Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ostře nabitá parodie s mála náboji.tak by se dal charakterizovat tento český snímek kterému chybí dobré nápady a o hodně více humoru.Je ale nutno podotknout že nebýt heců ve vedlejších rolích nebylo by na co se dívat.Takový Dušek,Liška,Preiss a Macháček své vedlejší role zvládly bravůrně a je radost se na ně koukat.Tomáš Hanák taky nic nezkazí ale žádnej zázrak to neni co si budem povídat.Zkrátka za 2 a půl. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně taková nevinná hloupá parodie sama sebe. Všichni se při vytváření tohoto detektivního díla jistě notně bavili. Přirovnal bych to k již kultovnímu muzikálu Kouř, který v první vlně také slízl nemalou kritiku v negativním smyslu. Nudný a nesmyslný děj má diváka šokovat a odpoutat pozornost od skutečnosti, že je to vlastně totální hovadina. Občas se to i daří. Věřím ale, že hlášky z tohoto filmu se časem stanou legendárními. 75% ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl divadlo a to mě nadchlo. Pak jsem viděl hromadu scének s Hanákem a vypěstoval jsem si poměrně silnou alergii na jeho příšernou dikci. Takže když jsem před lety viděl film, nebavil mě právě a především on. Nebýt krásné Vilmy, nedal bych ani kousek, ale takhle jsem vydržel alespoň chvíli. Po dalším pokusu o shlédnutí musím dodat, že Tumáš Panák je Marlowe asi tak, jako já Marylin Monroe. 2ondraok: vzhledem k místu narození je to i neHanák:-)) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám moc rád, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jediný člověk schopný přenést jejich humor na plátno je Tomáš Vorel. Marhoul natočil cosi, co v první části funguje jako vtipný soubor divadelních skečů a ne jako film, v té druhé zase něco, co funguje jako film, ale nefunguje jako soubor vtipných skečů. Prostě ani ryba, ani rak. Ani věčně škrobený Hanák už mi nekonvenuje tak jako v Cestě z města a nebýt několika opravdových hereckých výkonů, mohlo to skončit jako hodně velký propadák. Holt, Dobeška je Dobeška... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ve filmu hraje spousta známých herců a ještě 119 dalších. CITÁT - Cítím se jak tanečník z dřevěnou nohou po čtyřech letech nucených prací................ Zpočátku mi to připadalo velmi dobré, obsahově, vypravěč ve třetí osobě, herecky také dobře obsazené no jak říkám: připadalo. Strašně mě odrazuje to parodování, není to komedie, ale spíše parodie a ta tomu celkem škodí, i když je to prolnuté celým příběhem. Ale jak jsem řekl, perfektní herecké obsazení a velká spousta hlášek. CITÁT - Hodil jsem se sem jako cibule do šlehačky s ananasem......... Trošku vážnější tón by příběhu neuškodil, ba naopak. Někdy je to dobré, někdy je to průměrné a je tu i pár momentů, které mi vůbec nesednou. CITÁT - Zabili Kennyho..... Parchanti......... Vůbec se mi například nelíbila scéna s Kidama. Když začnou zpívat, je to nejhorší moment příběhu. Byl jsem však už tak daleko, že jsem musel vydržet. CITÁT - Nechte si ty vaše (K)kidy................. Strašně rozporuplný snímek, ale našel jsem v tom spousty hlášek a zajímavých momentů. Je tu i plno odkazů na různé filmy. Například Batman, Limonádový Joe, Městečko South Park a další a další. CITÁT - Nevím na co jsem čekal......... V jedné chvilce můžeme vidět na Marlowově autě nálepku hlásající, že "Shit Happens", se Hovno stalo. V závěrečných titulcích je ještě několik dovětků. Například se můžeme dovědět, že postavu Bachaře si zahrál Vlastimil Zavřel a za svou roli nechtěl honorář. V závorce za jeho jménem je napsáno Hrál zadarmo. Když Phil Marlow (Tomáš Hanák) odchází na konci příběhu, jde po ulici kolem psa. Pes se v reálném životě jmenuje Tonda. Film je v dokonalé úctě věnován Raymondu Chandlerovi. Raymond Chandler je spisovatel, který například stvořil postavu Phila Marlowa. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Když policisté Kid s Kidem (David Vávra, Jan Slovák) zpívají a tančí v boxerském ringu, na kterém jsou americké hvězdy (představující počet států v USA), je na "vlajce" pouze 29 hvězd (má jich být 48). (vyfuk)
  • Po třech letech shánění finančních prostředků měl Václav Marhoul stále jen 200 000 Kč. Celkem oslovil přes 300 firem. Pouze osm z nich se nakonec na snímku podílelo. (hippyman)

Reklama

Reklama