Reklama

Reklama

Nechcete jet do Bembrly?

(TV film)
  • Československo Nechcete s námi do Bimberly? (pracovní název)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1969, 24 min

Obsahy(1)

Jaroslav Marvan a Pavel Landovský v malé televizní komedii o nezvaném spolucestujícím. Groteskní televizní hříčku o nezvaném příchozím podle předlohy J. Speighta a v překladu V. Čejchana natočil režisér A. Moskalyk v roce 1969. Tedy právě v tom roce, kdy jsme v naší zemi už měli trpkou zkušenost dokonce s armádami nezvaných příchozích. Také proto měla komedie s brilantními výkony Jaroslava Marvana a Pavla Landovského při své premiéře tak živý divácký ohlas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

sator 

všechny recenze uživatele

Setkání hereckých generací... Pavel Landovský mě se setkání s legendou Jaroslavem Marvanem velký ostych, zvláště když byl v roli v které ho celý film jen deptá. Pak ale zažil situaci kdy Marvan uplácel svého řidiče aby Landovského cestou do filmového studia za každou cenu předjel a pochopil že i on má v sobě běžné lidské slabosti. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krásný groteskní televizní příběh (sice krátký ale o to více geniální) o nezvaném příchozím podle předlohy J. Speighta, který v roce 1969 natočil režisér A. Moskalyk.S brilantními hereckými výkony nejen pana Marvana ale zejména netypicky hovorného místa mi až nesrozumitelně výřečného P.Landovského.Tato televizní inscenace, se celá odehrává ve vlakovém kupé. Tento uzavřený prostor se tu stává ideální zkumavkou, kde se obnažují lidské povahy. Ke ctihodně vyhlížejícímu postaršímu pánovi (Jaroslav Marvan) přistoupí výřečný mladík (Pavel Landovský). Nejprve svého nemluvného spolucestujícího obtěžuje ustavičným, stále konfrontačněji zaměřeným plkáním, aby jej posléze začal s namířenou zbraní v ruce ponižovat, nutit třeba ke štěkání a dokonce lezení po podlaze.Jak já jsem se až škodolibě bavil (ale sám se vžít do této situace a alespoň trochu si jí představit na vlastní kůži no nevím nevím) když pan Marvan štěkal nejprve jako nějaký jezevčík poté stále silněji a hlasitěji jako bernardýn a pak na konec jako vlčák, nebo když byl stále dokola nucen opakovat "Já už nebudu kouřit", poté co na něj P.Landovský mířil svou nepravou pistolí. Zvláště pan Landovský poutá v tomto snímku svým excentrickým výkonem, jeho proletářský výlupek ohromuje verbálními vodopády plnými obviňování i vztahovačnosti (štve jej, že oslovovaný muž odmítá přejmout vnucovaná pravidla konverzace). Všiml jsem si také jisté přemíry gestikulace, avšak za zdánlivou zábavností se skrývá znepokojivý postřeh o hluboce zakořeněné nenávisti životního outsidera k takzvaně "oporám společnosti" - v jeden okamžik dokonce vypustí hrozbu, že po příchodu revoluce se takový nadutí lidé budou věšet.Nádherné na pět to sice není ale za 4* určitě. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Nemáš rád lidi! Nechceš se s nima bavit! Seš špatnej spolucestující!" To je zase koncert panečku. Nabručený Jaroslav Marvan, nevypočitatelný Pavel Landovský, necelých 25 minut, jedno maličké kupé... A takové drama se do něj vešlo. Na tuhle senzační komedii, která minutu od minuty hořkne, si ode dneška vzpomenu při každé cestě vlakem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty časy, kdy se z čiré radosti a chuti dělat kvalitní srandu natáčely tyhle vybroušené skvosty! ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Dvě osobnosti se potkali v krásné, téměř půlhodinové scéně o jednom prostředí. Landovský snad nezavře pusu a Marvan je charakter sám o sobě. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající satirická hříčka s dobovým aktuálním přesahem a s excelujícím Landovským v roli nezvaného vetřelce vlakového kupé, terorizujícího nesmyslnými příkazy a absurdními monology uzavřeného spolucestujícího v podání Jaroslava Marvana. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu neznám, ale její filmové zpracování je jedinečné!!! Herecké výkony obou hlavních protagonistů jsou bezchybné. Děj, tím že je krátký, je mimořádně úderný a sugestivní. Teď snad abych se bál jezdit vlakem! (pátek 20.11.2009) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Po vpádu Rusáků a jiné svoloče do Československa v 68 roce, velmi odvážný a důvtipný počin od všech zúčastněných. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pavel Landovský terorizující Jaroslava Marvana v kupé vlaku jedoucího do Bembrly. A proč to všechno? Přece aby byla sranda a cesta lépe ubíhala! Mistrovský kousek!! ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Marvan opravdu trpěl (byl mnohem mladší, když trpěl při improvizacích Vlasty Buriana) Rozdýchat a sledovat frenetický gejzír energie mladého Landovského (ze kterého šel chvílemi až strach), to bylo na starého pana Marvana skoro moc. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Mělo to švih, to je fakt. Oba herci byli skvělí, to je také fakt. Ale že tomu něco scházelo, je také fakt. Nevím, zda bych to chtěl vidět znovu. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou vynikající a dobře jsem se nad herectvím Pavla Landovského a Jaroslava Marvana bavil. V závěru jsem však čekal nějakou pointu, ne zásadní ani překvapivou, ale takovou, která dá smysl tomu, proč drzý mladík (zřejmě zločinec) otravoval starého pána. Že si z tohoto setkání každý z nich nakonec odnese nějaké ponaučení. Pointy jsem se však nedočkal žádné, což mě velmi zklamalo. Když se pan Marvan lekl nového cestujícího (Jiřího Krampola), přišlo mi to jen jako chabý pokus o nějaké smysluplné zakončení této povídky. Motiv mladík obtěžuje a posléze i ohrožuje staříka, nakonec mladík vystoupí a je konec - to je pro mě opravdu málo. Celá povídka mi přišla nakonec jen jako silvestrovská scénka ve filmové podobě - byť se skvělými hereckými výkony. ()

Reklama

Reklama