Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Recenze (69)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Scénář - A + 11 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Richard Burton, Herec HR - Peter O'Toole, Herec VR - John Gielgud, Kamera, Výprava, Kostýmy, Střih, Hudba, Zvuk ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Méně divadelní než Lev v zimě (ale stále dost), bohužel i méně naléhavé a nadčasové. Stále ale chytlavé. Zajímavé, jak O'Toole postavu Jindřicha II. pojal v rozestupu pouhých šesti let poněkud odlišně, i když pořád kontinuálně. Jeho důrazné, vždy do posledního gesta promyšlené a přitom stále energické herectví v kontrastu s Burtonovou v podstatě sympatickou prkennou horlivostí na každý pád vyznívá opět skvěle. Často zmiňovaný homosexuální podtón na pozadí rivality mi připomínal Kubrickova Spartaka. Ono se ale těžko hodnotí, jestli je to reflexe směřovaná do současnosti, nebo prostě věrné zobrazení přátelství dvou mužů v historii, které, jak se alespoň v učebnicích dějepisu píše, běžně nabíralo intimnějších podob než dnes, aniž by v tom bylo "něco víc". 3 a 1/2 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pouhé tři hvězdičky jsou odůvodněné tím, že stejnojmennou hru znám ve výborném provedení Jihočeského divadla a tam mi poselství hry přišlo modernější a vícevrstevné. Film samozřejmě těží z přítomnosti dvou velkých hereckých hvězd, ale svůj divadelní původ nezapře a stejně ani to, že je to z dnešního pohledu spíš televizák natáčený ve studiu s minimem exteriérových scén. Od začátku až do konce ho táhnou dialogy a konfrontace dvou protichůdných charakterů - emotivního krále, který má neomezené možnosti, ale je limitovaný svými schopnostmi, a racionálně uvažujícího Becketa, který se nicméně v určitém momentě rozhodne řídit svým hodnotovým žebříčkem a nikoliv mocenským kalkulem. Ten má pro změnu nepoměrně větší schopnosti, ale jeho možnosti jsou limitovány podřízeným postavením. Pro mě platí, že tahle hra je určená spíš na jeviště než na filmové plátno. Celkový dojem: 65 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Souboj hereckých titánů. Oba dva pánové v plné síle, Peter O'Toole na plátně po dvou letech od Lawrence z Arábie, Richard Burton v roce, kdy si zahrál ještě ve třech dalších velkých snímcích. Který z těch dvou je lepší? Je to samozřejmě remíza. Když vidíte Burtonova Becketa, kterak s démonickým výrazem v očích exkomunikuje nepřítele církve, říkáte si, že on je ten jediný, kdo mohl něco takového hrát. Stejně tak je to při pozorování pozoruhodného O'Toolova Jindřicha, výbušného panovníka, který se vám může v jedné chvíli hnusit a hned nato je možné ho milovat. Jistá divadelnost a skromnější výprava filmu vůbec neškodí, dialogy jsou ostré jako břitva a o tom, jak může dopadnout přátelství zahnané do kouta, mají stále co říct.__P.S. Na DVD vydaném společností MIDO se skrývá vynikající československý dabing s Františkem Němcem, Jaromírem Spalem, Jaromírem Hanzlíkem, Vladimírem Šmeralem a dalšími a dalšími. S radostí jsem na něj tu a tam přepnul a co nevidět si Becketa pustím od začátku do konce jen s ním. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mladí fenomenální britští herci rozehrávají drama života a smrti, idéálů a cti, duševní síly a pravdy proti tuhé moci.! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

K tomu není co dodávat, zejména by byla troufalost něco vyčítat. To je vzor hlubokého historického dramatu. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z těch filmů, u kterých si nejsem vůbec jistá, zda je hodnotím správně... Na jednu stranu mám nutkání dát plných pět hvězd, protože herecké výkony Richarda Burtona a hlavně Petera O'Toola (žeby jeden z nejlépe zahraných primitivních idiotů všech dob?), opravdu stojí za to. Další - naprosto fantastickou - složkou je neobvyklá, surová reálnost, s jakou je film divákům podáván. Ta je však místy až příliš rozváděna do detailů, což může působit trochu nesympaticky, ba možná až nevkusně... Délka filmu může být pro někoho překážkou či odrazujícím faktorem, ale já jsem si tuhle nepřeamerikanizovanou porci autentického středověku příjemně užila. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Becket, hoci krátko pri moci, dosiahol toho veľmi veľa, v dobrom, ale neúmyselne i v zlom smere - spor kráľa s pápežom, povstania... Ďalší výborný historický film s Richardom Burtonom, ktorý svoju postavu Becketa zvládol na jednotku. To isté platí aj pre Petra O'Toole. Jeho postava prchlivého a energického Henricha II. dala určite hodne zabrať, no nemal s ňou ani najmenší problém. Oceňujem aj historickú hodnovernosť a peknú výpravu (ale na môj vkus bola až moc čistá). Odhliadnuc od historického odkazu, páčili sa mi i humorné vsuvky, napr. keď na hostine prvý krát použili vidličky a pod. Snímok má preto v mnohých smeroch čo ponúknuť, odporúčam ho hlavne nadšencom do histórie, tým by nemal uniknúť. 85/100 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Klasika o přátelství a žárlivosti, o moci světské a duchovní a také o tom, jak se i z "lidí velkého světa" mohou stát mučedníci. Doporučuji srovnání s ještě o chloupek lepším Člověkem pro každé počasí. Příběh je velmi podobný - jen král jindřich má o šest číslic víc a Tomáš se nejmenuje Becket, ale More. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Povedený, historicky poměrně věrný film, jehož největší předností jsou herecké výkony dvou hlavních představitelů - O'Tooleho Jindřich je snad ještě lepší než Burtonův Becket. Kámenem úrazu je však to, že na filmu je až moc vidět jeho "divadelnost". Místy je to hodně statické a vzhledem k délce stopáže se člověk aspoň na chvíli neubrání nudě. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, že někdy je méně více. I s menším rozpočtem bez velkolepé výpravy, zato se silným PŘÍBĚHEM a dvěma rovnocenými protivníky se dá natočit vskutku silný historický ( divadelní ) snímek. Neboť Becket, to jsou ( kromě dobře napsaných dialogů ) především Peter O' Toole a Richard Burton. Současný Hollywood by se mohl a měl mnohému učit a vzít si příklad z tohoto přepisu divadelní hry ( podle Jeana Anouilha ) a místo utápění velkých finančních prostředků za velkolepé výpravy a akce by neměl zapomínat na to nejdůležitější a to samotný PŘÍBĚH. Velká škoda, že takovéto snímky a takovéto charismatické osobnosti jako je ústřední dvojice se již ( až na pár světlých vyjímek ) nerodí. Bez velkého přemýšlení a s nesmírnou radostí se tasím s plným hodnocením, neboť ani ten pokročilý čas, který uplynul od premiéry tohoto snímku, mu neubral nic ze své síly a výpovědní hodnoty. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutí tohoto snímku jsem dlouho předlouho odkládal, neboť jsem měl podezření, že by se mohlo jednat o blbinu. Znovu se však ukázalo, že se i já mohu jednou až dvakrát za deset let v odhadu zmýlit. Pán Bůh zaplať za výzvy. Byl bych ochuzen o jeden mimořádný filmový skvost, který se dokonce opírá o skutečné události. Opravdu překrásný příběh o hledání cti v době, kde pro ni ale absolutně nebylo místo a při stoupání společenským žebříčkem byla pouze břemenem. Vše se podařilo tvůrcům údajně stvořit za 12 týdnů. Filmy, které vycházejí z divadelní hry velmi často disponují vynikajícími dialogy a monology. V tomto případě tomu nebylo jinak, zazněla spousta hlubokých a krásných myšlenek. Zvláštní pozornost a ctěné místo v mém komentáři si svým výkonem zasloužil Peter O'Toole, který zde předvedl cosi mimořádného. Vůbec vyobrazený vztah mezi králem Jindřichem II. a Thomasem Becketem bylo cosi mimořádného. Od dokonalosti dělilo tento snímek asi jen pár nadbytečných minut ve stopáži. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Určitě bych ke sporu církve a krále mohla nadhodit nějaké připomínky, ale to, že jsem nakonec filmu dala plné hodnocení, je odrazem skutečnosti, že i po dvaceti letech, kdy jsem ho viděla poprvé a naposled, neztratil naléhavost výpovědi. A mého respektu k hereckým výkonům. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rezervovaný vzťah k histórii, takže nedokážem posúdiť, či príbeh bol historicky verný alebo nie. Oceňujem, že aj po desiatkach rokov ma dokázal zaujať neukončiteľným bojom cirkevnej a svetskej moci o dominanciu, prioritou záujmov nad vzťahmi, brilantnými dialógmi a excelentnými hereckými výkonmi. Neprekážala mi dĺžka filmu, ani jeho divadelné korene, takže mi nebude prekážať ani nezmenený počet hviezdičiek a miesto v mojej Top 100. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zkusím hádat, proč tenhle slavný historický velkofilm dosud uniká pozornosti místních fandů (do 11.10.2008 jen 13 hodnocení): ☻zřejmě nikdy nevyšel na DVD☻stopáž 148 minut☻v internetové komunitě k němu neexistují české titulky☻ - stačí to jako vysvětlení?___ Obdivovatelům Richarda Burtona by Becket určitě neměl uniknout, i když je pravda, že o dost větší prostor dostává ve filmu šílený král Henry II (Peter O'Toole). Jinde se vám ale charismatického Burtona s oholeným kolečkem na hlavě vidět asi nepodaří.___A teď to vezměme kriticky - za dvě hodiny a kousek, co film trvá, se divák o životě Thomase Becketa dozví prakticky kulový. Některé scény jsou až příliš natahované, uspávací (třeba hned ten králův příchod do krypty Canteburské katedrály). Pokud má být Becket film o sporu mezi králem a církví, proč režisér tento spor ignoruje a církev upozaďuje?___ Hodnotím film nejenom v kontextu světové kinematografie (a tady jsou to čtyři *), ale také v užším kontextu britské produkce 1960´s - a tady už jsou to jenom 2*. Proto jako první svým čtrnáctým hodnocením dávám méně než čtyři (což pro Becketa pořád znamená špičku na csfd). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podle divadelní hry vznikl snímek, který vypadá jako divadelní hra převážně o dvou hercích. Poutavé dialogy, výborné duo ale nepříliš profesionální režie, která by dokázala poutavěji odvyprávět celý dvou a půl hodinový snímek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Decentné dielo s výbornými hercami, hlavne O’Toole bol geniálny, ukrutná stopáž ale neudrží pozornosť diváka po celú dobu. Trochu menej dialógov a film by bol živší. Nezaprie v sebe však divadelný základ a preto nemusí až tak strhnúť a zaujať. Historicky je film ale presný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na filme je poznať divadelný pôvod. Väčšina scéna sa odohráva v interiéri, čo by nebol problém, na takú stopáž si však žiadalo to trochu obohatiť. Očakával som väčší konflikt medzi cirkvou a kráľom, lebo takto to história učí. Herecké výkony sú perfektné. ()

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama