Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Janek (M. Donutil) žije v hanácké vesnici se svou maminkou. Celý den by se jen válel na peci a jedl buchty. Je tak líný, že z pece už ani neslézá. Jeho maminka má ale už jeho nicnedělání dost, a tak svého synáčka naloží na trakař s motykou a zaveze jej na pole, kde má zůstat tak dlouho, dokud neudělá svoji práci. Ve stejné vesnici žije i maminka s dcerou Kordulkou (M. Peňázová), která jen celé dny přemýšlí nad ženichem a nad vdáváním. O vše se stará pouze maminka, jejíž trpělivost také přetéká. Když Kordulka samým přemýšlením nad svatbou nezadělá těsto na buchty, pošle ji maminka do světa. Nedošla ani tak daleko, když potkává Janka, kterému už pěkně vyhládlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě překvapila. Jednak potěší hanácká mluva a fakt pěkné kulisy. A co jiného je poučnější, než vyhnat oba z pece a naučit je, že si na koláče musí vydělat. To by děti mohly pochopit. A taky to, že láska prochází žaludkem. Vždyť Kordulka vše od Janka dostane za buchty. A buchet se tu napeče a sní jako v žádné jiné pohádce. Možná si někdo všiml, že když Miroslav Donutil kopne motyčkou poprvé do země a odhrne hlínu, jsou pod ní vidět prkna. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka sice není nijak velkolepě pojatá či bůhvíjak rozpracovaná do detailů, ale je zde řečeno vše, co bylo potřeba a p. Donutil se do role vesnického burana hodí asi jako Bohuš (v Dědictví ...) pasoval p. Polívkovi. Použitá Moravština, respektive Hanáčtina, dodá také tu správnó atmosféró :-) . ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Donutil sice v roli hloupého Janka nebyl tak dobrý jako Jirka Kornů coby Honza, ale i tak se dala tato krátká pohádka přežít bez úhony a divák se u ní i zasměje. ON líný jak prase, ONA otravná jak veš, ale když byli vyhnáni od rodných pecí, nakonec je svedla cesta dohromady a oba získali potřebné zkušenosti do života. Pusa a dobré buchty dělají zázraky…Znám sice lepší televizní pohádky, ale tahle nebyla vyloženě špatná. Navíc tak hantýrka se jim povedla a Marcela Peňázová byla zamlada celkem „kočka“… ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Na tomto skvostu mě celkem fascinovalo , jak se člověk vysílený a utrmácený po celodenním zápřahu potřebuje najíst buchet ,ale nepotřebuje ani kapku vody. Spoluobčané z Hanácka měli kdysi zřejmě velice odolný organismus a neznali pojem žízeň. A jestli jim tato vlastnost přetrvala do dnešních dob , tak je jim možno jen tiše závidět. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh podle scénáře Pavla Aujezdského se točí kolem buchet, což je sympatické. Během ktátké chvilky dokáže ústřední lenošná dvojice projít přirozeným vývojem a mění se k lepšímu. Jednoduše: Bez práce nejsou koláče. Takže úvodní obraz, kdy se Honza cpe buchtami, které si nezasloužil, může vystřídat happyednovské finále, v němž se tančí a podávají se buchty, které už napekla Kordulka. Miroslav Donutil správně honzovský v roli Honzy. "Kdo ochutnal hanácké buchty, ten se neztratí...". Hudba: Jiří Václav. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Janek (Miroslav Donutil) jako správnej Hanák jí buchty. Buchty jsou ovšem pravé české (Honzovské) povidlové, tvarohové apod. Na Hanné se ovšem nejedí buchty, ale hanácké koláče. Janek by se ve skutečnosti měl ládovat jimi. (horskejvlk)

Reklama

Reklama