Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Recenze (69)

gotham 

všechny recenze uživatele

Becket mě nijak zvlášť nechytnul, dalo se čekat, že to bude film především o Burtonovi a O´Tooleovi, ale přeci jen, ty ostatní postavy i celkový děj byli až moc upozaděný. Celkově mě zklamala dějová linie tohoto filmu, navíc to bylo na mě až moc nábožensky založené. I když uznávám, že Becket asi je hodně kvalitní film, není to moje krevní skupina. Navíc ta délka je strašlivá, tempo pomalé. 50% ()

wick 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zpracování historické skutečnosti o vztahu mezi anglickým králem a hlavou anglické církve Becketem. Becket ale nebyl zdaleka tak čestný a skromný jak film zobrazuje, naopak žil v přepychu větším než král. Odmítl se ale podvolit a být loutkou v rukách krále, jak si Jindřich přál a myslel na základě jejich přátelství, kdy Becketovi dopomohl k velké moci. Filmu neubírá na působivosti ani svým způsobem divadelní zpracování, kdy se většina děje odehrává v interiérech. ()

MariusDee 

všechny recenze uživatele

Brilantní výkony O´Toola a Burtona jsou bez diskuze. Je také poutavé sledovat dilemata, která prožívá Jindřich (přednost přátelství nebo zájmu království?) a trochu méně i Becket (poslušnost králi nebo čest před Bohem?). Co mě však mrzí, je, že od Becketova obrácení příběh sklouzává "pouze" (ve smyslu kvantitativním, nikoli kvalitativním) k adorování jednoho národního světce. Z Becketa se pak stává již jen jakási ikona, zbožštělá postava, prostě legenda. Jako bych četl nějaké příběhy svatých. Výsledkem bylo, že Becket působí ke konci dost ploše, jednotvárně a (odpusťte mi) nevěrohodně. ()

JimJam 

všechny recenze uživatele

Film je výjimečný, je poznat, že jde o divadelní adaptaci, ale celkově mi přišel životnější než třeba díla Olivierova. Trochu mě ale naštvalo zjednodušení nebo místy úplné zanedbání historického pozadí. Jindřich II. byl zcela jistě mocichtivý a arogantní, součastníky popisován jako hyperaktivní člověk. Na druhou stranu to jistě nebyl primitivní tyran - je vždy popisován jako člověk velmi inteligentní (na jeho dobu bychom mohli říci až vzdělaný), charismatický vůdce a člověk, kterého vedle radovánek jako lov nejvíce zajímalo vládnutí, právo, rozhodování. Ve filmu ale takto nepůsobí, je zde vykreslen jako barbarský nevzdělanec, kterému je vláda ukradená a příliš vůdcovského charismatu z něj taky nesálá. Co se týče sporu Jindřicha s Becketem - je třeba předně poznamenat, že církev měla v oné době v Anglii privilegovanější postavení než jinde v západní Evropě, o jejích právech se třeba francouzské církvi ani nesnilo. Hlavní spor (nastíněn částečně i ve filmu) se týkal jednoho z článků Clarendonské konstituce (1164) kde Jindřich stanovil, že osoby, které spáchaly těžký zločin budou souzeny královskými soudy, bez ohledu na jejich příslušnost ke stavu. Do té doby byli kněží souzeni výhradně církevními soudy a dostávali většinou mnohem mírnější tresty než ostatní. Z tohoto pohledu měl tedy racionálnější názor na věc spíše král než Becket. ()

wallabia 

všechny recenze uživatele

Film o vzácném přátelství a nalezené cti, která je ovšem než ono přátelství navzdory králově nelibosti silnější. Poněkud roztahanou lekci z dějepravy vyvažuje pouze fakt, že oba hlavní herci tu jsou přímo k zulíbání. Má láska k Richardu Burtonovi díky filmu sice ještě o něco zesílila, ale celkový dojem a hodnocení na tom postavit nemohu... ()

jakup57 

všechny recenze uživatele

Skvelý Peter O'Toole a Richard Burton v hlavných úlohách. Dvihli úroveň filmu minimálne o hviedičku. Na môj vkus príliš dlhé, no i tak 75%. ()

slavikzbojni 

všechny recenze uživatele

Priateľstvo princa Henricha a budúceho biskupa Becketta bolo predtým bežné- bez toho, žeby ich dakto podozrieval z homosexuality- nie ako dnes. Tvrdím, že priateľstvo medzi mužmi ako lovcami, obstarávateľmi a ochrancami rodiny EXISTUJE- len sa pokazilo tzv. "dúhovými pochodmi. Je to film, ktorý naozaj patrí na vrchol- a predstavitelia hlavných postáv Peter O Toole a Richard Burton odviedli skvelý výkon- aký sa od nich v tej dobe aj očakávalo. ()

Yodamylove 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy se snad ještě "historické filmy" snažily o historickou hodnověrnost. A většinou se jí velmi blížily. Velmi povedená podívaná, se skvělým Burtonem a dle mého trochu přehrávajícím O´Toolem v hlavních rolích. Snad jediným negativem je fakt, že je v některých částech filmu velmi silně zřejmé, že jde původně o divadelní hru. Asi proto ta zmíněná O´Toolova teatrálnost... ()

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama