Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Tom Garvey i jeho žena Mae se narodili v Tennessee, jsou zvyklí pracovat a snaží se udržet při životě farmu, kterou Tomova rodina vlastnila po generace. Pole i usedlost ale stojí v záplavové zóně řeky, která se při velkých deštích rozvodňuje. V současné době se celá Amerika potýká s ekonomickou krizí, výnosy ze sklizně jsou mizivé a Tom tedy musí přijmout práci v železárnách, aby uživil rodinu. Na farmě zůstává na všechnu práci sama Mae a děti. Místní podnikatel Joe Wade se snaží skupovat domy a farmy u řeky, protože plánuje celou oblast zatopit a postavit přehradu. Navíc se zdá, že Wade není úplně lhostejný osamělé Mae. Podaří se Tomovi zachránit farmu před rozvodněnou řekou a svoji ženu před Wadem? (TV Nova)

(více)

Recenze (51)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,489,982Tržby Celosvetovo $11,650,000║ Mel Gibson ako vždy fajn, len škoda že nemá takmer čo hrať, dej mohol aspoň zatlačiť o niečo viac na dramatickú nôtu, lebo dej sa tvári prevažne dosť pasívne bez skutočného napätia, potom ani záver nevyznie tak dramaticky očistne voči byrokracii ako by mal. Film má bližšie v spracovaní k televíznej produkcii bez vyšších cieľov. /55%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film nabízí velmi realistické a poutavé zobrazení těžkého života farmářů, ale bohužel posledních 10 minut udělalo z filmu zbytečnou americkou sentimentální limonádu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Šílený zemědělec Mel Gibson si z australskýho outbacku odskočil do nějaký řitě v americkym zapadákově a pokouší se zde uživit pěstovánim kukuřice. Sice mu do toho pořád prší, takže místo farmaření se spíš věnuje stavění protipovodňových hrází, ale nakonec se doplácá k tomu, že nějakou tu kukuřici fakt sklidí. Je to takový sociálně-odborářský drama o tom, že americký zemědělci žili z ruky do huby a každej dolar si museli tvrdě odpracovat. A když se k tomu přidá ještě špatný počasí a zlej podnikatel, co chce na místě farmy postavit vodní elektrárnu, tak nezbyde nic jinýho, než chod farmy svěřit manželce a jít hákovat do nějaký příšerný ocelárny. Jinak Mel Gibson, i když mu nemůžu celkem nic vytknout, mi do role vidláka tak úplně nepasoval. Celkově průměr. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Už je rieka, už je blízko, z brehov sa dvíha a všetko vie" spievala koncom 80, rokov skupina Tublatanka. Mne sa tento úryvok z textu celkom trefne hodí k sociálno-kritickej dráme. Opisuje neľahký život malých farmárov, ktorých vydreté hospodárstva a pozemky si postupne skupuje zopár lokálne silných hráčov na pôdohospodárskom trhu. Monopolizácia ako výslovný protipól začiatku amerického sna, v ktorom bola ponúkaná škvarka pôdy každému, kto mal záujem obrábať ju, chovať dobytok, kone, pestovať plodiny. A tak, ako sa z farmárov stávajú bezdomovci - zúfalci, upadá i priemysel. Vzťahy medzi zúfalými štrajkujúcimi a štrajkokazmi sa vyostrujú, nezriedka dochádza k fyzickej inzultácii. Nenávisť sa však stále neobracia voči pôvodcom biedy - majiteľom mamutích železiarní, majiteľom obrovských fariem a ich pomocníkom bankárom, ale vždy je hnev zámerne mierený na rozoštvávanie drobných poddaných - robotníkov, maloroľníkov. Do toho trampoty so stále sa vylievajúcou riekou a večným zadlžovaním a nedostatkom peňazí. Film síce ponúka optimistickú idylku na záver, no všetci tušíme, že je to len také dočasné. Pre uspokojenie publika. V každom prípade, dobré sociálno-kritické popozeranie. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné drama o žití a přežití farmářů, které v paměti neuvízne, ale ani neurazí. Spolehlivý Mel Gibson spolu se Sissy Spacek, která při vší úctě neměla ani za mlada na to, aby pletla hlavu dvěma mužům, tvoří poměrně solidní základ, na kterém se dá stavět. Řeka nicméně přišla po Rydellově legendárním Na Zlatém jezeře s dvojicí Katharine Hepburn a Henry Fonda, tady však chybí jistější tah na bránu, naopak přebývá zbytečně sentimentální závěr.. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Poměrně napínavé, se sympatickými herci, ale často dost nudné, zdlouhavé a v celku bohužel film, který po jednom shlédnutí velice rychle a snadno vyšumí do prázdna. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson zkusil farmařit a takhle to dopadlo. Samozřejmě že chtějí vykoupit jeho pozemek, samozřejmě že se mu nedaří a samozřejmě že se s tím popere. Přímočarý a trošku opomíjený filmík v jeho filmografii. 60% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Solidní sociální drama říznuté katastrofickým filmem, které sice nevnáší do žánru nic moc nového, ale v silném nadprůměru ho drží zejména výborné herecké obsazení. Odhodlaný souboj farmářů s hospodářskou krizí i s nelítostnou přírodou sebou samozřejmě nese spoustu ušlechtilých myšlenek o síle lidského ducha, nechybí moralizování ani obvyklý patos. Závěr filmu poněkud kazí tu předchozí syrovou realističnost a nechal mě váhat, zda se v hodnocení přiklonit ke třem či čtyřem hvězdičkám. Nakonec o fous spíše ***, ale každopádně se jedná o dobré drama. 69% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Film, který "nádherně" zachycuje těžký život farmářů. Když to není potopa, je to sucho. Když to není potopa / sucho, jsou to peníze. Věčný koloběh, který bych (nejspíš) nezvládla, ani kdybych milovala sexy farmáře s tváří Gibsona sebevíc. 4*. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

O tom jak chudý rolník zvítězil nejen nad zlým kapitalistou, ale i nad nepřející přírodou. Věřím, že tenhle snímek se u nás snad i musel dostat do kin v době své premiéry. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Dřív nebo později přijdou další povodně, bude moc vlhko, nebo moc sucho.. nebo moc kukuřice.. Já počkám !!" Že "farmáři těžkej chleba maj" všude na světě jistě nebude příliš originální nosná myšlenka, ale trio Mel Gibson, Sissy Spacek a Scott Glenn, nutno říci, že všichni tři odehrají výborné party, přesně jak jsme od nich zvyklí, mě přeci jen donutilo odškrtnout si další kousek z filmografie mého oblíbence Mela.. Čekal jsem poctivé drama podobné Slepému hněvu, přičemž Řeka ho minimálně svojí syrovostí a realističností kvalitativně jasně poráží, bohužel však jde spíš o nudnou sondu do života farmářů stižených hospodářskou krizí s minimem akce i silnějších momentů, byť dva tři zde jistě najdeme, přičemž mám na myslím především uličku hanby před továrnou, scénu s rozzuřeným býkem a tu se srnkou.. Režisér Mark Rydell rozehrává podivně melancholickou studii do úmoru se lopotícího Američana, patriota a starousedlíka, aniž by se odhodlal malinko přitlačit na pilu, nechává příběh plynout stejně jako onu řeku přinášející dobré a zároveň i zlé.. Kamera Vilmose Zsigmonda chvílemi maluje parádní podzimní obrazy, byť i velmi znepokojivé, ale především John Williams tradičně svým parádním soundtrackem odvede víc práce než tisíc stávkokazů a udržuje snímku alespoň minimální napětí.. A tak kromě reklamní vložky Scotta Glenna: "Víš, Oreo jsou moje nejoblíbenější sušenky na celým světě !!" ;) zaujme především fakt, že když už v závěru filmu tvůrci nechají Mela hrát svého typicky pološíleného Maxe, ke všemu odhodlaného naštvaného muže, celé to utnou tou velmi nereálnou a sentimentálně devalvující pointou.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný farmářský film. Ale také film o lidské soudržnosti, o zradě, o stávkokazích a hladu, kvůli kterému jsou lidé schopni takřka všeho. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Mark Rydell mi už v Na zlatém jezeře zabrnkal na tu správnou strunu, a nejinak je tomu tady. V porovnání se současnou hollywoodskou produkcí je tohle balzám na duši. Film, kterej zahřeje u srdce. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Syrové sociální drama končí rozpačitě. 1) Takovéto filmy o práci, nezaměstnaných, vykořisťování s oblibou uváděla Československá televize za socialismu._____ 2) Režisér o filmu: The Garvey family represents the lifestyle that made America work: continuity of generations, the passing on of traditions, and of knowledge and skills, from fathers to sons, from mothers to daughters - a way of life in which every member of the family is unique and necessary for the survival of all._____ 3) Trefné herecké obsazení v čele s 28letým Melem Gibsonem (farmář Tom) bylo příjemné. Zaregistroval jsem i Shane Baileyho (Tomův nejstarší syn Lewis) a Marka Ericksona (stávkokaz Baines, který přišel o farmu). ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Drama Marka Rydella působí značnou syrovostí, když bez obalu a příkras vykresluje neradostnou situaci farmářů, kterým pod rukama mizí to, co jejich předkové vybudovali a na čem lpěli. Výborný výkon podává zejména Sissy Spacek, pozice ženy v mezní situaci jí sedí přesně na tělo. Také Scott Glenn dokázal svou na první pohled negativní postavu postavit do nejednoznačného světla. Jediné, co Řece hodně ubralo, je samotný závěr. Celou dobu divák sleduje značně realistický příběh, ale posledních deset minut se zvrhne v americky sentimentální doják, který bez problémů podrazí nohy solidně vystavěnému scénáři. ()

Reklama

Reklama