Reklama

Reklama

S každým sestřeleným pilotem jeho jednotky zemře něco i v něm. Malcolm McDowell v dramatickém příběhu z první světové války. Dramatický příběh z první světové války, v níž se také odehrávaly první letecké bitvy mezi Anglií a Německem. Na osudu malé anglické jednotky, umístěné ve Francii blízko západní fronty, líčí film sugestivně nesmyslnost a zrůdnost vojenského konfliktu i zkostnatělost a absurditu myšlení britských vojenských velitelů, jimž padlo – mnohdy zbytečně – za oběť tolik lidí.
Mladičký Stephen Croft slepě obdivoval snoubence své sestry Johna Greshama už během studií, kdy se připravoval ke vstupu do Královského leteckého sboru. Nyní probíhá třetí rok války, vzdušná střetnutí pohlcují v ohromném počtu nejlepší syny Anglie – na počátku roku 1917 je průměrná „životnost" britského pilota dva týdny! A Stephen přichází jako „rezervista", neboli posila, na vlastní žádost právě ke Greshamově jednotce.
Námět podle hry Journey's End (Konec cesty) Roberta C. Sheriffa (ta již byla předtím zfilmována dvakrát: poprvé jako němý film již v r. 1918 a pak znovu v r. 1930) a románu Saggitarius Rising od Cecila Lewise. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není lepšího válečňáku o letcích, o elitě tehdejší společnosti, kteří v tom vzduchu, ve víru nasyceném dusíkem, kyslíkem, oxidem uhličitým a ostatními látkami dokázali sehrát tak vyrovnanou partii, jako Hitler na začátku války ani neočekával při svém rychlé bleskovém útoku na Polsko, Dánsko a tak dále. Stíhači, na start! je dle mého názoru nejlépe ztvárněný příběh letců, kteří jsou filmem často zatracováni ale popravdě i ve vzduchu vznikalo plno napjatých a nervů drásajících scén. To všecko je v tomto filmu nádherně vidět. Neobsahuje nic originálního. On totiž na plnej kotel zobrazuje život lidí, kteří se živili létáním a většinu války prožili ve vzduchu. Jednodušší to ani být nemůže. A nejlepší na tom všem je, že tvůrci si s tím opravdu neskutečně vyhráli a film opravdu vyšperkovali, co se týče akčních scén, tedy leteckých, lepší jsem jakživ neviděl. Ty scény jsou totiž natočené neskutečně poutavě a originálně, opravdu jsem nedokázal upustit oči, a možná právě ty scény tomu filmu dodávají patřičný punc originality. Tohle je prostě Ace of Aces :) ()

T2 

všechny recenze uživatele

letecké súboje na úrovni, má to dynamiku, atmosféru, strhne to, herci újdu až na chladného Malcolma McDowella ten mi tam moc nepasuje /50%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nádherné autentické letecké drama o smyslu a bezvýchodnosti války s výborným hereckým ansámblem - exceluje zvláště Malcolm McDowell v roli majora Greshama, k zahození není ani voják Croft Petera Firthe. Co se týče předvedených leteckých soubojů - tolik nádherných britských a německých stařičkých dvouplošníků v akci asi již nikdy neuvidíme. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Britští stíhači na dvojplošnících v 1.světové. Velitel i nováček, všichni letci se trápí. Ve filmu je pár vzdušných soubojů, ale dominuje vysoká úmrtnost a bezvýchodnost. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Životnost pilota nováčka nad západní Evropou v 1. světové válce činila průměrně jeden týden. V tomto filmu se na jednoho takového podíváme. Jmenuje se poručík Croft. Ne, nezvrátí svůj osud, nestane se jedním z nemnoha es. Vyplní beze zbytku svůj čas, který je mu statistikou vyměřen. Velmi silný film, naprosto postrádající patos a heroismus, snad nejlepší letecký a rozhodně jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Výborný Malcolm McDowell jako zlomený major Gresham, který po sedmi dnech už nemá čemu velet. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film trpí podobnými chybami jako Rytíři nebes, tzn všichni němečtí stíhači mají rudé letouny, a snímek obsahuje i další historické nepřesnosti, ale tentokrát jsem schopen to jednoduše pominout, protože čistě po filmové stránce je film výborný. Příběh je perfektně vystavěný, hlavním hrdinou je nadšený nováček, kterému tak trochu dělá mentora jako-vždy-skvělý Malcolm McDowell, příběh je vyprávěn po dnech a odehraje se v něm všechno; prostě stručná verze leteckých dějin první světové války odvyprávěná v několika málo dnech. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Stíhači, na start!" nás dokáží přesvědčit o tom, že k dokonalému zážitku na poli válečného filmu lze docíli i s absencí nákladných bitevních scén, patriotismu, vlajek a srdceryvných patetických scén. Navíc jako třešnička na dortu vynikající postava - major Grasham v excelentím podání Malcolma McDowella. Nalomený, válkou ztrhaný muž, který své bolesti tiší v alkoholu, snažící se zachovat vojenskou morálku i nějaké to lidství. Pokud jste přesyceni Hollywoodskými spektákly alá "Zachaňte vojína Ryana", máte jedinečnou možnost vychutnat si tento film. Nechuť ale nutnost bojovat, chlastání, strach ze smrti a smrt jako nedílná součást všedního dne. "Na západní frontě klid" od letectva. 100%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Efektné súboje dvojplošníkov na nebi predstavujú len odraz zúfalej atmosféry vedomia stále prítomnej hrozby smrti na zemi. Aby sa nemuselo myslieť na to, čo mnohých stíhacích pilotov čaká, snažia sa zabudnúť. Voľný čas pred letom i po lete tak vypĺňa najčastejšie alkohol. Kopa alkoholu a zase chľast. Hlučné posedenia v dôstojníckej kantíne s kolektívne vyrevovanými oddrhovačkami. Iné riešenie spočíva v panickom strachu z letu a simulantstve. Zabudnutie prinášajú i návštevy neďalekého bordelu. Trvalejšiu lásku nik nehľadá a kto po nej túži rýchlo pochopí, že tu sa na city len hrá. Na miesto zostrelených letcov prichádzajú čoraz neskúsenejšie a čoraz mladšie posily. Ilúzie absolventov vojenských škôl o vedení čestnej vojny sa rýchlo strácajú pri dotyku s frontom. Z ilúzií ostáva len sprievodná hudba v znamení absolventských britských piknikov zasadená do drsnej vojnovej vravy. Britská herecká škola exceluje. Jack Gold nakrúca ďalší zo svojich skvelých sedemdesiatkových filmov. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý sa mi donedávna vyhýbal som si ako milovník vojnového žánru nenechal ujsť.Keďže ešte nedávno vznikly dva podobné filmy z tohto obdobia aj prostredia /Rytieri nebies, Červený baron/ nejako automaticky som si myslel, že táto cenená klasika musí nad nimi vyčnievať. Ale nejako som sa nevedel naladiť na jeho vlnu a v podstate pôsobil na mňa rovnako priemerne ako spomínané filmy. Neponúka ani prevratné bojové scény, ktoré som vzhľadom na rok výroby ani neočakával, ale na moje počudovanie ani osudové priaťeľstvo ani pútavý príbeh. Pridať mu hviezdičku navyše za to ,že je rovnako dobrý ako dnešné filmy, ale vznikol skôr, mi nepripadá fér. Pôsobil na mňa priemerne, hodnotím priemerne. 60%. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

O protiválečný apel se pokouší mnoho filmů, zvlášť Hollywood je tím proslulý, ale jen málokterý se s tímto poselstvím vypořádá tak dobře, jako například Aces High. Čert vem dokonalé triky a do nejmenších detailů propracované bojové scény (Zachraňte vojína Ryana), které často sklouzávají k trapnému patosu a v některých okamžicích jsou spíš směšné... Tento snímek je skutečně protiválečný a ne pouhou exhibicí autorů, že tohle umíme natočit. Stíhači, na start! Je velice syrovým dramatem o bojových letcích I. světové války (sic!!!), o jejich pocitech a strachu i boji proti němu... A hlavně je o nesmyslnosti celého toho šílenství. Čím dál mladší kluci pochodujou (tady spíš letí) vstříc náruči Smrti a vlastně si ani neuvědomujou, že jsou to ještě děti nebo přinejmenším nezkušení mladíci (Croftovi je 18 a jeho následovníkům pravděpodobně ještě míň). Vůdčí postavou celého filmu je bezpochyby skvělý Malcolm McDowell v roli maj. Greshama. McDowell jen dokazuje, že v sedmdesátých letech byl na vrcholu a že není hercem jen jedné, dvou rolí (Alex de Large, Mick Travis). Vlastně ani nevím, proč nedávám všech pět hvězdiček... Možná se podívám ještě jednou a tu jednu přidám..:-)) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Stíhači, na start! nejsou vůbec špatným snímkem, avšak mé očekávání bylo o něco vyšší. Je sice zajímavé vidět osudy letců 1. sv. války, protože toto téma se příliš neotevírá, ale film se mi jevil nekonečně a ne vždy mě patřičně upoutal. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika. Starší brácha Modrého Maxe. Rok 1916, Francie. Royal Air Force teprve začínají růst pořádná křídla. Stateční muži se každý den vydávají v letounech Soptwich Pub, Avrech, DH5 přes krátery zbrázděnou frontu aby se tam vysoko nad bahnem zákopů se smrtícím zápachem yperitu utkali s Fokkery a Albatrosy rodící se Luftwaffe.... I v nebeské modři je válka krutá. Plameny šlehající ze zasaženého motoru vás za živa upečou ještě před dopadem na zem, případně kulky z nepřátelské stíhačky se vám zavrtají do kukly a pod letecké brýle... Přesto, pokud se Vám zaseknou kulomety, či se vám podaří nouzově přistát nepřítel vás ušetří...V této fázi letectví bez ohledu na válku si sebe letci navzájem vážili, byli elita. V této fázi války se ještě hrálo na galatnost a rytířství. To až v té druhé se střílelo na letce na padácích, či osádky v záchranných člunech.... Ač je film staršího data a některé efekty jsou poplatné době, letecké souboje jsou zde zpracovány na vynikající úrovni. Pro každého milovníka letectví povinnost shlédnout !!! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tvůrci filmu by měli zažalovat tvůrce jeho českého znění. *** Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií II. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac, pre historické, a to ani vojnové, filmy nie som správnou cieľovou diváckou skupinou. V tomto filme ma zaujímal hlavne výkon Malcolma McDowella a tiež Christophera Plummera. Inak, pre hodnotenie vojnových filmov mám jedno pomocné kritérium, ktorým je čistota uniforiem. Akonáhle vojaci vyzerajú, ako keby práve opustili výdajné stredisko a čižmy sa im lesknú ako oči mileniek, ktoré opustili, mám veľký problém, aby som film napriek iným hodnotám udržal aspoň v rámci priemeru. Na druhej strane, keď vidím bojisko z prvej svetovej a vojaci sa tam brodia v hlbokom bahne, trasú sa od zimy a je vidno, že si na nich pochutnávajú vši, blchy a kdejaké mikroorganizmy, nezlepšuje to síce výsledné hodnotenie, ale mám pri sledovaní filmu omnoho lepší pocit. Z uvedeného je zrejmé, že napriek štandardne dobrému výkonu Malcolma nemôže výsledné hodnotenie prekročiť trojkovú hranicu. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

McDowella sa dá len veľmi ťažko vnímať inak ako Alexa z Kubrickovho pomaranča. Je to však vskutku zaujímavý herec a jeho grimasy majú vždy niečo do seba. Musím povedať, že som v poslednom období videl viacero leteckých filmov a tento je určite jedným z tých lepších. Potešil ma aj samotný fakt, že vizuálne tento film nepostráda žiadne efekty a nepôsobí vôbec umelo. Docieliť to v dobe vzniku filmu musela byť riadna fuška a "zaberačka". ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Asi pred dvaceti lety jsem film viděl v televizi a některé záběry si dodnes pamatoval (scéna s rýhou v kulečníkovém stole, otázka "hrajete někdo na klavír?"). Jsem rád, že jsem sehnal DVD. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámý válečný snímek zaměřující se na letce v první světové válce. Pro milovníky leteckých soubojů je zde pár výborně natočených scén ale je to to jediné co toto válečné drama nabízí, jelikož ani herecky ani příběhově moc nezaujme. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Vzdor tomu, že herectví Malcolma McDowella mi není ani trochu blízké, a jeho postava tak všechny scény, a vlastně i celý příběh, vychyluje do psychologicky mnohem problematičtější roviny, než jakou pravděpodobně zamýšlel režisér, musím ocenit zdařilou sugesci (nikoliv bezešvé) kamarádské pospolitosti na základně. Toto zákulisí – doteky zdánlivého pokoje propojené s hlubokými psychologickými vhledy – mě zajímaly i oslovily podstatně více než válečné akce. Ostatně podobně jako v Nebeských jezdcích, v nichž jsou ovšem všechny události a scény mnohem celistvěji spjaty a přátelství se připomíná soustavně právě tak jako rizika a vratkost míru. Jako v starším českém filmu jsem si i zde snadno našel své „hrdiny“: dojala mě lidskost „strýčka“ Sinclaira i nesmělost nováčka, který se důvěřivě zabydluje v jámě lvové. Intermezzo s lehkými dívkami nebylo dostatečně sentimentální, aby se s celkem organicky spojilo. Spíše se otevírala příležitost uvést některé z hrdinů do kostela, protože tíha, kterou nesli, nebyla pro ně samotné k unesení… Žel tento podnět režisérovi unikl. Jak mohla taková neděle nebeského jezdce vy-znít, jsem se pokusil vyjádřit tady: https://recordingsontheroad.bandcamp.com/album/the-sundays-of-sky-rider ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Byla tu úžasná doba, kdy filmaři neměli možnost používat digitální triky a museli tak všechny ty veterány poshánět a poslat do vzduchu. V tom je tenhle film unikátní. Příběh sám už mi zase tolik poutavý nepřišel. Že bylo anglické velení často zkostnatělé je známá věc a tady byli tvůrci z mého pohledu ještě shovívaví. A nic nového nebyl ani fakt, že se spousta mladíků hlásila nadšeně do armády, kde přišli nejen o iluze, ale často i o život. Tahle válečná klišé tu nijak neotřele nepůsobí. Nicméně vedle hodně povedených leteckých střetů se povedl i casting na čele s typicky britsky chladným McDowellem, takže i přes občasné dlouhé chvíle hodnotím jako lepší nadprůměr. 70% ()

Reklama

Reklama