Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zkusím hádat, proč tenhle slavný historický velkofilm dosud uniká pozornosti místních fandů (do 11.10.2008 jen 13 hodnocení): ☻zřejmě nikdy nevyšel na DVD☻stopáž 148 minut☻v internetové komunitě k němu neexistují české titulky☻ - stačí to jako vysvětlení?___ Obdivovatelům Richarda Burtona by Becket určitě neměl uniknout, i když je pravda, že o dost větší prostor dostává ve filmu šílený král Henry II (Peter O'Toole). Jinde se vám ale charismatického Burtona s oholeným kolečkem na hlavě vidět asi nepodaří.___A teď to vezměme kriticky - za dvě hodiny a kousek, co film trvá, se divák o životě Thomase Becketa dozví prakticky kulový. Některé scény jsou až příliš natahované, uspávací (třeba hned ten králův příchod do krypty Canteburské katedrály). Pokud má být Becket film o sporu mezi králem a církví, proč režisér tento spor ignoruje a církev upozaďuje?___ Hodnotím film nejenom v kontextu světové kinematografie (a tady jsou to čtyři *), ale také v užším kontextu britské produkce 1960´s - a tady už jsou to jenom 2*. Proto jako první svým čtrnáctým hodnocením dávám méně než čtyři (což pro Becketa pořád znamená špičku na csfd). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Becket, hoci krátko pri moci, dosiahol toho veľmi veľa, v dobrom, ale neúmyselne i v zlom smere - spor kráľa s pápežom, povstania... Ďalší výborný historický film s Richardom Burtonom, ktorý svoju postavu Becketa zvládol na jednotku. To isté platí aj pre Petra O'Toole. Jeho postava prchlivého a energického Henricha II. dala určite hodne zabrať, no nemal s ňou ani najmenší problém. Oceňujem aj historickú hodnovernosť a peknú výpravu (ale na môj vkus bola až moc čistá). Odhliadnuc od historického odkazu, páčili sa mi i humorné vsuvky, napr. keď na hostine prvý krát použili vidličky a pod. Snímok má preto v mnohých smeroch čo ponúknuť, odporúčam ho hlavne nadšencom do histórie, tým by nemal uniknúť. 85/100 ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Povedený, historicky poměrně věrný film, jehož největší předností jsou herecké výkony dvou hlavních představitelů - O'Tooleho Jindřich je snad ještě lepší než Burtonův Becket. Kámenem úrazu je však to, že na filmu je až moc vidět jeho "divadelnost". Místy je to hodně statické a vzhledem k délce stopáže se člověk aspoň na chvíli neubrání nudě. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREUKÁŽTE MI TÚ ČESŤ A ZASVÄŤTE MOJE VIDLIČKY." ,,ČO?" ,,NOVÝ VYNÁLEZ Z FLORENCIE. NAPICHNE SA NÍM MÄSO A DONESIE DO ÚST. NEUMAŽÚ SA PRSTY." ,,ALE UMAŽEŠ VIDLIČKU." ,,TÁ SA DÁ UMYŤ." ,,RUKY TIEŽ, ČO JE TO ZA NEZMYSEL?" __ Dvaja hereckí giganti a nie zrovna odpočinková stopáž. Víťazí však vynikajúci scenár, ktorý sa ako jediný postaral o to, aby film na Oscaroch totálne nepohorel (V ten rok vyhrala My Fair Lady) a výrazne tiež prispel k pozeratelnosti filmu, kde sa aj napriek dva a pol hodine dialógov ťažko hľadajú nezáživné pasáže. Celkovo film pôsobí omnoho mladšie ako iné diela tej doby a v réžijnom i Burtonovom podaní scény, kedy Becket vedie svoje monológy (resp. sa rozpráva s Najvyšším), nepôsobia nijako pateticky, ako by sa mohlo zdať a to mu môže hocijaká moderná snímka len závidieť. 4* dávam len zato, že ma Becket vyslovene divácky neomráčil. (204. hodnotenie, 34. komentár k filmu) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Becket" je film, který má dvě silné stránky - jmenují se Richard Burton a Peter O'Toole. Tohle je dvojice, která film táhne, statní jsou v podstatě jen křoví. Jsou neskutečnými herci a dávají to najevo. A ne, nepochopím, že třeba ani za tohle nedostal Peter O'Toole Oscara. Je šílený, uhrančivý, démonický, ale přitom pořád skvělý. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Film se velice líbil Gretě Garbo, která o něm prohlásila: "Byla jsem v transu. Myslím, že to bylo naprosto překrásné, jistým děsivým způsobem. Mezi těmi dvěma muži je to očividně homosexuální... Vždycky jsem Becketa chtěla vidět znovu, ale dávali ho v televizi tak pozdě v noci, že jsem se na to nemohla podívat... Mám totiž svoje hranice."  [Zdroj: Garbo] (Babous)
  • Koruna, kterou nosil herec Peter O'Toole, byla vyrobena z lepenky. (ČSFD)
  • Keď približne v čase 1:39:30 vytasí jeden ozbrojenec na Becketa (Richard Burton) meč, drží ho s nízko sklopenou čepeľou, akoby sa chystal Becketa bodnúť. V ďalšom zábere spoza Becketa však drží meč s čepeľou namierenou smerom hore. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama