Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (49)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších "ztreštených" komédií, aké Hollywood vo svojej najslávnejšej dobe vyprodukoval. Mňa tu najviac pobavilo okrem záverečného súdneho pojednania, že ak by sa podobne dnes zachoval dedič takéhoto majetku (zarátavam aj infláciu), tak takmer všetci by sme ho považovali za blázna. Tým pádom považujem záverečnú Deedsovu reč za facku aj dnešnému nenažranému kapitalizmu a zároveň nám všetkým. Mnohým ľuďom sa určite bude film páčiť, aj jeho ústredná myšlienka, ale tiež by sa takto nezachovali. Asi ani ja nie a asi ani k tomu nebudem mať nikdy príležitosť. V podstate je tu to najčistejšie dobro ukázané takým prirodzeným spôsobom, až z toho nie že hreje, ale skôr mrazí. Po všetkých stránkach dotiahnutá záležitosť a tá pravá filmová klasika, ktorú myslím by si mal doplniť každý skutočný filmový fanúšik do zbierky videného. ()

SEVERUS22 

všechny recenze uživatele

Dlho som tento film zháňal v takej kvalite obrazu i zvuku,aby som si ho mohol vychutnať,žiaľ,musel som sa uskromniť s nie príliš dobrou nahrávkou,ale......bolo to aj tak skvelé.Gary Cooper mal niečo,čo nemal žiaden iný herec v tej dobe,a to tú najúžasnejšiu prirodzenosť,akú som kedy u herca videl.Tento film je napriek typickým atribútom klasického hollywoodskeho filmu obdivuhodne nadčasový a nechýba mu rozprávkový ,,podmaz",v tom je Capra jednoducho neprekonateľný. ()

Reklama

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper se pro roli Longfellow Deedse narodil a jeho chlapecký šarm je neodolatelný. Moralizující, leč pohodový filmeček, oslavující lidskost, dobrosrdečnost a nefalšované štěstí, který musí oblomit i nejzatvrzelejší bručouny. Capra mě opět dokázal přesvědčit, že na tom našem světě to tak špatné není, stačí jen otevřít srdce. Dnes už žádný režisér podobný pocit navodit neumí a velká většina současných hollywoodských komedií je nestravitelná. Stvrzujícím příkladem je Sandlerův remake z roku 2002, jenž se ale zřejme do vkusu nových generací trefí mnohem víc. Bohužel. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Longfellow Deeds ~ zcela univerzální příklad někoho, kdo má v sobě, abych tak řekl, "příliš přírody", kdo je tak trochu "pixilated" (odchován skřítky) ~ někoho, kdo je skrnaskrz čestný, přímý, upřímný, lidský, spontánní, kdo se vůbec, ale vůbec nebrání hře (ostatně, sám hraje na tubu, skládá básně); pro mnohé jistě (zranitelný) prosťáček boží ~ učiněný Candide, nevinnost sama!, při tom ale příčetnější než kdokoli jiný a vnitřně svobodný k tomu. Nepřekvapivě jej mají v oblibě zvířata (již úvodní Deedsův nástup na scénu je doprovázen radostnou reakcí psa). Obdivuje se velkým postavám minulosti, těm zářným příkladům amerického snu. Při jedné příležitosti dokonce cituje Thoreaua ~ ano, toho advokáta všeho divokého a nespoutaného! (Kdo bez donucení cituje Thoreaua?) Zkrátka a dobře, už předlouho mě žádná filmová postava tak upřímně a ze srdce nedojala svou nezkažeností a prostou krásou prostou všech rafinovaností. Odít se tak do rubáše deedsovské skromnosti, nezištného zájmu o druhé, dětského nadšení... Kdo by o tom alespoň jednou nesnil? ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre dospelých s enormnou snahou idealizovať kladného hrdinu može pripadať ako naivný čin, ale v časoch bezcharakterných hajzlíkov, ktorí sa chcú nažrať z cudzieho, je príjemným spestrením. Z tohto pohľadu je Caprova komédia nadčasovým dielkom a hoci nepatrí medzi jeho najlepšie filmy, oplatí sa ho vidieť. Gary Cooper ako jednoduchý mladík z malého mestečka je prototypom čestnosti, ľudskosti, aj tej dobrosrdečnej naivity je ideálnym predstaviteľom a svojej úlohy sa zhostil na výbornú. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Film byl nominován na Oscara v celkem pěti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, herec v hlavní roli a zvuk) a jednu proměnil; pozlacenou sošku si odnesl Frank Capra za režii. (Trainspotter)
  • Úžasná událost byl první film, kde Harry Cohn, tehdejší šéf Paramountu, schválil Franku Carpovi použití jeho jména u názvu filmu. (Trainspotter)
  • Ve filmu pan Deeds nemůže přjít na rým ke jménu Budington, ve skutečnosti je to prostřední jméno autora povídkové předlohy Clarence Budingtona Kellanda. (Trainspotter)

Reklama

Reklama