Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Alice se i se starší sestrou vydává na procházku do přírody. Ve vysoké trávě na louce však usne a ocitá se v podivném bizarním světě plném alegorie.

Světoznámá literární předloha Lewise Carrolla o malé dívce Alence, jež ve svém snu projde králičí norou do zvířecího světa a zažije tam neuvěřitelná dobrodružství, se dočkala mnoha zfilmování. Televizní verze z produkce BBC režírovaná Jonathanem Millerem je výjimečná tím, že herci ztvárňující zvířecí role nepoužívají žádné masky, animální dojem tak vytváří jen mimikou a mnohdy výrazným fonetickým projevem. Sám režisér tuto skutečnost vysvětloval snahou dosáhnout až k samé podstatě původního Carollova záměru. (dopitak)

(více)

Recenze (9)

fragre 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Konečně zfilmování, které má snovou logiku, řádnou dávku trhlosti a vypadá velice anglicky a viktoriánsky. Tato černobílá televizní verze našinci originál evokuje více než všechny ty velkofilmové verze splácané v Hollywoodu. Ty více či méně zchátralé interéry, kterými s Alenkou putujeme, občas přeplněné nábytkem, knihami, obrazy, vycpaninami a tretkami, notně připomínají dům šílencův z Případu pro začínajícího kata či některé filmy Švankmajerovy. Však i ty původní Tennielovy ilustrace Alenky vypadají někdy dost "goticky". Dále jsou zde nádherné lesní a parkové exteriéry, v kterých by i našinec také rád bloudil. A k tomu ta zasněná zmatená zasmušilá a mírně přidrzlá (spíše věcná a přímá) Alenka a kuriózní panoptikum ostatních postav a postaviček. A hudba Raviho Shankara mi k tomuto konvenuje. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Velmi iritující zážitek. Výtečná Alice, drzá, zachmuřená a jízlivá, vše ostatní mne však ze všeho nejvíce popouzelo, zejména příšerná hudba. Žádám, aby byla zaprotokolována má averse k rozčilujícímu zvuku sitáru. A celý film jsem se nemohla zbavit dojmu, že sleduji představu o účinku halucinogenních drog, která se vylíhla v hlavě zaměstnance ministerstva zemědělství. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tristní. Herci představující zvířata alegorující lidstvo. Skvěle nasnímané i zahrané, jenomže při nedokonalé znalosti děje obsahově zcela ubíjející. Sitár opravdu nebrat. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Neviem si predstaviť britskejšiu audiovizuálnu adaptáciu. Hatter ma bavil najviac. A teda palec hore tomu, kto vymyslel, že hudbu zloží Ravi Shankar. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Vždyť tam sitár zní maximálně 5 minut (a z toho 3 minuty v titulcích). Nebo jsem byl tak vnořen do děje? Velmi silná je hlavně druhá půle od Čaje o páté přes Kroket s Shankarem, Lesní slalom s Vévodkyní, Tanec s kraby až po Poslední soud. ___ A nevím proč jsem si furt musel pobrukovat Outta my Head od M. Warda. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Jako rudá barva na býka musí tenhle film působit na odpůrce uměleckých filmů, neuvěřitelnější, pozohoruhodnější, uhozenější a psychedeličtější film jsem dosud neviděl. Strašně moc se mi líbila hudba a především - nesouhlasím zde s kolegou dopitakem - mi uhranul sitár. Do groteskního prostředí s množství těžce absurdích dialogů a jednání, v porovnání s kterým by i psychiatrická léčebna vypadala jako vědecká konference, se hodil jako ulitý. Dále bravůrní herecké výkony - chladná, nezúčastněná a lehce přidrzlá Alenka versus panoptikum "zvířat". Dívaky by mohlo i bavit snažení se uhodnout, o kteréže zvíře se vlastně jedná.A já mohu jen litovat, že jsem nikdy nečetl knihu. 90% ()

Phaedra 

všechny recenze uživatele

Geniální adaptace, vřele doporučuji všem, kteří si myslí, že Alenka musela být na tripu, a kniha jim připomíná spíš Kafku nebo Gulliverovy cesty než dětské povídačky. ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace slavné knihy není vůbec kouzelná ani pohádková. Příběh se nese v zachmuřené atmosféře a postavy se chovají vskutku bizarně. Samotná Alenka působí docela nepříjemně, zvlášť když pronáší své kousavé poznámky a přitom slavnostně hledí do prázdna, či když důležitě rozhodí svými pačesy. Režisér Jonathan Miller od diváka očekává, že zná příběh a sám rozezná postavy a návaznost děje. Zajímavý soundtrack. Já osobně jsem se o filmu dozvěděla díky svému oblíbenci Ericu Idlovi, který se skutečně jen mihnul ve svém černém klobouku, poprvé ve rvačce, podruhé v doprovodu Královny. Spíše *** 1/2 ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Asi som trošku nepochopil tunajšie hodnotenia, lebo dať takémuto shitu podobné hodnotenia, je hádam aj na zamyslenie. V tomto snímku nebolo ani trocha vkusu, spádovosti a ani len akýkoľvek náznak hereckého umenia. To sa akosi vlieklo, ani to nevedelo kam a nejakým spôsobom sa to doplížilo do očakávaného konca. Už tak sú mi príbehy Alice z ríše snov cudzie, ale toto to ešte viac odcudzilo. Škoda času a jedna hviezdička len za nápad preniesť zvieracie zvuky a pohyby do ľudskej tváre. 20 % ()

Reklama

Reklama