Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (49)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hrdina dňa? Skôr hrdina storočia. Úprimný, srdečný, ´´šotkovaný´´ a hlavne slušný človek, ktorému netrvá dlho zistiť, že svet je jedna veľká, jemne povedané, podlá banda. Sandlerov remake je taškarica, Caprov originál je komediálna dráma plná emócií ( ich vrchol je v súdnej sieni v závere ) a lightkového, príjemného humoru. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Zacinam tomu cernobilemu idealismu Franka Capry, kde dobro zvitezi docela prichazet na chut. Tohle je vyborna zalezitost, pro me trosku zdistortovana faktem, ze jsem uz driv videl Sandleruv remake, takze jsem znal predem koncept, ale na druhou stranu o to vic ocenuji olschool eleganci mnohem lepsiho originalu, ktera se line celym filmem s obema vybronymi protagonisty v cele. Zatimco Sandler je tradicni moderni sasek, Gary Cooper je herec z jine ligy, o ukazkove retro blondyne Jean Arthur ani nemluve. I'm pixilated. 8/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám rád Adama Sandlera a líbil se mi i remake tohoto filmu, ale Frank Capra má prostě svoje kouzlo a vytvořil tak úžasné filmy, že se s tím jen těžko může něco rovnat. "Úžasná událost" je skvělou komedií, které nechybějí vážné momenty, a vše je zde přitom výborně srovnáno do celku, který výborně funguje. Komedie i drama souzní. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film. Frank Capra bol fakt rezisersky megatalent, ktory proste nemozno spochybnit. Filmu dominuje Longfellow Deeds, ktory necakane zdedi velku cast penazi, a odchadza do mesta /New York/ z kludneho vidieka. V roli pana Deedsa sa predstavil Gary Cooper, ktory uz mal za sebou prestup z Paramount Pictures do Columbia Pictures. Reziser Frank Capra chcel angazman prave Garyho Coopera, dokonca produkcia filmu Mr. Deeds goes to Town musela stat kvoli tomu, aby bol Cooper volny /mal hrat v dalsich filmoch/. Zaroven pre samotneho Garyho Coopera je tato jedna z najpriznacnejsich roli, pricom pri nom herecky zaziarila aj Jean Arthur, ktorej kariera bola nakopnuta k lepsim metam prave vdaka tomuto filmu. Samotna Jean Arthur samozrejme vo filme povodne vobec nemala byt, uvazovalo sa o Carole Lombard, ale ta na poslednu chvilu /tusim par dni pred prvou klapkou/odriekla svoju herecku ucast. Tak dostala rolu pani Arthur. Zaujimave prostredie US vidieka 30. rokov urcite stoji za pozornost, dalej vysoko vyzdvihujem herecky vykon pana Garyho Coopera a Jean Arthur. Dialogy su prepracovane. Isteze z filmu sa siri ista naivita a idealizmus, ten vsak rozhodne nie je na skodu. Film Mr. Deeds goes to Town bol nominovany v 5. kategoriach na Oscara, a jednu sosku si odniesol domov samotny Capra. Tusim za reziu, ale to nie je az tak podstatne. 100 % ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

"THIS FILM IS PIXILATED. IT SURE IS." --- První hodina filmu na mě působila jako milá a svižná komedie, plná povedených forků --- "-YOU ARE DRUNK. -YOU ARE RIGHT." --- Pak se to přehouplo do milé lovestory se slaďočkou Jean Arthur, pak do toho vlítl ten hladovej vidlák a položil živnou půdu pro závěrečný holubník, tj. soud, u kterýho jsem fakt nestíhal, být taková každá epizoda Perryho Masona nebo Matlocka, tak je mám mezi oblíbenými seriály. Prostě klasický Hollywood s docela originálním námětem, dost dobrou kamerou a happyendem - čtyři hvězdy za příjemně strávené dvě hodiny, ačkoliv jsem musel celou dobu číst anglický titulky (bez nich bych byl v háji, už tak mi plno věcí unikalo). AR: 1,37:1 - Academy Ratio ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Vynikající Capra opět předvádí to, co umí nejlíp. Vydolovat z lidí haldy pozitivních emocí příběhem, kde se odehrává mnoho špatného, aby nakonec zvítězilo dobro, přátelství, láska a sounáležitost lidí. Konec je samozřejmě očekávatelný (pokud člověk zná režisérův rukopis), ale tentokrát mi to nevadilo. 90% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Takova pohadka pro dospele, ale krasna. Postava Deedse je velmi dobre a chytre napsana, Garym Cooperem skvele zahrana a Jean Arthur mu zdatne sekunduje. Misty je film velmi vtipny, jindy zase dojemny, Capra tocit umel. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper neskutečnej sympaťák. Hraje normálního chlápka se selským rozumem, kterej si pro ránu nejde daleko, sbalí nejhezčí holku z města a ještě k tomu se dokáže i pořádně ztřískat. Rozhodně ještě bych vyzvednul roli parťáka Cobba. Ten byl taky moc fain. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Garry Cooper je sympaťák a Jean Arthur hraje další svoji nakonec prozřevší zlobivku s řezavým hlasem taky fajn. Plno rázovitých postaviček a milého humoru, ale zápletka mi prostě přišla slabá. Nevadí, že to je celé naivní a taky mi to příjemně ubíhalo, ovšem jak začal soudní proces, přestalo mi to dávát smysl. Garry Cooper tam seděl a mlčel, koukal jak bulík a nic. Tak tomu se těžko věřilo, zvlášt pokud bylo obvinění tak směšné a vachrlaté. Ale má to Hollywoodskou atmosféru třicátých let a na pohodu na večer to lze doporučit. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Mohla to byt super komedie, melo to naslapnuto a ze zacatku jsem se zasmal hodnekrat skoro nahlas. Jenze pak nastoupi na scenu Jean Arthur se svoji svinskou postavou bulvarni novinarky, a to mi celej film vlastne znechutilo. Ani jeji zazracne obraceni a zmena na hodne devce uz to nezachranila. Navic se do toho zavalo michat nejake socialni moralizovani o chudych hladovejicich atd... Vlastne to nakonec komedie vubec nebyla. Skoda. 3- ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hodný, obyčejný a prostý chlápek z vesnice se dostane k 20 milionovému dědictví a doprostřed "moderního" New Yorku. Co se může stát? Cynická novinářka z něj udělá "pana Popelku" ostatní s ním chtějí manipulovat, obrat ho, vysmívají se mu a nakonec ho chtějí poslat do blázince, když své bohatství chce rozdat chudým farmářům. Ale pan Deeds není rozhodně prosťáček a všem vytře zrak a ukáže, že dobré srdce a láska může zvítězit (alespoň ve filmu). Capra podruhé natočil 100% americký film, ve kterém nechybí vůbec nic - sympatický hrdina, krásná dívka, chvílemi se budete usmívat (bezvadná obhajoba, Deedsův život v paláci), chvílemi ukápne slzička (když při vášnivé obhajobě přizná novinářka, že ho miluje) a nakonec vše dobře dopadne. A já se mírně nostalgicky podíval 10-15 let zpátky a uvědomil si, že podobně idealistický jsem byl kdysi taky... kdeže ty loňské sněhy jsou. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Idealisticke/hodnotove filmy Franka Capra mi jednoducho sadli. Potom co som videl It`s Wonderful life a Mr. Smith goes to Washington je toto treti z takejto kategorii filmov. Prekvapujuco na rok vzniku sa to velmi dobre pozeralo. Najlepsia pasaz je ked "robi poriadky" s prizivnikmi a samozrejme zaver. 8/10 ()

slunicko87 

všechny recenze uživatele

Velmi podobné schéma jako ve filmu "You Can't Take It with You" (1938), první půlka klasická romantika, druhá půlka však sklouzává do naivní (levicové) společenské kritiky. Doba vzniku se holt nezapře. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi ten ľavicový, priam antimaterialistický postoj, dokonca by som povedal, že mi je celkom sympatický. Veď v rámci hollywoodskej produkcie, kde sa to len tak hmýri samými americkými snami, je tento opak amerického sna celkom sviežim vánkom. Čo mi už ale vadí, je tá všadeprítomná a značne prehnaná naivita. Aj ďalší slávny režisérov film "It's a Wonderful Life" je podobne ľavicovo ladený, tiež je v ňom prítomná zidealizovaná viera v ľudské dobro, napriek tomu ma v ňom žiadna naivita nedráždila a film považujem za úplne skvelý. Možno je to čiastočne tým, že má rozprávkový kabát, ktorý s tým zidealizovaným svetom perfektne ladí (navyše dvojica James Stewart - Donna Reed u mňa jasne vyhráva nad dvojicou Gary Cooper - Jean Arthur). Aby som sa ale vrátil k tomuto filmu, postava Longfellowa Deedsa (výborný Gary Cooper) s nepoškvrnenou čistou dušou, ktorý dokáže takmer všetko vyriešiť sedliackym rozumom a keď to inak nejde, tak aj päsťami, má určite svoje čaro. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo byl Frank Capra ve 30. letech hollywoodským režisérem číslo 1. Mr. Deeds Goes to Town je krásná romantická komedie s vynikajícím Gary Cooperem v roli naprosto nezkaženého člověka. Někdo může říct, že je to venkovský buran, což možná i je, ale takovýto charakter se na plátně moc často nevidí. No a když takovéhoto člověka strčíte do velkého, agresivního New Yorku, o zábavu je postaráno. Ale ne jen o zábavu. Film se hodně věnuje sociální situaci tehdejší Ameriky a dává do kontrastu hamižnost a dobrotivost. No a závěrečná soudní scéna je ne jen jedna z nejlepších soudních scén, co jsem kdy viděl (možná druhá po Pacinovi ve "Spravedlnosti pro všechny"), ale též jedna z těch vůbec nejlepších filmových. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Remake se mi líbil více (a přišel mi i vtipnější). Asi to bude tím, že jsem nedokázal ustát ten konec, který je vystřižený jak ze socialistické budovatelské komedie, které u nás vznikaly v 50tých a 60tých letech. Už tam chyběl jen nějaký předseda JZD. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po komediální stránce impozantní snímek, neb humorem, místy i groteskním, stále pobaví svým důvtipem, vtipem i humornými situacemi. A přitom pojednává vcelku vážnou situaci. Život prostý a tak nějak obyčejný. To známe všichni. K ozvláštnění máme kromě práce také nějaké koníčky a jinou zábavu. Ale co když se jednoho krásného dne dostaví nějací pánové s informací, že zemřel strýček a zanechal po sobě mění ve výši 20 milionů dolarů. Ve třicátých letech minulého století? To byla ohromná částka. A v takovém případě se hned začnou dít věci. Snímek se ale hodně drží na uzdě, takže až bláznivě komediální, jakýmkoli způsobem pobuřující, melodramatický, či sentimentální zase až tak moc není. Každopádně má atmosféricky dokonalou rovnováhu ve své příjemnosti, zajímavosti a dokonce i napětí. Snad každý má někdy sen o tom, že by se náhle nějaký podobně takový zemřelý strýček s nemalým dědictvím objevil. Jenomže po celé následující etudě, jaká šťastlivci v tomto příběhu nastane, by si poté nejeden přál, aby žádný takový strýček snad ani nebyl. Svým způsobem je snímek pohádkou o tom, kterak dobro zvítězilo nad zlým kapitalismem. Tohle na svém půvabu rozhodně nic neztratilo dodnes. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Frank Capra opět exceluje. Nápadů je v jeho komedii více než dost, ale to nejzajímavější na tomto snímku je především jeho pojetí. Postava pana Deedse není tak jednoduchá, jak si okolí myslí, navíc jeho chování vytváří krásný kontrast k obyvatelům velkoměsta a jejich zvláštní morálky... Rozhodně klasika, která nepůsobí zastarale. ()

Reklama

Reklama