Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Janek (M. Donutil) žije v hanácké vesnici se svou maminkou. Celý den by se jen válel na peci a jedl buchty. Je tak líný, že z pece už ani neslézá. Jeho maminka má ale už jeho nicnedělání dost, a tak svého synáčka naloží na trakař s motykou a zaveze jej na pole, kde má zůstat tak dlouho, dokud neudělá svoji práci. Ve stejné vesnici žije i maminka s dcerou Kordulkou (M. Peňázová), která jen celé dny přemýšlí nad ženichem a nad vdáváním. O vše se stará pouze maminka, jejíž trpělivost také přetéká. Když Kordulka samým přemýšlením nad svatbou nezadělá těsto na buchty, pošle ji maminka do světa. Nedošla ani tak daleko, když potkává Janka, kterému už pěkně vyhládlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh podle scénáře Pavla Aujezdského se točí kolem buchet, což je sympatické. Během ktátké chvilky dokáže ústřední lenošná dvojice projít přirozeným vývojem a mění se k lepšímu. Jednoduše: Bez práce nejsou koláče. Takže úvodní obraz, kdy se Honza cpe buchtami, které si nezasloužil, může vystřídat happyednovské finále, v němž se tančí a podávají se buchty, které už napekla Kordulka. Miroslav Donutil správně honzovský v roli Honzy. "Kdo ochutnal hanácké buchty, ten se neztratí...". Hudba: Jiří Václav. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Název jak z laciného art porna, ale je to pohádka. Špatná pohádka. Pro samé mentorování (navíc neskonale hloupé) totiž nezbyl prostor na to nejdůležitější - zábavu. A výborné obsazení s tím nehne ať se snaží sebevíc. O což se, jen tak mimochodem, stejně vůbec nesnaží. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ó ano ta hanáčtina tu zní opravdu jedinečně, ale šmrnc tomu všemu teprve dává líný a nesmělý Miroslav Donutil (Janek), nefakčenko-který jak říká když nebude nic dělat také nic nepokazí. Má pravdu, tedy až do té doby co pozná Kordulku-:)) Scéna (jak oni říkají), kdy se nechá od mami přivést na tragači na pole-nemá chybu-:)) Věra Jordánová naše přední televizní pohádková režisérka, podobně jako Vlasta Janečková opravdu pohádky dělat uměla, a tady jsem toho svědky. Milá a vkusná pohádka, která potěší, tak trochu nazpusob jiné dnes už klasické pohádky 'O líném Honzovi', zde ale o napraveném Jankovi i jeho nevěstě Kordulce. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Profesionalita, která nic nepředstírá, výsledek, který si nemusí na nic hrát. Prostota výpravy, průzračnost děje a krystalická čistota vrcholů hanáctví, to všechno vtahuje vděčného diváka do děje, který nenudí a neomezuje se přitom na pouhé pobavení. Syntéza lenosti u obou mladých lidí i jejich nenásilná náprava, živená špičkovou režií Jordánové i hereckým výkonem Donutilovým za aktivního přispění několika dalších, z nichž nejvíce na sebe upozorňuje předčasně zesnulá Vlasta Fialová. Brněnský příspěvek si poprávu může dělat nároky na zařazení do zlatého fondu české filmové i televizní pohádky; tím spíše na dostupnost na DVD nosičích. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ani půl slova proti nářečí zde použitému, kdyby od půlky protagonistů neznělo tak křečovitě. Na Hané mají evidentně velkou fixaci na buchty, jak mám buchty ráda, hlavně ty s makovó nádivkó, tak tady už jsem z neustálého pohledu na pekáče buchet měla téměř fyzickou potřebu vidět třeba pečenou jitrnici, ač vepřové, na rozdíl od buchet, nežeru. Čeho je moc, toho je příliš, i kdyby to buchty byly. Jak jsou na tom na Hané s milováním nám neukázali, ale hádám, že kdyby to pojali stejně, jako to vzali s těmi buchtami, chtěla bych vidět záznam z pohřbu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

No jen k tomu názvu - kdyby to nebyla pohádka, tak bych ho volně přeložil jako "O prdelkách a šu**ní." Moc jsem se jinak nezasmál, ale slyšet jednou hanácké nářečí, to není vůbec špatná věc. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Obsahově velmi jednoduchá, ale pěkná pohádka Věry Jordánové. Donutil jako líný Janíček, hanácké kroje i nářečí, kulisy – to se mi moc líbilo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Donutil sice v roli hloupého Janka nebyl tak dobrý jako Jirka Kornů coby Honza, ale i tak se dala tato krátká pohádka přežít bez úhony a divák se u ní i zasměje. ON líný jak prase, ONA otravná jak veš, ale když byli vyhnáni od rodných pecí, nakonec je svedla cesta dohromady a oba získali potřebné zkušenosti do života. Pusa a dobré buchty dělají zázraky…Znám sice lepší televizní pohádky, ale tahle nebyla vyloženě špatná. Navíc tak hantýrka se jim povedla a Marcela Peňázová byla zamlada celkem „kočka“… ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Na co čekáš, Janku ?? No tak, jéz !!" - "No, to se řekne jez.. Ale potom zas všechno pěkně odpracovat, né ??" - "A cos čekál, Janku ??" ;) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Ale no tak, Donutil je roztomilý požírač buchet a Marcela Peňázová je líná a vlastně taky buchta, Tak to by bylo, aby se nedali dohromady a nějak se společně nenapravili. Není to špička filmového ledovce, ale mně to bavilo. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Roztomile naivní a příjemná pohádka s hanáckým nářečím, výtečným Miroslavem Donutilem a voňavými buchtami. Jde o klasickou starší studiovou pohádku s kratší stopáží, takže na nějaké vykreslování postav není čas. Máme tu líného Janka a neschopnou Kordulku, kteří se potkají když je matičky vyhnali do světa, zaslíbí se jeden druhému, ale před svatbou se samozřejmě musí naučit pracovat. A tak se dostávají do lesa, Janek k uhlířům, Kordulka k jejich mamince. A o práci je postaráno. Teď už jen nachystat svatbu a je to. Ano, je to pohádka, s reálným životem to nemá nic společného, ale přece proto se díváme na pohádky. Hudba: Jiří Václav ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Jedna hviezda za Donutila a...ani neviem za čo. Je to pre malé deti, ktoré pri tom aj tak nevydržia, pretože to nie je animované. ()

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která je určená pro mě.. Taky mám rád buchty a milování se s nima.. Mě ten sousedovic malý Mirek Donutilů prostě baví. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je síla. Neskonale lepší než mnohé dnešní nákladné pohádky bez jakékoli atmosféry a plné současných pseudoherců a nesmyslných počítačových triků. Inu když jde jen o peníze a slávu, hned se to pozná... ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak člověk mohl celý život ležet na peci a žrát buchty:-) Jenže to by mě ta pec asi brzo neunesla. ()

Reklama

Reklama