Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (49)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Režie + 4 nominace: Nejlepší film, Herec HR - Gary Cooper, Zvuk, Scénář. . . Mussoliniho pohár - výběr ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Dickensovský model převrácen z bosých nohou chudinské čtvrti do haciendy s hladce naleštěným zábradlím, po němž s oblibou klouzá venkovský prosťáček, průměrný hráč na tubu (merci, Berg), podprůměrný poeta a majitel imaginární přítelkyně Longfellow Deeds. Po úmrtí bohatého strýčka putuje do velkého zlého města, v němž na něj čeká dědictví a zlotřilá novinářská čmuchalka, která Pana Popelku Garyho Coopera vláčí bahnem, ale při putování poznává, že zlatý americký hoch má platinové srdce a železné ruce jako stvořené k pravým i levým hákům. Komediálně na výši, romanticky na vlně a sociálně nepřepjaté. Snad proto, že Capra konečně využil nadsázku, v níž chudí farmáři uctívají svého chlebodárce toastem od paňmámy. Půvabně zlobivá hlavní hrdinka Jean Arthur viděla svůj film až v o 36 let později na filmovém festivalu. Vy tak dlouho nečekejte, Gary Cooper je muž do každého počasí a závěrečná scéna u soudu jednou z nejhumornějších přestřelek v soudní síni...Are you pixilated?:-) 90% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ach ano, ta pradávná lidská fantazie praštit právníka do obličeje a nebýt za to potrestán. Popravdě řečeno nevím, co si o tomto filmu myslet, a nejsem si úplně jistá, jestli pomůže počkat, až si to rozmyslím, neboť jsem si skoro jistá, že v takovém případě na svoje dojmy zapomenu a film se mi postupně vypaří z paměti. Samozřejmě se okamžitě nabídlo srovnání s Mr. Smith Goes To Washington, který mi přišel názorově ucelenější a zkrátka takový lépe artikulovaný. Mr. Deeds je příliš (a nebo příliš málo) narušován tou komediální rovinou, aby se ve mně něco doopravdy pohnulo. Gary Cooper je samozřejmě skvělý a mám ho raději než Jimmyho Stewarta, ale ten celek kolem něj... Rovnováha mezi komedií, romancí a militantní naivitou mě spíš stresuje jako něco, co by se mohlo každou chvíli zbortit, a s filmy, které se nemohou rozhodnout, co vlastně chtějí být, mám odjakživa vnitřní problém. Za škatulku komedie se totiž autoři často schovávají, aby je nemohl nikdo obvinit z toho, že se takzvaně berou moc vážně, i když točí o vážných věcech. Není to asi vyloženě případ Mr. Deedse, ale když už jsem k tomuto moudru přemýšlením nad tímto filmem dospěla, tak ho k němu i napíšu. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Longfellow Deeds ~ zcela univerzální příklad někoho, kdo má v sobě, abych tak řekl, "příliš přírody", kdo je tak trochu "pixilated" (odchován skřítky) ~ někoho, kdo je skrnaskrz čestný, přímý, upřímný, lidský, spontánní, kdo se vůbec, ale vůbec nebrání hře (ostatně, sám hraje na tubu, skládá básně); pro mnohé jistě (zranitelný) prosťáček boží ~ učiněný Candide, nevinnost sama!, při tom ale příčetnější než kdokoli jiný a vnitřně svobodný k tomu. Nepřekvapivě jej mají v oblibě zvířata (již úvodní Deedsův nástup na scénu je doprovázen radostnou reakcí psa). Obdivuje se velkým postavám minulosti, těm zářným příkladům amerického snu. Při jedné příležitosti dokonce cituje Thoreaua ~ ano, toho advokáta všeho divokého a nespoutaného! (Kdo bez donucení cituje Thoreaua?) Zkrátka a dobře, už předlouho mě žádná filmová postava tak upřímně a ze srdce nedojala svou nezkažeností a prostou krásou prostou všech rafinovaností. Odít se tak do rubáše deedsovské skromnosti, nezištného zájmu o druhé, dětského nadšení... Kdo by o tom alespoň jednou nesnil? ()

pepo 

všechny recenze uživatele

2 filmy v jednom. Prvý je perfektná romantická komédia a druhý je veľmi dobrá odľahčená súdna dráma s myšlienkou. Oba sú skvelé ale rozdielnym spôsobom a pohromade ich drží hlavne fantastický Gary Cooper . Výborný film akurát škoda tej rozpoltenosti 8/10 P.S. Remake s Adamom Sandlerom, ktorý patrí k jeho 3 najlepším komédiám a prekvapivo ma neštval a celkom sa mi páčil ale toto je aj napriek svojim chybám asi tak miliónkrát lepšie ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper je jednoznačně tahákem snímku, ovšem i Frank Capra na postu režiséra je zárukou zdařilé podívané. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohádkové schéma na bázi "Jak Honzík ke štěstí přišel" převrácené ku potřebám i časoprostoru klasického hollywoodského snímku, jehož upřímný charakter patří navzdory a možná i zásluhou strašáku tehdejší hospodářské krize k tomu nejkrásnějšímu v dosavadních dějinách filmu. Úžasně natočený, ještě lépe zahraný a nesmírně oslovující nadčasový příběh o tom, že peníze jsou všechno, ale zároveň nic. Geniální v zábavných a inteligentních dialozích, v citlivě vsugerované romantické linii a v onom upřímném vyobrazení střetu dvou světů - neutišitelné hamižnosti s přirozenou laskavostí a solidaritou, který si speciálně zaslouží veškeré komplimenty, jaké může dát obyčejný divák obdařený alespoň špetkou sociální empatie a filmové lásky dohromady... 100% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Povedený jednoduchý film poznamenaný naivním levicovým entuziasmem 30-tých let. V té době u nás Jan Werich točil ze stejného kadlubu Hej rup! a Svět patří nám. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem se dozvěděl díky Bohumilu Hrabalovi, který o něm moc hezky píše ve svém textu Krasosmutnění (úžasná historka o tom, jak na tomto filmu byli jeho rodiče a tatínek žárlil na Garyho Coopera: "Mlč, mlč, proboha mlč, já jsem viděl, jak jsi se dívala na Garyho Coopera, takhle se slušná ženská nedívá, takhle se má dívat jedině na svého muže!.. - "Ale vždyť je to biograf, a pak ten Gary, vždyť po něm všechny ženy touží... krasavec a přitom tak chlapecký." - "Cože", zakřičel otec, "tak ty se přiznáváš, že po něm toužíš? Na kolena, a přiznej se! Kdybys ho někde potkala, že bys byla jeho, přiznej se!" - "Těžko bych se asi ubránila, ten Gary je silnější než všechny předsudky."). Když jsem si fim pustil, zjistil jsem, že je docela podobný jinému Caprovu filmu Život je krásný, který jsem už viděl v minulosti a který figuruje v TOP 300. V obou filmech se objevuje výrazné morální poselství a oba mohou působit z dnešního pohledu až naivně, ale stejně se mi to líbí, a jen málokoho ty filmy nechají chladným i po tolika letech od jejich vzniku. Viděl jsem od Capry jenom dva filmy, ale už soudím, že to byl pozoruhodný chlapík, který se navždy zapsal do filmové historie, a jeho filmy jsou dnes velká libovka (nejen) pro každého správného fandu starých zlatých časů Hollywoodu. Mně osobně se tam sice občas vkrádala nuda či pobavená přezíravost, ale stejně mě ten film oslovil a bavil - skutečnost, že film přežil všechny své tvůrce a oslovuje lidi i v novém století, je nejlepším dokladem jeho nesmrtelnosti. Gary Cooper byl vážně skvělý herec, člověk chápe Hrabalovu maminku i po těch letech :) ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Špatné to nebylo, ale po úvodu jsem čekal víc. Naiva z prdelákova zdědí 20 milionů a dostane se do New Yorku, kde se chová, řekněme, divně. Byl to jednoduchý, čitelný romantický příběh, který kousek za půlkou zaškobrtnul, byl trochu fraškovitá a v mých očích klesl. V závěru opět šlápl na plyn, ale zanechal na mě dojem slabé zápletky. Ale ruku na srdce - kolik podobných našich prvorepublikových filmů má přes 80% hodnocení... # [viděno: TV, 2.0->5.1, EN sub] # příběh 6 | humor 4 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších "ztreštených" komédií, aké Hollywood vo svojej najslávnejšej dobe vyprodukoval. Mňa tu najviac pobavilo okrem záverečného súdneho pojednania, že ak by sa podobne dnes zachoval dedič takéhoto majetku (zarátavam aj infláciu), tak takmer všetci by sme ho považovali za blázna. Tým pádom považujem záverečnú Deedsovu reč za facku aj dnešnému nenažranému kapitalizmu a zároveň nám všetkým. Mnohým ľuďom sa určite bude film páčiť, aj jeho ústredná myšlienka, ale tiež by sa takto nezachovali. Asi ani ja nie a asi ani k tomu nebudem mať nikdy príležitosť. V podstate je tu to najčistejšie dobro ukázané takým prirodzeným spôsobom, až z toho nie že hreje, ale skôr mrazí. Po všetkých stránkach dotiahnutá záležitosť a tá pravá filmová klasika, ktorú myslím by si mal doplniť každý skutočný filmový fanúšik do zbierky videného. ()

pm 

všechny recenze uživatele

"You are the sanest man, that ever walked into this courtroom"... a navrch pixilated. Prostě neuvěřitelný. Jednomu nerozumím: proč jsem si už dřív nenašla víc času na staré filmy s mladým Gary Cooperem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre dospelých s enormnou snahou idealizovať kladného hrdinu može pripadať ako naivný čin, ale v časoch bezcharakterných hajzlíkov, ktorí sa chcú nažrať z cudzieho, je príjemným spestrením. Z tohto pohľadu je Caprova komédia nadčasovým dielkom a hoci nepatrí medzi jeho najlepšie filmy, oplatí sa ho vidieť. Gary Cooper ako jednoduchý mladík z malého mestečka je prototypom čestnosti, ľudskosti, aj tej dobrosrdečnej naivity je ideálnym predstaviteľom a svojej úlohy sa zhostil na výbornú. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klasická ukázka Caprovštiny. Chudák zachraňující svět způsobem, jaký by v reálném životě nefungoval ani na vteřinu. Ale, když on to Capra umí tak líbezně podat, až se člověku chce věřit, že většina lidí je vlastně dobrých a chce to jen pár velkorysých gest a spolupráce a svět se promění v ráj. Zvláštní charakter pana Longfellowa Deedse jako prosťáčka z venkova, který se nenechá sežrat chamtivým světem a svou přímočarostí přechytračí všechny podvodníky, kteří se na něj lepí. Připomínal mi Karotku z Úžasné Zeměplochy. I když ho Cooper zahrál dobře, tak na můj vkus byl až moc mužný, zajíkavý chlapecký James Stewart by se mi v roli líbil víc. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Nádherný příklad Americkéhu snu a toho, že dobro stále může zvítězit nad zlem. Nepřekonatelný Gary Cooper v hlavní roli. „That guy is either the dumbest, stupidest, most imbecilic idiot in the world, or else he's the grandest thing alive. I can't make him out.“ ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než šel Pan Smith do Washingtonu, vyslal Frank Capra do města pana Deedse. S Caprou je to těžký, jeho naivní idealismus a patriotismus pokaždé bije do očí jak psí dečky u táboráku, ale stejně mu to vždycky spolknu i s navijákem. ()

SEVERUS22 

všechny recenze uživatele

Dlho som tento film zháňal v takej kvalite obrazu i zvuku,aby som si ho mohol vychutnať,žiaľ,musel som sa uskromniť s nie príliš dobrou nahrávkou,ale......bolo to aj tak skvelé.Gary Cooper mal niečo,čo nemal žiaden iný herec v tej dobe,a to tú najúžasnejšiu prirodzenosť,akú som kedy u herca videl.Tento film je napriek typickým atribútom klasického hollywoodskeho filmu obdivuhodne nadčasový a nechýba mu rozprávkový ,,podmaz",v tom je Capra jednoducho neprekonateľný. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper se pro roli Longfellow Deedse narodil a jeho chlapecký šarm je neodolatelný. Moralizující, leč pohodový filmeček, oslavující lidskost, dobrosrdečnost a nefalšované štěstí, který musí oblomit i nejzatvrzelejší bručouny. Capra mě opět dokázal přesvědčit, že na tom našem světě to tak špatné není, stačí jen otevřít srdce. Dnes už žádný režisér podobný pocit navodit neumí a velká většina současných hollywoodských komedií je nestravitelná. Stvrzujícím příkladem je Sandlerův remake z roku 2002, jenž se ale zřejme do vkusu nových generací trefí mnohem víc. Bohužel. ()

Reklama

Reklama