Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Švadlenka Madlenka", "Láďa jede lodí", "Mravenci v kredenci", "Medvědi nevědí", "Zkratky" a "Jožin z Bažin". To jsou tituly dnes už bezpečně zlidovělých písní, kterými se proslavil Ivan Mládek se svým Banjobandem. Rodák ze starých Holešovic ale zdědil po svém otci výtvarný talent, kterému se nyní věnuje více než hudbě. Dokumentární portrét vypráví nejen Mládkův životopis, ale odkrývá známé i neznámé vrstvy jeho talentu. Mládek je multiinstrumentalista (i když především bandžista), humorista, který si scénky nejen píše, ale i v nich osobitě hraje, kreslíř a autor olejomaleb, zobrazujících často vtipné výjevy. Jedním z nejznámějších je minimalistické plátno s názvem „Bača ide do hôr.“ Film jej zachycuje při dokončování jeho Všeslovanské epopeje, jejíž součástí je například obraz, na němž Srb Nikola Tesla v New Yorku předvádí svůj vynález walkmanu. Mládek pro své obrazy hledá různé formální směry, které označuje jako umělecké rýsování, posunismus nebo Mládek action minimal art. O Mládkovi, jeho humoru, přístupu k tvorbě i jeho lidských vlastnostech vyprávějí jeho kolegové, spoluhráči a kamarádi. Mezi jinými Zdeněk Svěrák, Luděk Sobota, tubista Václav Dědina nebo sběratel Mládkových obrazů a autor textů o nich Petr Zajíc. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Cacorka_eliz 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý dokument, kamera akční - netrpělivá, zkoumavá, zvuk místy nesrozumitelný, ale s ohledem na jiné dokumenty v ČT je tento snímek na velmi vysoké úrovni. Hlavně obsah, kapitoly o obrázkách, humoru i písních velmi krásně proloženy archivem a vyprávěním vynikajících lidí. Ocenila jsem i přítomnost výtvarníka Kavana, Lenky Plačkové a Samozřejmě Svěráka a Soboty. Očekávala jsem i přítomnost Mrázka a Šindelářové, kteří s Mládkem tvoří scénky a sitcomy už desítky let a velmi mne překvapilo, že tam nejsou. A také jsem očekávala, že tam bude více situací s Mládkem, což úplně nebylo. Dávám 70 % ()

Benigni 

všechny recenze uživatele

V dokumentech tohoto tvůrce jsem zatím neviděla horší kameru. Záběry roztřesené, neostré, jakoby náhodně zakomponované, proti světlu, některé na hraně použitelnosti (např. rozhovor s p. Svěrákem). Také jsem občas nerozuměla mluvenému slovu, zvuková stránka dokumentu byla též místy odfláknutá, až se mi zdálo, že jsou některé sychnrony natočeny na nějaký starý diktafon. Přesto je ale dokument tak nějak zvláštně autentický, přirozený, obsahově velmi bohatý a vyvážený, výtvarně velmi pestrý a plný skvělých osobností, humoru a životních postřehů, které můžou člověka jen inspirovat a zajisté i někam posunout. Byť nemá dokument velkorysé filmové vyprávění (jako to bylo u Hudečka, Čepelky, Sluky apod.), panuje v něm příjemná atmosféra a radost z tvorby. Skvěle vybrané hudební i televizní ukázky, svižný vzdušný střih. Takže až na to kamerové a zvukové zpracování opravdu perspektivní dílko. Dávám 75 % ()

Reklama

5tipes 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že z licenčních důvodů a zřejmě i kvůli rivalitě mezi komerčními a veřejnoprávní televizí nemohli tvůrci do dokumentu zakomponovat Mládkovu tvorbu na komerčních televizích (Country estráda na TV Nova nebo sitcomy na TV Barrandov). Jeho způsob televizní tvorby byl ovšem v dokumentu exponován více než dostatečně. Zpočátku mne trochu zneklidňovala ta roztřesená a místy i neostrá kamera, ale potom tento nedostatek přebyl obsah dokumentu a svižný střih. Když to srovnám např. s dokumentem o Hanzlíkovi, který prakticky nic neříká, tak tahle Perspektiva, to je klenot, i přestože nemá tolik poutavou kameru. ()

David661 

všechny recenze uživatele

Autoři zcela opomněli témata "Ivan Mládek vynálezcem" a "Mládkovy pořady na komerčních televizích". Nechápu proč. Ač Mládkovy pokusy o sitkomy situované do jedné místnosti možná nebyly jeho nejlepšími kousky a Guitariano možná nezměnilo svět hudby, obě oblasti by ještě lépe dokreslily mistrovu dada-osobnost. Asi více než představení kapely Děda Mládek Ilegal Band. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nemnoha českých dokumentů, který není "tvůrčí", rozuměj podivný, "umělecký". Přináší rychlý průřez životem výjimečného člověka, tempo je přiměřené, není to uspěchané a přesto se dozvídáme mnoho informací. Mládek mi přirostl k srdci již v roce 1978 a jeho humor mi přesně sedí. Nejde jen o humor, ale i o skvělé texty a melodie, takže ho zároveň řadím i k největších českým hudebníkům. Plný počet hvězd. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Ivan Mládek má ve svém ateliéru „GODIN Multiac Nylon SA Natural HG“. Jedná se o atypický model hybridní elektroakustické kytary. Godin Guitars je kanadská společnost vyrábějící hudební nástroje od roku 1972. Cena kytary se v roce 2023 pohybovala kolem 65 000 Kč. (sator)

Reklama

Reklama