu zájmu zde sotjí majetek bohaté manželky, vražda, cesta k mladé milence..Trio Adamíra jako vrah, Budínová jako jeho officiální manželka a mladá milenka Daniela Klichová zahráli vcelku solidně... To vše v těsné závěsu nastupující normalizace, některé scény, rozhovory by snad později už nemohly ani projít.. Pokud jste byly pozorní tak jste si jistě všimli i Valerie Kaplanové, ještě před nástupem rolí všech těch pozdějších stařenek, nebo výpravčí Milady Ježkové, známé s veleúspěšných Formanových, Krejčíkových nebo Menzelových filmů z šedesátých let.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak ty nic nevíš? Ale třeba si vzpomeneš, miláčku." Ideálním základem manželského trojúhelníku jsou tyto čtyři vrcholy - nevěrněj vychcánek, ambiciózní stíhačka, těhotná potvůrka, zmatenej malíř a elitní exesenbák. Pak to prostě musí fungovat. Jenže ono to jako detektivka moc nefunguje, protože oběť i vyšetřovatelé jsou v podstatě anonymní. Teď jsem to bystře odhalil - není to detektivka, je to manželské drama a ty já nerad prožívám. Doma ani na obrazovce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nízký přelet nad francouzskými vlnami, při kterém má pilot Adamíra za ocasem nepřátelskou stíhačku. Pro něj na mladším modelu to znamená sestřel, nebo budeš sestřelen, taková je válka.. Zaujal otevřenější konec, při kterém se nabízí, že pan Boblig kvůli přiznání už chystá palečnice a taky hudební motiv při přípravě vraždy, který nám naznačuje, že „zabili Bradleyho“. Přítomnost tetiny Milady Ježkové berte jako znamení.. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Výborný spád, kauzální spění a originální ústrojné rozvíjení zápletky, kdy téměř až do konce není jisté, co všechno bude náplní započatého zločinu, kdo ještě se stane jeho obětí a kdo další se stane spolupachatelem. Přitom je skvěle vystižen vztah mezi narůstající svolností člověka ke zločinným aktům, jež je přímo úměrná tomu, jak se i navenek stále více rozpadá celoživotní vztah, od počátku postavený na nerovném a zkaženém základu, a jak se vyjevuje, že ve fatálním běhu času není cesty zpět a na nápravu a možnost zvolit si v životě jinak, aniž by se za staré volby musely nést důsledky, reálně není naděje. (JitkaFest, rezidence B12). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Takový trochu netradiční krimifilm, který spíše zobrazuje pozadí zločinu, než jeho otrocké vyšetřování. Je ale velká škoda, že je jeho zpracování jaksi mdlé a bez šťávy. Ale i tak dobrý film hlavně díky skvělým výkonům Slávky Budínové, Vladimíra Šmerala a Jiřího Adamíry. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bakalárska epizódka o nevernom mužovi sa postupne preklopí do slušnej psychokriminálky. Dominuje jej mazanie dôkazov a presúvanie zodpovednosti na iného. Korunku tomu dodáva síce nejednoznačný, no o to efektnejší koniec. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Výborné krimi z prostředí "vyšších vrstev", J.Adamíra zde sehrál jednu ze svých nejlepších rolí vraha, který nemilosrdně likviduje jakékoli důkazy proti němu v případu mrtvé stopařky...! ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Autoři, doba vzniku, deklarovaný žánr... neočekávatelně výborný film (obzvlášť nezajímáš-li se o takové podružnosti jako např. o čem to bude). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ne vynikající, ale přesto velmi zdařilý krimifilm se zajímavým psychologickým pozadím. Na počátku sedmdesátých let, ještě před utužením destabilizovaných politických poměrů v tehdejším Československu, se podařilo čas od času natočit slušný film a Svědectví mrtvých očí mezi ně určitě patří. Mimořádnou záležitost z něj dělají především Slávka Budínová s Jiřím Adamírou, kteří hrají manželskou dvojici "v rozkladu" naprosto perfektně. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krimi zachycuje každodennost celkem netradičně; příběh si uchovává atmosféru nejen velmi dobrými hereckými výkony, ale i díky otevřenému závěru. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jako krimi by to mohlo být i živější. Jako drama, navíc obohacené o pohled do života tehdejší smetánky typu šéfů PZO a jejich poradců, to je dost dobré. Adamíra s Budínovou to hrají výborně a celé je to docela představitelné. Byl jsem tímhle kouskem docela mile překvapený. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně špatná kriminálka, která by spíše chtěla být antickou tragédií (viz to dilema mladé dívky v závěru, kvůli němuž film dokonce ani nemá pořádný konec). Expozice trvá v podstatě celých 40 minut (!) a něco vyšetřovat se začne až dvacet minut před koncem. Do toho je kdovíproč Mrkvička nadabovaný a zní to divně. Spousta zbytečných scén. A hlavně - ani jedna postava zde není sympatická, nakonec ani ta Šmeralova, který zde jen popochází a významně kouří cigaretu. Cynický manžel, cynická manželka, tragédie na silnici je nechá ledově klidnými a oni v hlavě hned spřádají akce a protiakce jeden proti druhému, to chce silné žaludky tedy. (Ona i ta služebná byla pěkná mrcha, když pak vnučce říká, že si přijde na dobré bydlo.) A vlastně ani není jasné, proč se chlap nerozvedl dřív, když má nyní zdá se kontakty se zahraničím a peníze za nějaký vynález, tak ho ty manželčiny prachy asi nemusejí zajímat, že? Nedává mi to smysl, způsob vraždy mi přišel směšný a manželka hodně hloupá, když si neověřila, zda pojistky nahazuje, nebo vyhazuje, a stejně vytahovat objímku rukou může i tak fakt jen pitomec, který se chce pořezat... Vážně mě to zklamalo a chvílemi mi to dokonce už přišlo pro svou vážnost jako parodie. A to přitom do toho hraje docela svižný swing. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Otakar Fuka natočil vskutku zajímavé drama s kriminální zápletkou, leč v konkurenci té doby z toho nedokázal vymáčknout víc než klasický průměr. Film má zajímavý spád a atmosféra není nejhorší, ale už jsem viděl lepší kousky. To však neznamená, že by šlo o špatný film! To v žádném případě. Herecké výkony jsou velmi slušné, Danuše Klichová byla v mládí vskutku pohledné děvče a mezi známějšími jmény se rozhodně neztratila. Navíc děj okořenila svou nahotou. Psychologické pozadí filmu mělo sice vzestupnou gradaci, ale očekával jsem poněkud dramatičtější vyvrcholení a místo toho jsem se dočkal neuzavřeného konce. Nudit se u toho ale nebudete. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to přidat na tempu a momentech překvapení, protože samotná atmosféra to neutáhne. Výborná Slávka Budínová, nečekaně zajímavá Valerie Kaplanová, zbytek průměr. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Zatloukat, zatloukat, zatloukat... občas si ale zatlučeš hřebík do rakve vlastního štěstí. - - - Chtěla jsem vidět nějakou krimi, snesla bych i trochu té psychologie, počítala jsem s tím. Ale tohle mne prostě nechytilo a obávám se, že vina nebyla (jen) na mé straně. První třetina se vlekla fakt nezáživně, pak sice přibylo trochu toho napětí, ale všechno bylo zase tak zoufale předvídatelné! Ráda bych se mýlila, ale myslím si, že filmy s opravdu vygradovanou kriminální zápletkou, filmy skutečně napínavé, neřku-li thrillery, v české kinematografii prostě chybí! ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře vystavěný příběh, u kterého jsem se celou dobu obával, aby to tvůrci nezazdili nějakým špatným koncem. Konec se skutečně úplně nevyvedl, ale naštěstí to nepokazili úplně. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka, v níž dojde k nešťastnému sražení mladé stopařky automobilem, ve kterém jede manželská dvojice Adamíra/Budínová, která má před rozvodem, jelikož manžel udržuje styk s mladou dívkou, která bydlí v podnájmu u nich v domě. Události naberou rychlý spád a další vražda je v očekávání...Konec snímku zůstává otevřený je na divákově představivosti, jak by si sám přál, aby příběh skončil. Otakar Fuka tímto svým debutem jasně naznačil, že filmařina, zejména kriminálky mu budou osudné. ()

Reklama

Reklama