Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ono ten proklamovaný patetizmus a patriotizmus nie je vôbec tak strašný, najmä vtedy, ak idete do filmu s podobnými obavami. Áno, počuť vo filme z roku 2002 z úst vojaka, že rád umrie za svoju vlasť, je už dosť mimo a keď tu máme filmy, ako Apokalypsa, Čata alebo Full Metal Jacket, tak takto klasicky poňatý film z Vietnamu nemá šancu uchádzať sa o post umeleckého diela. Našťastie ale celá stopáž od cca 30 minúty až po koniec je jedna veľká a skvele nakrútená akčná scéna. Flashbacky do blízkej budúcnosti nie sú vôbec od veci, považujem ich za dobrý nápad. Ale asi by viac vynikol vo filme, ktorý by nehovoril, že hrdinovia boli na oboch stranách a ženy trpeli ako v USA, tak vo Vietname, ale že tá vojna bola skrátka jeden veľký omyl. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, je to film skrz naskrz prelezený americkým pátosom a vlastenectvom, ale je to aj film s dobre natočenými bojovými scénami s tématikou vietnamskej vojny. Navyše oceňujem aj snahu o sprostredkovanie pohľadu z druhej strany na strach a úzkosť najbližších rodín. Celkový dojem slušný a Mel Gibson vynikajúci. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Válka ve své absolutní nahotě. Jestliže se zpočátku člověk pousměje nad výroky: dobrý den, pane - jak víte, že bude dobrej?, hezké ráno, pane - ste snad k...a rosnička? či jestli mi někdo z vás řekne dědo, je po něm, tak později už následují čirá jatka plná hrůzy, smrti a utrpení. Snad nejsilnější je to ovšem ve scéně, kdy čerstvé vdovy dostávají telegramy. Osobně mám raději (dá-li se to tak říci) Olověnou vestu či Nyní apokalypsa, ovšem pořád koukatelnější než masakr Černý jestřáb sestřelen, který sice není z Vietnamu, ale zobrazuje jen bohapusté zabíjení. A když jsme u amerického vlastenectví, stále a vždy a poněkolikáté si říkám, že trocha by ho našemu národu neuškodila... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Místo všemožných patriotistických píčovin, by mi mohli tvůrci v rámci podobného filmu konečně vysvětlit, jak se může obranná válka proti Vietnamu odehrát v tamější džungli. Na neznalého diváka jako jsem já to poté nesprávně působí tak, že ten kdo brání svoji zemi je spíše Vietnam. Největší výtku mám k úvodním 45 minutám, které jsou dokonalým představitelem všeho, co v podobných snímcích nenávidím. Patetické představování všech manželek od na smrt jdoucích zelených retardů na mě dojem opravdu neudělalo. Co na tom, že páni dobrovolně opustili své nejbližší, mnohdy navždy, aby mohli hájit politické zájmy několika pánů nahoře. Jakmile byl divák konečně obeznámen s rodinami všech vojáků, tak se děj konečně přesunul na bojiště, kde se konečně bylo místy na co koukat. Život zde položil dokonce i jeden černoušek. V USA byli pro svoji barvu kategoricky odmítáni, do mnoha podniků jim byl zakázán vstup, ale když šlo o válku, tak tam samozřejmě dostal právo dobrovolně zemřít. Kdyby z válečných scén tvůrci odebrali tu otravnou hudbu a množství zpomalených záběrů, tak bych hvězdu přidal. Takhle to budou díky kolosálně sračkoidnímu úvodu, který se nedal snášet ani po dvou pivech, jen dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Pajkenzi. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Možná zbytečně přehnaně patetický, ale jinak slušně natočený film, který se (jako mnoho jiných) opět rýpe v tématice vietnamské války. Herecké výkony, až na občasné přehrávání, jsou na velice slušné úrovni, některé hudební motivy mají patřičný náboj a dokážou diváka "oslovit", ale i přes udělené čtyři hvězdičky to není ani zdaleka čistých 80%. Tak jako u mnoha dalších válečných filmů je trochu méně snadná orientace diváka v postavách - většinu z těch méně důležitých dokáže bezpečně poznat až po smrti. Ale jinak má příběh spád (místy snad až moc příkrý) a kromě páru vyloženě hluchých míst se běžný ne příliš náročný "konzument" nebude asi příliš nudit. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • O svém hereckém kolegovi Samu Elliottovi (Basil Plumley) Mel Gibson (Hal Moore) řekl: "To je drsňák. I mezi záběry byl v tom největším horku pořád tak strašně nabalený. Nesundal vůbec nic. Já se válel někde v chládku pod stromem s plechovkou koly a on furt zůstával v roli, lítal po place a všechny buzeroval. Byli jsme jako hodnej polda a zlej polda. Čím víc na všechny řval, tím častěji jsem říkal: "Nech už je na pokoji.'" (NIRO)
  • Keď americký vojak vietnamského pôvodu leží a kričí, dvaja vojaci ho idú odniesť do vrtuľníku. Joe Galloway (Barry Pepper) ho chytá za nohy, kde má vyhrnuté nohavice, a strháva mu spálenú kožu. O chvíľu neskôr, keď ho nesie do vrtuľníku, nohavice má stiahnuté až po členky. (speedy7929)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama