Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Recenze (69)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ke konci se to trochu vleklo, ale jinak perfektní film. Rozhodně snímek, který nutí k zamyšlení nad tím, jestli má zvítězit osobní vztah, nebo ideál. Takhle napsané to vypadá jako školometská nuda, ale herecké výkony hlavních představitelů, dialogy i napjaté situace dělají z historického příběhu o dvou slavných mužích, životnou záležitost. Bez ohledu na to, že Jindřich II. zcela jistě nebyl taková měkota a Thomas Becket by dnes pro oddělení církevního a světského práva nezískal snad vůbec žádnou podporu. Tedy v Evropě. /7. 6. 2010/ ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství a moci a jak už zde bylo řečeno především - herecký koncert dvou nezapomenutelných vynikajících herců britské kinematografie. Peter O'Toole si postavu Henryho II. zahrál i o čtyři roky později v úžasném snímku Lev v zimě. Henry II: It's too funny! Becket is the only intelligent man in my kingdom, and he's against me! ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tempo by potřebovalo popohnat střihačskými nůžkami (opravdu je nutný dvouminutový záběr na procesí mnichů?), nicméně i tak nám tu zůstává kvalitní historické drama se solidním Burtonem, ale hlavně výtečným O'Toolem, který se s rolí Jindřicha dokonale sžil a věřil jsem mu každé gesto. Měl to také usnadněné tím, že tato role mu poskytovala mnohem více prostoru pro vyjádření vnitřního boje a emocí než role Becketa, která přecijen nepřekypovala nějakou přehnanou citovostí. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ode mne je to dnes večer bez připomínek, jedná se totiž o nádherný historický film, celé je to krásně napsané a herci v hlavních rolích - Richard Burton a Peter O'Toole - jsou jedním slovem výborní.. Příběh dvou přátel, ze kterých se stanou nepřátelé, byl pro mě strhující.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je dokonalý a strhující především výkon Petera O'Toole. Jeho král Jindra II. je úžasným slizským psychopatem, který všechny společensky níže postavené nazývá "pig" anebo "dog", uráží svou manželku i matku, nazývá nejstaršího syna kreténem a nakopává ho do jeho "královské prdele" a i jinak je velice zábavný. Burtonův Becket působí oproti tomuto psychicky nevyrovnanému šílenci trochu nevýrazně. Jejich "přátelství" má hodně zajímavých momentů a je podáno poměrně zdařile. Celkově mi ale na pět hvězdiček něco chybělo :-) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREUKÁŽTE MI TÚ ČESŤ A ZASVÄŤTE MOJE VIDLIČKY." ,,ČO?" ,,NOVÝ VYNÁLEZ Z FLORENCIE. NAPICHNE SA NÍM MÄSO A DONESIE DO ÚST. NEUMAŽÚ SA PRSTY." ,,ALE UMAŽEŠ VIDLIČKU." ,,TÁ SA DÁ UMYŤ." ,,RUKY TIEŽ, ČO JE TO ZA NEZMYSEL?" __ Dvaja hereckí giganti a nie zrovna odpočinková stopáž. Víťazí však vynikajúci scenár, ktorý sa ako jediný postaral o to, aby film na Oscaroch totálne nepohorel (V ten rok vyhrala My Fair Lady) a výrazne tiež prispel k pozeratelnosti filmu, kde sa aj napriek dva a pol hodine dialógov ťažko hľadajú nezáživné pasáže. Celkovo film pôsobí omnoho mladšie ako iné diela tej doby a v réžijnom i Burtonovom podaní scény, kedy Becket vedie svoje monológy (resp. sa rozpráva s Najvyšším), nepôsobia nijako pateticky, ako by sa mohlo zdať a to mu môže hocijaká moderná snímka len závidieť. 4* dávam len zato, že ma Becket vyslovene divácky neomráčil. (204. hodnotenie, 34. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající, ale těžký film, který bych nedoporučila pro zkrácení nudy nebo dlouhé chvíle. Velmi moudré dialogy, které je nutno sledovat pozorně a vnímat jemné nuance, měnící úmysly i chování hlavních hrdinů. Logicky na sebe totiž navazují a cesta k tragédii je srozumitelná. Líbil se mi proces svěcení arcibiskupa i rituál uvalení klatby. Ani jedno z toho jsem dosud neviděla. Závěrem bych film charakterizovala asi takto. Jde o souboj dvou výrazných osobností, z nichž jedna moc i odpovědnost unesla, druhá nikoli. Proto ta silnější, která byla navíc i mnohem inteligentnější, musela zemřít. Král Anglie, závislý na přízni svého přítele a žárlivý na Boha, kterému dal jeho přítel přednost. Bez něho si totiž uvědomoval, jak je sám, obklopen jenom hloupými a prázdnými lidmi. Přitom ale neunesl zjištění, že ho jeho bývalý přítel ve všech směrech převyšuje. Film byl velkým zážitkem. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Překrásný historický film se dvěma absolutníma hvězdama let šedesátých. Chtěla bych upozornit na mylnou informaci kolegy "igi B." , který upozorňuje na špatný výrobek firmy MIDO. Tedy 1) je možné, že on koupil vadné DVD. 2) Film byl natočen v tehdy populární šíří 70 mm, a proto, pokud se pouští přes PC, no tak počítač tam udělá z lidi dlouhé nudle a obraz je deformován. Film je nutno promítat přes přehravač DVD do televize, ale i zde musíte mít na ovladači přepínač z rozlišení 4:3 na 16 : 9 pak to bude naprosto v pořádku. Tedy tolik na vysvětlenou, protože DVD od firmy MIDO je naprosto v pořádku, nebojte se ho koupit (pokud to ještě dostanete). ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jako člověk pravidelně týrán filmovými přepisy divadelních her (obzvláště historických) jsem se zpočátku bál. Zbytečně. "Becket" je nejen tango pro dva geniální herce, je to především nečekaně záživná přehlídka krásně vybroušených, vtipných a chytrých dialogů. Pokud se na to tedy chystáte, ujistěte se, že se budete dívat na solidně přeloženou verzi, protože by byla věčná škoda přijít o ty drobné slovní perličky a jehly bodané do protivníků. Od poloviny film sice začíná trochu sentimentálnět, panbíčkařit a stavět mravorové pomníčky, štvala mě taky ryčná, naprosto zbytečná hudba, to jsem ale nakonec - rád - překousl. Co víc? Uděluji bodíček pro škodolibou bukvičku, krále Francie. A obrovskou poklonu pro Petera O'Toole'a, který ve scénách rozervání mezi vlastní slabostí a citem k příteli dochází snad až na samotné hranice toho, čeho může být herec schopen. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Becket" je film, který má dvě silné stránky - jmenují se Richard Burton a Peter O'Toole. Tohle je dvojice, která film táhne, statní jsou v podstatě jen křoví. Jsou neskutečnými herci a dávají to najevo. A ne, nepochopím, že třeba ani za tohle nedostal Peter O'Toole Oscara. Je šílený, uhrančivý, démonický, ale přitom pořád skvělý. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Král Jindřich 2 má problémy s církví. Když umírá Archbishop of Canterbury, má skvělý nápad. Než zvolit dalšího zbožného kněze, který je loyální Římu, volí svého starého přítele, se kterým prožíval mnohá divoká dobrodružství, Thomase Becketa, jáhena v kostele. Avšak Becket bere svůj úřad velice vážně a staví se proti svému příteli-samotnému králi. Toto vše vede k slavnému "Kdo mě zbaví tohoto nepříjemného kněze ? Brilantní výkony O´Toola a Burtona jsou velkou devizou tohoto snímku. Škoda, že film je tak relativně dlouhý, určitě by mu prospěla kratší stopáž - hlavně ke konci. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Historická přesnost, historická nepřesnost, láry fáry, to je opravdu vedlejší. Becket staví především na dokonalém scénáři a famózních hereckých výkonech. Nevím, jestli mě víc dostal rozervaný Peter O´Toole coby demagogický král Jindřich, který mě chvílemi neskutečně odpuzoval, chvílemi ve mě vzbuzoval soucit, nebo úsporný Richard Burton, jehož role neměla takový emocionální rozsah, ale on si s tím poradil s grácií: to je tak, když má někdo takové charisma, že pohled řekne vše. Takoví chlapi už dneska nejsou... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Skvělý Burton v schizofrenické situaci - souboj mezi ctí a přátelstvím, církví a králem. O´Toole mě už tolik neuchvátil a již vzpomínaná divadelnost taky nejde přehlédnout. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Historická dráma vychádzajúca zo skutočných udalostí. Podivuhodná životná cesta sv. Tomáša Becketa (1118-1170) od jeho pôsobenia na kráľovskom dvore. Zúčastňoval sa márnotratných zábav Henricha II., stal sa jeho kancelárom. Keď sa však stal aj arcibiskupom, rozhodol sa dať prednosť Bohu pred kráľom, čo viedlo až k jeho mučeníckej smrti priamo v katedrále pri bohoslužbe. KOMENTÁR: Film sa môže opodstatnene pochváliť oscarom za scenár a až 12 nomináciami. ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 15 rokov. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Kráľ Henry ll bol zvláštny vladár.Nemal rád svoje štyri deti,nenávidel svoju ženu,taktiež svoju matku.Ale Becketa mal veľmi rád,spolu s ním chlastal,chodil na poľovačky,za dievkami.Hlavnou témou je priateľstvo medzi kráľom Henrym ll a Becketom,pokus o jeho záchranu pred politickými ambíciami ktoré sa im postavia do cesty,mocenský boj medzi cirkvou a kráľovskou korunou.Veľmi dobrý príbeh a veľká príležitosť vidieť dvoch slávnych hercov hrať vedľa seba.Nie je to však nejaký historický epos,žiadne bojove akcie.Je to historická dráma plná politických a náboženských intríg.Výborný film,možno mohol byľ o nejakých 20 minút kratší.Ale žiadna fikcia,historický je dosť presný. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

22. Zlatý Glóbus za rok 1964 - cena (2) - *Nejlepší film (drama), *Nejlepší herec (drama) - Peter O'Toole + nominace (3) - Nejlepší herec (drama) - Richard Burton, Nejlepší režie - Peter Glenville, Nejlepší hudba - Laurence Rosenthal ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro Jindřicha II. byla Anglie jen další děvka v řadě, zatímco pro Anglo-Saxona Tomáše vlast. Jenže od roku 1066 patřila Normanům a pro přežití je lépe zapomenout na svou čest a podřídit se (výt s vlky a žít s nimi). Co když se ale ztracená čest najednou najde? Anouilhova divadelní hra využívá historické postavy pro vyjádření postojů a hodnot, pro nastínění jednoho základního politického sporu - boje mezi světskou a církevní mocí. Becket připomíná Aurelia Augustina (viz Confessiones - první polovina jeho života taky byla poněkud divočejší), zatímco Jindřich je emočně labilní požitkář a a manipulátor. Zajímavé je, jak Anouilh zakomponoval do hry latentní homosexualitu, fyzické pouto mezi Jindřichem a Becketem - ta se projeví nejvíce v závěru, kdy Jindřich vyžene matku i manželku od večeře, zůstane obklopen čtyřmi barony a vyzná se z lásky k Tomášovi. Z lásky a nenávisti. Pokračování: Lev v zimě. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď je Burton najhlavnejšou postavou, filmu kraluje (aspoň u mňa) O'Toole s jeho fantasticky precítenou postavou kráľa Henryho II. Roztopašnosť, povrchnosť, zloba, pokrytectvo, žiarlivosť, arogancia, nižšia inteligencia a mnoho iných vlastností, ktoré O'Toole perfektne ztvárnil v podobe jedinej osoby. A aj keď film vychádza z divadelného pera, dialógy nie sú vôbec ťažkopádne a príbeh príjemne ubieha. ()

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama